
Hygiejnen er førsteprioriteten under genåbningen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Der bliver arbejdet på højtryk for at gøre klar til, at de yngste elever igen kan komme i skole.
Tirsdag udsendte Sundhedsstyrelsen de sundhedsfaglige retningslinjer, der skal følges for den delvise genåbning af samfundet for at mindske smitterisikoen mest muligt.
I retningslinjerne er der især fokus på at holde afstand og sikre en god hygiejne, men det er i vid udstrækning op til kommunerne selv at indarbejde retningslinjerne i hverdagen ude på skolerne.
I Esbjerg Kommune kan formand for børn- og familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), se frem til nogle travle påskedage, hvor hun skal være med til at planlægge den delvise åbning af kommunens skoler. Det bliver en åbning, hvor Sundhedsstyrelsens anbefalinger bliver fulgt nøje.
– Det er vigtigt for os, at vi kan vise forældrene og børnene, at der ikke er en risiko ved at vende tilbage til skolerne efter påske, fortæller Diana Mose Olsen, der allerede nu har bud på, hvordan genåbningen af de esbjergensiske skal foregå.
– Vi kommer til at tage alle vores skoler i brug. På den måde kan vi fordele eleverne, så de kan holde mest mulig afstand. Vi tager alle klasseværelser i brug, så eleverne kan sidde i små hold. Hvis vejret tillader det, kommer en del af undervisningen til at foregå udenfor, siger hun.
For at mindske smitterisikoen har Esbjerg valgt, at kun en enkelt lærer skal undervise hvert hold af elever.
– Det kan komme til at blive en udfordring, når for eksempel en dansklærer skal undervise i matematik, men der må vi se på, om der kan ske en form for overlevering lærerne imellem, siger Diana Mose Olsen.
Men Esbjergs skoler åbner ikke lige efter påske.
– Vi skal kunne følge med, så vi åbner først fredag 17. april. Det allervigtigste er, at sikkerheden er på plads. Vi bliver nødt til at sikre os, at vi holder smitterisikoen nede på et fornuftigt niveau. Vi åbner først, når det er forsvarligt, forklarer Diana Mose Olsen.
Hun er overordnet tilfreds med retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, men hun er bekymret over, at børn kan sendes i skole, selvom de har forældre, der er i risikogruppen for at blive smittet med corona.
– Det er et problem, der bliver tørret af på os. Vi skal forklare ængstelige forældre, at det er forsvarligt at sende deres børn i skole med andre børn, der kommer fra familier, der er i risikozonen. Det hjælper heller ikke, at der er uenighed blandt politikerne på Christiansborg om det er den rigtige løsning, siger Diana Mose Olsen.
I nabokommunen Varde bliver der også kæmpet for at få alt på plads, så skolerne kan åbne delvist op efter påske.
– Det er langt fra sikkert, at vi kan åbne lige efter påske. Der er meget praktisk, der skal være på plads først. Vi skal blandt andet være sikre på, at der er håndsprit nok på skolerne, siger Peder Foldager (V), der er formand for udvalget for børn og læring.
Han mener ikke, at kommunerne har fået ret meget tid til at gøre klar til en delvis genåbning af skolerne.
– Min forventning var egentlig, at statsministeren allerede fredag (3. april, red.) ville have meldt ud, at skolerne skulle åbnes delvist. Og jeg forventede også, at der samtidig ville ligge en plan klar fra myndighederne om, hvordan genåbning skal foregå. Det er nemt nok at lukke ned, men det er sværere at åbne op igen. Vi har fået meget lidt tid at løbe på, siger Peder Foldager.
I Køge er forvaltningen i gang med at udarbejde konkrete anbefalinger til hver enkelt skole og SFO. Her kommer der også til at være særligt fokus på hygiejne.
– Vi er ved at se på, hvordan vi får omorganiseret vores ressourcer til rengøring, så de kan sættes i anvendelse på skolerne og vores SFO’er, siger Pernille Sylvest (S), der er formand for børneudvalget.
I kommunens delvise genåbning kommer erfaringer fra ældreplejen måske til at spille en hovedrolle.
– Vi har gode erfaringer med at indarbejde god håndhygiejne i ældreplejen. Derfor overvejer vi at sende 20 ansatte fra ældreplejen ud p skolerne for at undervise i og få indarbejdet den gode håndhygiejne blandt elever og lærere, siger Pernille Sylvest, der ikke forestiller sig, at alle børn i målgruppen kommer tilbage i skolerne og dagtilbud lige med det første.
– Det bliver svært at håndtere alle børn, hvis vi åbner helt op lige efter påske. Derfor laver vi en kontrolleret genåbning, hvor vi tager det et skridt ad gangen. Det kommer især til at gælde i dagtilbud, hvor vi vil tage en dialog med forældrene om, hvem der skal starte hvornår. Jeg kan forestille mig, at der for eksempel blandt forældre, der arbejder som håndværkere, er et stort behov for at kunne sende børnene i dagtilbud, siger hun. masp@kl.dk