Historisk aftale for folkeskolen
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Parterne præsenterede aftalen på et pressemøde i DGI-byen sent tirsdag eftermiddag. Formand for LC, Anders Bondo Christensen, lagde ud.
– Vi har underskrevet en aftale. Det løfte, vi gav hinanden i 2018, da vi var på randen af en ny konflikt, er det nu lykkedes at indfri. Det her får en kæmpe betydning for lærerne, for skolen og for kommunerne. Nu kan vi slippe af med den forkætrede lov 409. Den danske model er noget helt specielt. Det her er en meget vigtig dag. Det er en historisk dag, sagde Anders Bondo Christensen.
Lærernes arbejdstid har siden konflikten i 2013 været styret af det lovindgreb, der blev lavet dengang. Det er ikke siden lykkedes at lave en aftale mellem parterne. Men i dag skete det.
Forpligtende samarbejde er fundamentet for den aftale, parterne nu kan præsentere om lærernes arbejdstid. Aftalen skaber forpligtende rammer for det lokale samarbejde med henblik på at give lærerne indsigt i og indflydelse på den måde, kommunerne og skolerne prioriterer lærernes arbejdstid på.
– Da lærerkommissionen blev nedsat, sagde man, at det ville blive en syltekrukke. Det blev det ikke. Der er blevet lyttet til anbefalingerne. Den her aftale er et udtryk for nytænkning. Det samarbejdsspor, der ligger i aftalen, får stor betydning på hver eneste skole, sagde Anders Bondo Christensen.
Aftalen er ifølge parterne en helt ny måde at lave og tænke arbejdstidsaftale på. Arbejdets tilrettelæggelse skal nu bliver til i et tæt forpligtende samarbejde mellem skolens ledelse, tillidsrepræsentanter og lærere.
– Aftalen handler om prioriteringer af lærernes arbejdstid. Vi er gået ind i forhandlingerne for først og fremmest at sikre sammenhæng mellem de opgaver, lærerne skal løse, og den arbejdstid lærerne har til rådighed i kommunerne og på den enkelte skole. Der er en respekt for lærernes professionalisme i den her aftale, sagde Anders Bondo Christensen.
Han skal nu ud og forklare de cirka 60.000 medlemmer af Danmarks Lærerforening, at det er en god aftale. Aftalen skal til urafstemning i perioden 19. til 31. august.
Både KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) og Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg var med til præsentationen af aftalen.
– Min datter begyndte i 8. klasse i mandags. I stort set hele hendes skoletid har denne uafklarede strid eksisteret. Derfor er det skelsættende, at vi er kommet i mål. Det er en historisk vigtig dag for folkeskolen. Nu er det samarbejdet og tilliden, der er i centrum, sagde Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard.
KL’s chefforhandler, borgmester Michael Ziegler, erklærede sig helt enig med Anders Bondo Christensens udlægning.
– Vi har lagt massive kræfter i at finde en løsning. Nu har vi rammerne og et rigtigt godt rum for at komme videre med den vigtige diskussion om indholdet i folkeskolen. Det får stor betydning, sagde Michael Ziegler.
Siden 2014 har lærernes arbejdstid været reguleret af bestemmelserne fra den såkaldte Lov 409. Hvis lærerne stemmer ja, og aftalen bliver godkendt i KL’s bestyrelse, vil den erstatte Lov 409. Aftalen kommer til at gælde for alle lærere og børnehaveklasseledere ansat i kommunerne, hvis den bliver stemt hjem.
Formand for Danmarks Lærerforenings's overenskomstudvalg, Gordon Ørskov Madsen, tror på, at medlemmerne vil være positive overfor aftalen.
– Nu skal vi jo ud og forklare medlemmerne det her. Hvad det forpligtende samarbejde betyder og så videre. Jeg tror, rigtig mange medlemmer vil være glade for at slippe af med lov 409, siger han. tkn@kl.dk