
En liberal fighter kaster håndklædet i ringen
tekst Mads Brandsen
21 stemmer. Det var, hvad der afgjorde, at Laura Lindahl (LA) mistede sit mandat i Folketinget sidste år. Og det satte gang i tankerne hos hende. Fire år, der bare fløj afsted, var væk. Det samme var hendes dagligdag.
– Jeg var skuffet. Jeg ved ikke, om man kan sige, jeg var ramt af sorg. Men jeg havde i hvert fald meget tunge følelser, efter at Liberal Alliance var crashet totalt. Der var meget at håndtere følelsesmæssigt. Frustrationer, usikkerhed omkring fremtiden og følelsen af at have brugt 10 år på et projekt, der lå fuldstændig i ruiner. Det var hårdt, husker Laura Lindahl i dag.
Vi møder hende en solbeskinnet mandag formiddag ved Søerne i København, tæt på grænsen til Frederiksberg og tæt på det, der er blevet hendes nye karriere: Jobbet som direktør for Dansk Facilities Management Netværk.
##ContentBoxStart##259086##ContentBoxEnd##
I begyndelse af året meddelte Laura Lindahl, at hun ikke genopstiller for Liberal Alliance til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvor hun har siddet som rådmand og udvalgsformand siden 2013. Og her er vi tilbage ved hendes exit fra Folketinget. Det var nemlig det, der satte gang i tankerne om hendes kommunalpolitiske fremtid.
– Hvis jeg var blevet genvalgt til Folketinget sidste år, havde trummerummen kørt videre. Det havde været fantastisk. Politik er ligesom, når du ser lygterne på en modkørende bil på en mørk vej – du kan kun se lyset. Men når lygterne slukker, kan du få øje på alt muligt andet rundt om. Det var det, der skete for mig, fortæller hun.
Gejsten for LA er væk
Politikken kom naturligt på afstand, efter hun forlod Folketinget, men der er også sket meget i løbet af det årti, Laura Lindahl har været aktiv i politik.
– Liberal Alliance er i dag ikke det parti, det var, da jeg forelskede mig i det i 2009 med Anders Samuelsen i spidsen. Det er et andet parti, som man på ny skal committe sig på. Samtidig har mit liv også ændret sig – jeg har fået børn og lever et andet liv med mindre tid til egne interesser og ændrede prioriteter. Partiet står i en svær situation, hvor det skal bygge sig selv op fra bunden. Igen. Det spurgte jeg mig selv, om jeg var klar til. Og om jeg havde lyst til.
Det stod hurtigt klar for hende, at svaret var negativt.
– Jeg har brugt 10 år på Liberal Alliance, dage, aftener og weekender. Jeg var med til at bygge det op fra 0,0% i meningsmålingerne, og efter det hele er kommet på afstand, kan jeg mærke, at jeg ikke kan sætte mig op til at kæmpe forfra. Måske tror jeg ikke nok på projektet, måske vil jeg hellere bruge tiden på familie og venner, og måske er det en kombination. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg ikke er der, fortæller Laura Lindahl.
Beslutningen traf hun efter en juleferie, hvor hun hverken kiggede på sin telefon eller tænkte på politik.
– Jeg var bare sammen med familien og nød det nære. Oven i det var min mor sidste sommer blevet ramt af en aggressiv form for kræft, så vi havde også et efterår, der var præget meget af det. Det hele kom op til revision, som livet ofte gør, når man rammes af udefrakommende ting. Jeg synes, politik er vigtigt, og jeg er stolt af mit bidrag til Liberal Alliance. Men det tænder ikke længere en ild i mig, dér hvor jeg er i mit liv i dag.
Lokalpolitik gør en forskel
I februar fortalte hun sin lokale bestyrelse om sin beslutning, og på et senere opstillingsmøde har partiet valgt en ny spidskandidat, Lars Berg Andersen.
Og det er måske også meget godt med nye kræfter, pointerer Laura Lindahl. Den fighter, hun var i begyndelsen af sit politiske virke, har nemlig ændret sig noget.
– På det sidste har jeg hørt, at jeg er blevet meget mere behagelig og pragmatisk med årene. Men jeg har nok også ændret mig – i takt med at jeg selv bruger flere kommunale tilbud som f.eks. daginstitution og folkeskole, er der nok kommet flere nuancer på.
Hun har ikke afgjort med sig selv, om hun kan holde sig helt ude af den politiske debat. Slet ikke lokalpolitisk, hvor hun har svært ved at skjule sin passion for især rammevilkårene for byens mindste borgere, som hun også er udvalgsformand for.
– Man kan gøre en stor forskel i mange menneskers hverdag som lokalpolitiker. Beslutningerne er tæt på borgerne og har stor effekt på de nære ting, hvis man sammenligner med arbejdet som folketingspolitiker. Og så har jeg mange holdninger til den service, kommunen leverer til borgerne. Men jeg har også en erhvervskarriere nu, og det hele skal balanceres.
Det kræver dog ingen overtalelse at få hende til at give et bud på, hvordan kommunalvalget 2021 kommer til at forløbe på Frederiksberg.
– Vi har en superstærk borgmester (Simon Aggesen (K), red.), der er meget mere synlig end sin forgænger, så min prognose er, at han får et rigtig godt personligt valg. Jeg tror også, at Konservative samlet set går frem. Jeg tror, borgmesteren formår at modernisere partiet, så mange børnefamilier kan identificere sig med ham og det, partiet står for. Han er optaget af den grønne omstilling, en by for alle og har et solidt blik for det, mit hjerte brænder allermest for: børnene, siger hun og fortsætter:
– Jeg tror ikke, der er risiko for, at borgmesterposten ryger. De borgerlige partier skal nok få flertal. Forhåbentlig holder LA det ene mandat. På en god dag kan Venstre godt få to mandater igen. Alternativet vil nok ryge ud. Radikale kommer nok til at gå tilbage, mens Socialdemokraterne – hvis de landspolitiske tendenser smitter af – vil gå lidt frem. DF kommer ikke ind, lyder spådommen fra Laura Lindahl.
Du lyder ikke helt færdig med politik?
– Jeg vil ikke afvise, at jeg vender tilbage på et senere tidspunkt. mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-14-side-20-21.pdf