Ny viden
tekst Mads Brandsen
Sagligt indspark i debatten
”Det bedste for Alba” er en unik, højaktuel og bæredygtig bog, der er skrevet af nogle meget erfarne folk. Vi får historien om et (fiktivt) ungt par, der via en anonym underretning bliver gjort til en sag i kommunen allerede inden, de har fået deres barn. Historien fortælles medrivende og gribende, og begivenhederne beskrives og forstås ud fra parrets og familiens perspektiv. Bogen er også højaktuel, da den er et meget sagligt indspark i den offentlige debat om regeringens foreløbige udmeldinger om den kommende Barnets Lov. Bogen er også unik på den måde, at den bringer autentiske sagsakter, der er maskerede, men helt realistiske. De er flettet ind i fortællingen, så læseren kan indleve sig i, hvordan de påvirker familien.
Læs hele anmeldelsen på danskekommuner.dk
Museer er blevet 42 procent dyrere
KULTUR /// Kostede entrébilletten til museet 100 kroner i 2016, koster den i dag omkring 142 kroner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som også har opgjort priserne på at gå i biografer og teatre.
Her er priserne steget henholdsvis 18 procent og 14 procent. Museernes prisstigninger kan ifølge specialkonsulent Martin Birger Larsen ved Danmarks Statistik forklares ved, at både Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet gik fra at være gratis til at opkræve entré i 2016. Det er dog ikke hele forklaringen, forklarer han overfor Magisterbladet. Priserne steg nemlig yderligere, efter at den daværende regering genindførte entréen på statens museer i 2016.
Flere og flere indvandrere på arbejdsmarkedet
BESKÆFTIGELSE /// Andelen af indvandrere i beskæftigelse er steget hvert eneste år i 2008 og var højere i alle større brancher i 2018 sammenlignet med 2012. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Mens 7,3 procent af de beskæftigede var indvandrere i 2008, er tallet i 2018 steget til 10,9 procent. Det svarer til en stigning på over 100.000 personer. Flest indvandrere findes i branchen ejendomsservice, rengøring og anlægsgartnere (36 procent), slagterier (32 procent) og lokaltog, bus og taxi (29 procent).
Finnerne er bedst til matematik
FOLKESKOLE /// Hvis man er god til matematik, er der større sandsynlighed for, at man får job og får en høj løn. Og der ligger finnerne lunt i svinget, viser en ny undersøgelse fra forskningscentret VIVE, der har set nærmere på OECD’s PIAAC-undersøgelser blandt 16-65-årige og PISA-undersøgelserne, der måler 15-årige skolebørn. Her har de yngre finner et højere gennemsnitligt færdighedsniveau end både Danmark, Norge og Sverige. En del af forklaringen er, at der er færre indvandrere i Finland.
Elever med mange klasseskift får lavere karakterer
FOLKESKOLE /// Børn af forældre med lang videregående uddannelse eller høje indkomster har gennemsnitligt færre klasseskift end børn af forældre uden en kompetencegivende uddannelse eller lav indkomst.
Samtidig får elever med mange klasseskift i folkeskolen lavere karakterer til afgangsprøverne, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik. Typisk skifter elever klasse én gang i løbet af folkeskolen. Kun 15 procent skifter slet ikke klasse, mens ni procent har skiftet klasse mindst fire gange.
Svært at vende tilbage efter hjernerystelse
SUNDHED /// Der er plads til forbedring af den kommunale indsats over for personer med langvarige følger efter hjernerystelse. Det peger et nyt studie fra Dansk Center for Hjernerystelse og Københavns Universitet på. Mange oplever forhindringer og udfordringer, når de skal tilbage til arbejdsmarkedet. Der er stor forskel på vidensniveauet hos kommunale sagsbehandlere generelt og for mange overflødige møder med socialrådgivere, mens der omvendt er stor tilfredshed med de hjerneskadekoordinatorer, der er i nogle kommuner, viser studiet.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-14-side-22.pdf