Aktuelt
tekst Rudi Holm
E-rygestop
Trods coronakrisen er hjælpen til rygestop stadig lige ved hånden. For når man ikke kan mødes fysisk, må man finde andre veje. Den digitale rygestop-app ”e-kvit” har haft succes i AppStore. Et stigende antal københavnere har downloadet app’en, hvilket er et lille lys i mørket, mener Københavns sundhedsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), som påpeger, at netop corona bør få flere til at overveje et rygestop. Københavns Kommune har været med til at udvikle e-kvit, som, siden Danmark lukkede delvist ned den 11. marts, er blevet downloadet af 181 københavnere. Det er stigning på næsten 30 procent i forhold til samme periode sidste år. Og ”e-kvit” havde i de første tre måneder af 2020 43 procent flere downloads end sidste år.
7,4
år. Så gammel eller ung er en bil i Vallensbæk, der har landets yngste bilpark.
Ledige får prøvejob
Prøv et job som sosu-assistent for at se, om et job på plejehjem eller i hjemmeplejen er noget for dig. Sådan lyder tilbuddet til 14 ufaglærte ledige og brancheskiftere fra Aalborg Kommune i et nyt initiativ, som FOA har nikket ja til. Målet er, at ledige to gange om året skal have dette tilbud, der fra kommunens side er et forsøg på at skabe et springbræt til en sosu-uddannelse. I Aalborg forventes det, at knap en tredjedel af kommunens sosu-assistenter og -hjælpere går på pension eller efterløn inden for de næste syv til 10 år.
Stormløb på bibliotekerne
Der bliver lånt e-bøger, film og lydbøger som aldrig før. Landets biblioteker melder om en særdeles kraftig vækst i digitalt udlån under coronakrisen, alt imens de fysiske biblioteker er lukkede. I den første karantæneperiode fra den 12. til 19. marts registrerede bibliotekernes ”e-reolen” således et dagligt udlån af e-bøger og netlydbøger på 24.001 mod et gennemsnitligt dagligt udlån på 15.607 i februar i år. Udlånet på bibliotekernes Filmstriben var i uge 12 på 55.000 visninger mod blot 26.000 visninger i uge 8. En borger kan typisk låne cirka tre e-bøger og film pr. måned, men en undersøgelse, som Danmarks Biblioteksforening har lavet, viser, at mange kommuner netop nu øger den faste kvote for at efterkomme den stigende efterspørgsel på digitale materialer.
Syg på hotel
Odense Kommune er klar til at sende plejekrævende borgere ud på det private marked, hvis der ikke er plejepladser nok i de kommunale bygninger i forbindelse med corona-epidemien. Ifølge fyens.dk har kommunen forespurgt Odense Sport & Event, der driver Odense Congress Center og Hotel Odeon om mulig hjælp. Sundhedschef Charlotte Scheppan slår dog fast, at man har helt styr på situationen internt i kommunen, men at der arbejdes med en plan A, en plan B og et worst-case-scenario, når det gælder om at hjælpe borgere, som enten er ramt af coronavirus eller bliver udskrevet fra hospitalet for at frigive plads til de, der er ramt hårdere af coronavirussen.
Peptalk fra hjemmet
En lærer på Naur-Sir Skole i Vestjylland, Niels Tonsberg, underviser som mange andre af landets folkeskolelærere eleverne hjemmefra under coronaepidemien. Og i den omkonverterede idrætsundervisning har han fundet en særdeles kreativ måde at få aktiveret eleverne på. En af metoderne, som han har udviklet i hjemmeundervisningen, er en konkurrence mellem 5.-7. klasserne om at gå, løbe eller cykle flest kilometer, så længe skolerne er lukket. I praksis fungerer det på den måde, at eleverne kobler sig på motionsappen Endomondo, som læreren så kan følge med i og bruge til peptalks undervejs.
Kulturen kører i Kolding
Kulturlivet skal ikke slås ned af et lukket coronaland. Det mener Koldings kulturinstitutioner, der forsøger at holde liv i kulturelle oplevelser med et døgnåbent tilbud for både voksne og børn på nettet. Hop ind på Facebook-siden KulturKolding, hvor vi dagligt sørger for inspiration til kulturoplevelser, lyder det. Tilbuddet er først og fremmest rettet mod koldingenserne, men folk uden for kommunegrænsen er selvfølgelig også hjertelig velkommen, understreger kommunens kulturchef Lisbet Holten Lambert. På siden tilbydes online-kulturaktiviteter som digitale udstillinger, online-tilbud fra biblioteket, kreative udfordringer fra børn- og kulturskolen og guidede meditationer fra Geografisk Have.
Hjemmearbejde øger produktivitet
Giv medarbejderne tid og ro til at arbejde hjemme, og sagsbehandlingstiden på byggetilladelser bliver skåret ned. Det kunne være konklusionen på det påtvungne hjemmearbejde i Vordingborg Kommune, hvor otte medarbejdere under coronakrisen har arbejdet fra eget hjem. Produktiviteten er bestemt ikke faldet, oplyser kommunen. I uge 12 udstedte kommunen 28 byggetilladelser, hvilket er dobbelt så mange som normalt på en uge. Dermed holdes hjulene også i gang i det private erhvervsliv, konkluderer kommunen.
Fremtidens købstad
Det var i 1949 eller cirka deromkring, da der var krig i Korea. Vidste du, at Jutlandia blev bygget i Nakskov? Mange danske byer overvejer deres identitet og ståsted i disse år. Købstæder som Nakskov var tidligere lokale kraftcentre, men meget udvikling er i dag flyttet til landets største byer. Nu har Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden til sammen afsat 150 millioner kroner til initiativet Nakskov 2030, der skal være med til at fremtidssikre byen. De historiske huse i Nakskov skal renoveres, og der bliver skabt nye byrum og bedre forbindelser til havnen. Beboere og besøgende vil desuden få adgang til flere oplevelser på vandet. Det er i høj grad op til lokale kræfter at definere og konkretisere de projekter, der skal have støtte fra partnerskabet i løbet af de næste fem år.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-8-side-36-37.pdf