
For mange plejehjemsbeboere er det den sidste jul
tekst Gitte Johansen
##ContentBoxStart##260922##ContentBoxEnd##
For en tredjedel af landets plejehjemsbeboerne bliver denne jul deres sidste. Men på grund af corona kan det gå hen og blive en lidt trist en af slagsen. Besøgsrestriktioner og forsamlingsforbud betyder, at julebingo i ældreklubben er aflyst, mens mange af plejehjemsbeboerne blot må få besøg af én enkelt fast pårørende i deres egen bolig.
Corona rammer de ældre hårdt, og derfor har Københavns Kommune besluttet at gøre lidt ekstra for at skabe julestemning hos de ældre.
– Vores ældre på plejehjemmene betaler en rigtig høj pris i denne pandemi. Vi skal hele tiden holde balancen mellem at passe godt på vores beboere, samtidig med at der også skal være et liv, der er værd at leve. De ældre har flere dage bag sig end foran sig, og derfor er det vigtigt, at der en god livskvalitet hver eneste dag, siger Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København.
Kommunen forventer, at flere beboere end normalt vil holde jul på plejehjemmet for at undgå smitterisikoen, og politikerne har derfor besluttet, at midlerne fra puljen til forebyggelse af ensomhed under pandemien kan bruges til særlige juleinitiativer.
– Epidemien betyder desværre, at de ældre ikke må få så mange besøg som normalt, og samtidig må medarbejderne ikke invitere deres familie ind på plejehjemmet. Normalt vælger mange medarbejdere at tage familien med, når de har vagt juleaften, og det er med til at skabe en dejlig julestemning, men det må vi ikke i år. Uden pårørende og gæster kræver det lidt ekstra at sørge for, at det bliver en god jul, siger Sisse Marie Welling.
De mange restriktionerne sætter dog en række begrænsninger for juleløjerne, og kommunen er derfor i fuld gang med at ideudvikle på, hvordan der kan skabes en coronasikker julestemning.
– Vi er ved at arrangere hestevognsture, udendørs luciaoptog og har også en dialog med Det Kongelige Teater om, at nogle af deres kunstnere kan løfte julestemningen med udendørs optræden på vores plejehjem, siger Sisse Marie Welling.
Alene hele julen
I København er det forvaltningens erfaring, at der altid er hjemmeboende borgere, der tilbringer juledagene alene, og forvaltningen forventer, at det vil være særligt slemt i år. Mange holder sig inde på grund af risikoen for at blive smittet, og for de ældre, som har mod på at komme ud, er der ikke meget at gå til. For en del af de ældre vil medarbejderne fra hjemmeplejen være de eneste, der kommer på besøg i juledagene.
– Derfor har vi afsat ressourcer til, at vores mest udsatte brugere i hjemmeplejen kan få et ekstra langt besøg en af juledagene. Et besøg, der har fokus på at være sammen. Hjemmehjælperen vil have lidt småkager eller en lille æske chokolade med, og så sætter man sig og hygger, i stedet for at det hele handler om praktik, siger Sisse Marie Welling.
De forlængede besøg bliver finansieret med 750.00 kroner, som er fundet indenfor rammen til indsatser, der skal forebygge ensomhed under pandemien.
Alt er aflyst
I Ældre Sagen mærker man også, at ensomheden gnaver hos de ældre efter ni måneder med corona. Plejehjemsbeboerne og de mange hjemmeboende kronikere over 80 år har siddet alene længe nu og er hårdt ramt, siger ensomhedskonsulent i Ældre Sagen, David Vincent Nielsen.
– Alt det, de frivillige plejer at lave på plejehjemmene, er aflyst. Personalet gør, hvad de kan, men det er alligevel noget andet at få et knus af barnebarnet. Også de ældre, som bor alene i egen bolig, er ramt, fordi alt det, man plejer at komme ud til i julemåneden, er aflyst. Krybbespillet på børnebørnenes skole, julefrokosten i ældreklubben og boligforeningens julekomsammen med gløgg og æbleskiver. Alt er aflyst, men gudskelov kan besøgsvennerne stadig komme hos ældre i eget hjem, og mange gør også brug af Ældretelefonen, siger David Vincent Nielsen.
Det er ikke nemt for hverken kommunerne eller Ældre Sagen, at skabe aktiviteter for de ældre i en tid, hvor de ældre skal skærmes mod smitte.
– Vi er alle sammen underlagt restriktioner og kan ikke holde en stor juletræsfest. Kommunerne må prøve indenfor retningslinjerne at lave arrangementer, som kan løfte julestemningen, og ellers er det som altid op til frontpersonalet at gøre en ekstra indsats. Et forlænget besøg, som det Københavns Kommune tilbyder, er en oplagt ide, siger David Vincent Nielsen.
##ContentBoxStart##260923##ContentBoxEnd##
Ensom hele året
Mens vi taler meget om ensomhed i julen, peger undersøgelser på, at julen ikke er særligt forbundet med ensomhed.
– Der bliver bare talt meget om det, fordi vi andre i julen er mere opmærksomme på de mennesker, som lever på kanten af fællesskabet. De mennesker, som er plagede af ensomhed i julen, de er også plagede af ensomhed, når det bliver januar, og de var det også i november, siger David Vincent Nielsen.
Og ensomheden kan være alvorlig, særligt når den bider sig fast over længere tid.
– Forskning viser, at langvarig ensomhed sætter kroppen i en stresstilstand, som får et fysiologisk udtryk i hjertekarsygdomme, stofskiftesygdomme og øget risiko for demens, depression og søvnbesvær. Når ensomheden varer ved over lang tid, bliver man syg af det, og nu er der snart gået et år med corona, siger David Vincent Nielsen.
Han har stadig et spinkelt håb om, at politikerne vil åbne blot en lille smule op for besøg på landets plejehjem i juledagene.
– Restriktionerne er til for at redde de ældre beboere fra døden, men de dør måske alligevel til februar. Man kan spørge sig selv, hvad man selv ville gøre, hvis man vidste, at man kun havde halvandet år tilbage. Ville man så vælge ikke at se sine børn det næste år?, spørger David Vincent Nielsen. • gij@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-22-side-16-17.pdf