
Elevernes formand: Arbejdstidsaftalen giver tryghed
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Esther Vyff Balslev Petersen glæder sig over, at det lykkedes at lande en arbejdstidsaftale for lærerne.
– Det er da helt klart fedt, at de endelig er nået til en konklusion i det her. Det er der tryghed i for eleverne, så vi ikke ender i en stor konflikt igen, siger Esther Vyff Balslev Petersen.
Pigen fra Tjæreborg/Esbjerg er den nye formand for Danske Skoleelever, og hun er begyndt at bevæge sig ud på den landspolitiske scene og rundt i landet. Nyhedsmagasinet Danske Kommuner møder den nye formand på Trekroner Skole i Roskilde, hvor hun deltager i et arrangement, KL har arrangeret, hvor folkeskolens interessenter ser på gode eksempler. Her er også KL’s formand på området, Thomas Gyldal Petersen (S), BUPL’s formand, Elisa Bergmann, Danmarks Lærerforenings næstformand, Dorte Lange, skoleledernes formand, Claus Hjortdal, med flere.
– Første arbejdsdag sidste uge. Det er vildt det her. Jeg er vant til som elevrådsformand at være en tur på rådhuset i Esbjerg engang imellem. Det her er en lidt større skala, siger Esther Vyff Balslev Petersen.
Som det er typisk for Danske Skoleelevers formænd, så har Esther Vyff Balslev Petersen inden sommerferien bestået 9. klasse afgangseksamen.
Samtidig er hun netop flyttet til Aarhus, hvor organisationens sekretariat ligger. Her bor hun i et kollektiv med de andre aktive i Danske Skoleelever.
Hun husker tydeligt lærerkonflikten i 2013. Der gik hun i 3. klasse.
– Arbejdstidsaftalen vil nok ikke føles som den store forandring for de fleste elever. Mange er nok ikke klar over, hvad det er, og at den samtale stadig er i gang. Men sikkerhed for læreren er vigtig for elevernes hverdag, så på den måde har det betydning, siger Esther Vyff Balslev Petersen.
Fortsæt de gode coronatiltag
Den nye formand følger naturligvis coronasituationen tæt.
– Vi jublede over den udmelding, der kom forleden om, at der ikke er planer om at lukke skoler.
– Vores største bekymring lige nu er diskussionen om mundbind, hvis det bliver et krav. Det skulle jo gerne være gratis at gå i den danske folkeskole. Så det skal kommunerne så sørge for.
En del af mødet på Trekroner Skole handler om at se på de erfaringer, som man har gjort sig på skolen under corona.
– Vi håber, at nogle af de gode tiltag som udluftning og rengøring fortsætter efter corona. Vi håber også, at de gode eksempler på udeskole med bevægelse, som vi har hørt om her, fortsætter. Det tror vi giver god læring, siger Esther Vyff Balslev Petersen. tkn@kl.dk