Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Blåt skrald
De blå bind flyder i gaderne. Det kan en helt ny type skraldespande i Aarhus forhåbentlig være med til at ændre på. Aarhus Kommune opstiller i alt 100 skraldespande til mundbind. Brugte mundbind udgør en smitterisiko og er en udfordring for naturen og miljøet, fordi de blandt andet er lavet af plastik og aluminium. Derfor er de nye spande designede, så det er let at smide sit mundbind ud uden at skulle røre ved håndtag eller flader. Samtidig har spandene et fastspændt låg, der sikrer, at hverken fugle eller vind kan sprede mundbind i byrummet. De store 240 liters spande kan rumme cirka 3000 mundbind og er lavet, så de brugte mundbind også kan håndteres på sundhedsforsvarlig vis, når skraldespandene skal tømmes.
17
kommuner vil i år 2030 have mellem 10 og 17 procent af sine borgere over 80 år. Ser man på udviklingen i antallet af 80+-årige forventes det, at der i 2030 vil være omkring 433.000 80+-årige mod de godt 272.000, der er i dag. En stigning på 59 procent. Det skriver KL’s nyhedsbrev Momentum.
Ældredemokrati online
De ældre er blevet bedre til at deltage i demokratiet hjemmefra. Mange flere stemmer nemlig digitalt ved ældrerådsvalget i København. 56,6 procent af stemmerne ved det seneste ældrerådsvalg i København blev afgivet digitalt. Det er mere end en fordobling fra 2016. Ældrerådet rådgiver Borgerrepræsentationen i ældrepolitiske spørgsmål og formidler synspunkter mellem ældre borgere og politikere i kommunen. Det vil sige, at Ældrerådets vigtigste opgave er at være høringspart for kommunens politikere, og det er personer, der er fyldt 60 år inden valgperiodens udløb og bosiddende i Københavns Kommune, der kunne stemme til ældrerådsvalget.
Corona-jul
Coronaen skal ikke gøre julen mere ensom. Derfor søger Ringkøbing-Skjern Kommune hjælp og inspiration til, hvordan vi i fællesskab kan sikre en god jul for alle. Covid-19 har nemlig betydet, at plejecentre ikke åbner dørene for enlige ældre juleaften og nytårsaften, som der ellers er tradition for i kommunen. ”Det er ærgerligt, men vi forsøger i stedet at tænke utraditionelt for at sikre en god jul for alle”, siger Kirsten Nørgaard, frivillighedskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hun har været i kontakt med kirker og menighedsråd, foreninger og frivillige for at afsøge mulighederne for, at folk, der skal holde jul og nytår alene, kan få foden inden for andre steder. Et kavaleri af julemænd red i optog gennem Borris første søndag i advent for at ønske beboerne på byens plejecenter en glædelig jul, og Egvad Plejehjem har opsat en særlig postkasse beregnet til julehilsner til beboerne.
Cykellæn med strøm i
For at få flere til at tage cyklen fremfor bilen opsætter Sønderborg Kommune nu 214 nye parkeringspladser til cykler. Og for at få dem med, der ikke er så meget til at komme svedende frem, så vil nogle af de opsatte cykelstativer også give mulighed for at oplade elcyklen. ”Vi gør det med nogle fine, enkle cykellæn i metal og træ, som ligner hinanden, men alligevel kan tilpasses formsprog og arkitektur de konkrete steder. De er diskrete, når de ikke er i brug, og praktiske i brug – en rigtig god løsning”, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), formand for Teknik- og Miljøudvalget, som netop har godkendt en samlet plan for opstilling af de mange nye cykellæn. Der er i budgettet for 2019-2022 afsat 800.000 kr. til forbedring af cykelparkeringsforholdene i kommunen.
Vådt i underetagen
Få sandsækkende ud i god tid for at undgå vand i kælderen. Klimaforandringerne betyder øget risiko for forhøjet vandstand og oversvømmelser. For bedre at kunne overvåge vandstanden har Kolding Kommune opsat 17 nye digitale vandstandsmålere i vandløb, fjord og ved kysten, og yderligere tre er på vej. Vandmålerne vil give borgere, sommerhusejere, myndigheder, beredskab, forsyningsselskaber, virksomheder og landmænd mulighed for løbende at følge vandstanden via nettet og på den måde være bedre forberedt ved risiko for oversvømmelse.
Privatisering af sendesignalet
Nu bliver sendesignalet privatiseret. På et byrådsmøde i Ishøj Kommune er det blevet bestemt, at Ishøj Fællesantenne skal sælges til Stofa. Det skal koste Stofa 6 millioner kroner. Dermed kommer Ishøj Fællesantenne til sommer på private hænder efter 45 år som kommunal fællesantenne. ”Det var fantastisk visionært, da fællesantennen blev oprettet i 1970’erne, men tiden er løbet fra konstruktionen. Nu vil jeg se frem til samarbejdet med Stofa og Kabelplus om at sikre en god og ordentlig overdragelse. Og jeg vil glæde mig over, at borgerne fortsat kan få leveret tv og internet via fællesantennens kabler”, siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S).
Lortekampagne
Dit toilet lægger røv til meget – men det accepterer faktisk kun tre ting! Nemlig lort, pis og papir. Sådan lyder Assens Forsynings nye kampagne, der skal få folk til at tænke over, hvad de smider i toilettet. Kampagnen kører i trykte og elektroniske medier samt på Facebook, og opfordrer borgerne i Assens Kommune til at skærpe deres opmærksomhed i forhold til, hvad de kommer i toilettet. Det er nemlig både dyrt, ubehageligt og i værste fald sundhedsskadeligt, hvis kloakkerne stopper til, og det ikke er muligt at komme af med sit spildevand. Assens Forsyning A/S råder over cirka 230 overvågede pumpestationer med omkring 3-4 tilstopninger om ugen. Det giver cirka 175 udkald om året, hvor to medarbejdere i lastbil med kran, rykker ud – og det vel og mærket på alle mulige tidspunkter af døgnet.
Rød pige stå, grøn pige gå
Nu skal de små piktogrammer i lyskrydsende have kjole og langt hår. I hvert fald hvis den tidligere folketingspolitiker og regionsrådspolitiker Kirsten Lee får sin vilje. Hun stiller ved kommunalvalget op til byrådet på Frederiksberg for Radikale Venstre. Derudover skal antallet af veje med mande- og kvindenavne og ligestilles. Sidste år røg Franciska Rosenkilde fra Alternativet, der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune i stormvejr, fordi hun nævnte kønsneutrale lyskryds.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-22-side-40-41.pdf