
Gladsaxe printer visirer til hjemmeplejen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Normalt bliver 3D-printerne i Gladsaxe Pædagogiske Videnscenter brugt, når der skal printes ting til skoleundervisning eller testes læringsteknologier. Men lige står kommunens 3D-printere samlet på det pædagogiske videnscenter og printer beskyttelsesvisirer til Gladsaxes hjemmepleje og plejeboliger.
Visirerne bliver lavet ved hjælp af et 3D-print, et A4-plastark, som normalt bruges til laminering, og en bred elastik, kan producere et visir til bare tre kroner stykket. Skabelonen blev udbredt via facebookgruppen 'DK Makers mod Corona'. Den består af over 1500 medlemmer, hvoraf flere er tilknyttet digitale skaberværksteder – de såkaldte FabLabs, der findes i flere af landets kommuner.
Dermed kan alle med en 3D-printer kan gå i gang med at producere værnemidler. I Gladsaxe er det pædagogiske videnscenter gået i gang med opgave og kan nu producere 60 visirer i døgnet.
– Vi er jo et FabLab, så vi følger med i, hvad der sker på de sociale medier inden for feltet. Her er der generelt rigtig meget fokus på åbenhed og vidensdeling. Så da vi blev opmærksomme på muligheden for at producere visirer, gik vi straks videre med idéen, siger Kristina Velser, som er leder af Gladsaxe Pædagogiske Videnscenter, i en pressemeddelelse.
Selvom 3D-printere ikke kan hamle op med den høje produktionshastighed på fabrikkerne, er det stadigvæk en relativ billig og nem måde at lave sine egne værnemidler.
– Det er fantastisk med den kreativitet og handlekraft, som medarbejderne i GPV har lagt for dagen. Det viser, hvor utroligt meget vi kan, når vi står sammen og finder fælles løsninger. Alle gør, hvad de kan for at hjælpe til i kampen mod coronavirus. Og da vi lige nu kan blive pressede på værnemidler, fordi hele verden har det samme behov som os, gælder det om at udnytte alle muligheder, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S). masp@kl.dk