
Kreativ kamp mod ledighed
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Statslige hjælpepakker og lønkompensation holder hånden under danske lønmodtagere og virksomheder under coronakrisen. Men trods den statslige hjælp kæmper virksomheder over hele landet med at holde sig økonomisk oven vande. Samtidig har knap 50.000 nyledige meldt sig til landets jobcentre siden krisen indtraf 11. marts.
Kommunerne råder ikke over milliardbeløb til at hjælpe det trængte lokale erhvervsliv eller de mange nye ledige, men med lidt hittepåsomhed har flere kommuner gjort deres for at afbøde konsekvenserne af coronakrisen.
I Fredericia har man vendt krisen på hovedet og gjort den til en fordel for skolebørn. For 70 ledige fra hovedsageligt den underdrejede servicebranche bytter nu hoteller og restauranter ud med skoler og daginstitutioner.
– Der kommer til at mangle ekstra hænder til at varetage rengøring og afspritning, når vi åbner for skolerne og daginstitutionerne igen. Det skulle lærerne ellers stå for, men de har nok at se til med at undervise i de mindre hold, der er påkrævet fra Sundhedsstyrelsens side, siger Cecilie Roed Schultz (EL), der er næstformand for børne- og skoleudvalget i Fredericia Kommune.
Ud af de 70 nyansættelser skal 40 hjælpe til med at understøtte undervisningen og hjælpe til med pædagogisk arbejde på daginstitutionerne.
– På skolerne og institutionerne bliver børnene inddelt i små hold. Hver klasse bliver delt op i to eller tre mindre hold. Så der bliver brug for flere til at kunne varetage de pædagogiske opgaver, forklarer Cecilie Roed Schultz.
For begge grupper af nyansatte gælder det, at ansættelserne er midlertidige men ordinære job, hvor kontrakten løber frem til udgangen af juni. Alle nyansættelserne forventes at koste cirka to millioner kroner. Fredericia Kommune regner med, at hele eller dele af beløbet bliver kompenseret af staten.
Vaske legetøj
Når skolerne og daginstitutionerne i Hillerød igen kommer til at genlyde af børnestemmer, bliver der som i Fredericia også gjort noget ekstra ud af rengøring og hygiejne. Det kommer foreløbigt 68 nyansatte pædagogmedhjælpere til at stå for fra den 20. april og indtil udgangen af maj. De nye medarbejdere skal blandt andet vaske alt legetøj to gange om dagen, hjælpe børnene med at vaske hænder og generelt indgå i arbejdet med at sikre hygiejne og afstand.
Thomas Elong (V), der er formand for kommunens erhverv-, beskæftigelse- og turismeudvalg, kan knap få hænderne ned over den store interesse for de nye stillinger.
– Vi har fået over 140 gode ansøgere til stillingerne. Det er vildt imponerende, at der er så mange, der gerne vil give en hånd med ude på vores skoler, sfo’er og daginstitutioner. De her stillinger vil være hjælp til praktiske opgaver som at vaske legetøj, hjælpe med hygiejne som hyppig håndvask og med at fastholde afstande mellem børnegrupperne. Det bliver der i den grad brug for, hvis vi skal leve op til myndighedernes krav, siger han.
Stillingerne er korte midlertidige ansættelser, men udvalget vil i midten af maj se på, om der er behov for at forlænge ansættelserne yderligere. Thomas Elong tror personligt, at der også på langt sigt kommer til at blive brug for mere personale, der kan stå for rengøring og sørge for en god hygiejne.
– Eftervirkningerne af coronakrisen kommer til at være med os i lang tid fremover. Jeg tror, at der kommer forstærket fokus på god hygiejne og vigtigheden af rengøring. Så folk, der kan arbejde indenfor de områder, kommer sandsynligvis til at være garanteret job i fremtiden, siger han.
Køber lokalt
I fynske Faaborg-Midtfyn Kommune er man opmærksom på, at det lokale erhvervsliv er kommet i klemme under krisen. Detailhandlen, der i forvejen var under pres, har mistet kunder under coronakrisen. Byrådet vil gerne sikre, at der også er butikker at handle i på den anden side af krisen. Derfor har kommunen besluttet at give 100.000 kroner til det lokaleerhvervsråd, der bruger pengene på at udvikle en fælles app for det lokale erhvervsliv.
– Meningen er, at vores lokale butikker og det øvrige erhvervsliv kan tilmelde sig, og hvor borgerne så nemt kan se, hvad de forskellige forretninger har at tilbyde og købe fra dem direkte gennem appen, forklarer borgmester Hans Stavnsager (S).
Tiltaget er et blandt 27 tiltag, som den sydfynske kommune har lavet for at afbøde de negative effekter af coronakrisen. Et andet tiltag, der skal komme det lokale erhvervsliv til gode, er en beslutning om, at kommunen i højere grad skal købe ind lokalt.
– Vi skal være mere opmærksomme på, at når vi køber noget, så skal det så vidt muligt være købt lokalt. Udbudsreglerne skal selvfølgelig overholdes, men der er mange mindre indkøb, der sagtens kan blive lagt hos vores egne erhvervsdrivende, siger Hans Stavnsager.
Lignende tanker har de gjort sig i Varde, hvor store dele af detailhandlen som i resten af landet lider under et stort fald i kundegrundlaget under krisen. Her har kommunen givet 150.000 kroner til erhvervsforeningerne i kommunens fire handelsbyer. Pengene er gået til gavekort, der kan købes og bruges i handelsbyernes detailhandel. Når kunderne køber et gavekort, bliver der suppleret med 50 procent fra erhvervsforeningerne og kommunen. Kunderne fik altså et gavekort til to tredjedele af prisen støttet af foreningerne og skatteydere.
Partnerskab
Lidt længere sydpå har Sønderborg også indgået et nyt partnerskab med det lokale erhvervsliv. Samarbejdet er allerede mundet ud i flere nyansættelser på blandt andet Danish Crown slagteriet i landsbyen Blans.
– Der er lavet et godt samarbejde mellem de fire sønderjyske jobcentre, der i fællesskab gør alt, hvad de kan, for at matche ledige med de virksomheder, der har behov for arbejdskraft. På slagteriet har de ikke haft nedgang i ordrerne, tværtimod. De har meldt ind, at de manglede arbejdskraft, og jobcentrene har lynhurtigt fundet de første 30 til stillinger derude, fortæller Jan Prokopek Jensen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Sønderborg Kommune.
På trods af, at tre gange så mange har meldt sig ledige i Sønderborg fra midten af marts til april sammenlignet med sidste år, er Jan Prokopek Jensen fortrøstningsfuld i forhold til udviklingen.
– Turisterhvervet er hårdt ramt, men vi er begunstiget med flere store produktionsvirksomheder, der stadig har nok at lave. Nogle virksomheder er begyndt at omstille produktion til at lave værnemidler og andet udstyr til hospitalerne. De kan godt gå hen og få travlt. Der er vores opgave at hjælpe dem med at finde de rigtige medarbejdere hurtigt, siger han.
Også i Nordjylland er et tværkommunalt samarbejde mellem fire kommuner blevet etableret i kampen mod arbejdsløshedskøerne. Udvalgsformænd fra Brønderslev, Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn holdt i begyndelsen af april et fælles møde, hvor de blev enige om i fællesskab at koordinere indsatsen for at få de mange nye ledige ud på arbejdsmarkedet igen. På mødet blev det aftalt at optimere samarbejdet om fælles jobbanker, at udarbejde fælles vejledninger til medarbejdere og borgere og fortsætte med den nødvendige videndeling og sparring på området.
– Et godt samarbejde stiller jobsøgende og virksomhederne bedre. Derfor deler vi vores jobbanker og den viden, vi hver især har på beskæftigelsesområdet, fortæller Eskild Sloth Andersen (S), der er formand for beskæftigelsesudvalget i Brønderslev.
De fire udvalgsformænd blev også enige om, at de kraftigt vil opfordre virksomhederne til i videst muligt omfang at gøre brug af de statslige hjælpepakker i stedet for at fyre medarbejdere. • masp@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-8-side-24-25.pdf