Kort nyt
tekst Mads Brandsen
Folkemødet er i knæ
Krise ///Årets aflysning og udsigten til et Folkemøde 2021 med corona-begrænsninger har efterladt demokratifestivalen på Bornholm i økonomiske problemer.
Folkemødet beder derfor staten om at træde til med medfinansiering, så festivalen overlever både næste og de kommende år.
– Gennem årene har Folkemødet skabt rammerne for og gjort den demokratiske samtale i øjenhøjde mulig. Derfor har det aldrig været vigtigere end nu med et Folkemøde, der får genstartet den demokratiske samtale, siger formand Vibe Klarup. •
Sag om embedsmisbrug lukkes
Efterforskning /// Der er ikke beviser for, at der er begået noget strafbart.
Sådan lyder Bornholms Politis konklusion på en ”grundig efterforskning” af muligt embedsmisbrug i forbindelse med et byggeprojekt, som Bornholms Regionskommune står for.
Politiet modtog i oktober sidste år en anmeldelse om et byggeprojekt, der skulle samle kommunens byggeadministration i Rønne. Det var byrådsmedlem René Danielsson (DF), der mente, at der var begået stillingsmisbrug og tilbageholdelse af information over for byrådet. Blandt andet var anlægsbudgettet til byggeriet blevet udvidet, uden at de lokale politikere var blevet orienteret.
Men nu er sagen altså lagt i arkivskuffen. Undervejs er to personer blevet sigtet. Sigtelserne er frafaldet, men kan tages op igen inden for to måneder, hvis Statsadvokaten beslutter det.
Inden politiets efterforskning kom revisionsvirksomheden BDO frem til, at indhentningen af tilbud på byggeprojektet ikke var i overensstemmelse med tilbudslovens regler. •
Syddjurs er i bedring
Økonomi /// Efter en budget-overskridelse sidste år på 34 millioner så økonomien sort ud i Syddjurs Kommune. Så sort, at forventningen lød på en kassebeholdning i slutningen af 2020 på blot 50 millioner kroner.
Men det går slet ikke så galt, viser det seneste estimat fra forvaltningen. Likviditeten vil være på 140-150 millioner kroner, når året er omme.
Det er kombinationen af en større genopretningsplan fra foråret, lavt anlægsforbrug, flere statslige midler og lånoptagelse, der har båret frugt. •
Mindst 17
borgmestre vil være nye i forhold til KV17, når vælgerne skal sætte kryds næste år.
Færre turister giver dyrere spildevand
Kubik /// Både Billund Airport, Legoland og Lalandia har lidt økonomisk som følge af coronanedlukningen i foråret.
Det har Billund Spildevand også. Som følge af mindre turisme og aktivitet under nedlukningen har selskabet mistet indtægter for cirka tre millioner kroner i 2020. Derfor kommer selskabet til at hæve taksten næste år.
– Vi har ikke andre muligheder end at hæve spildevandstaksten med tre kroner per kubikmeter, svarende til næsten ni pct. Det er relativt meget, men vi har ikke andre valg, siger Randi Hovgård, økonomiansvarlig i Billund Vand & Energi, til DANVA’s magasin DANSKVAND.
Reglerne kræver, at pengene opkræves i 2021. Billund Vand & Energi ville hellere gøre det over tre år, men det er ikke muligt, som reglerne er. For en husstand med to voksne og to børn og et samlet vandforbrug på 140 kubikmeter, stiger regningen derfor næste år med 400 kroner. •
Lovændring skal hjælpe bandetruede udsatte
Exitprogram /// Hver femte socialt udsatte i Odense føler sig presset af bander og kriminelle. Det viste en undersøgelse tidligere på året, og derfor vil beskæftigelses- og socialudvalget etablere et exitprogram for dem.
Men for at kommunen kan betale for ophold på forsorgshjem eller krisecentre i andre byer, så de socialt udsatte kan komme ud af byen og i sikkerhed, kræver det en lovændring.
– Det, vi gerne vil, er at kunne hjælpe en Odense-borger med at flytte til en anden by. Altså betale indskud, hjælpe med at flytte ind og få en start i anden kommune, siger Brian Dybro (SF), der er rådmand for beskæftigelses- og socialområdet, til TV 2 Fyn.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er villig til at se på loven. •
– Jeg har lovet at få afdækket, om det er lovgivning, der står i vejen og skal ændres, eller om det er forståelsen af lovgivningen, sagde ministeren til Fyens Stiftstidende i oktober.•
Få ansøgere udsætter pensionen
Rekruttering /// Vicedirektør og direktør for sundhed, kultur og omsorg i Randers, Erik Mouritsen, går alligevel ikke på pension 1. februar.
Årsagen er, at hans afløser ikke er fundet, og stillingen som direktør for områderne sundhed, fritid og omsorg bliver derfor genopslået. I den forbindelse har Erik Mouritsen sagt ja til at fortsætte til udgangen af marts 2021.
Byrådet har samtidig besluttet, at kulturområdet, der hidtil har hørt under Erik Mouritsen, fremover flytter til kommunaldirektørens område. •
27-årig følger efter Engelhardt
KV21 /// Venstre i Glostrup har udpeget partiets nye borgmesterkandidat efter John Engelhardt (V), der efter 11 år i stolen ikke genopstiller.
Med to tredjedele af stemmerne faldt valget på Piet Papageorge, der i denne periode er formand for vækst- og byudviklingsudvalget. Han stillede op mod byrådsmedlem Marlene Frandsen.
Piet Papageorge har været medlem af kommunalbestyrelsen i snart to perioder og har været Venstres gruppeformand det seneste halvandet år. Til daglig arbejder han som manager i PwC. •
Uventet borgmesterskifte
Som et lyn fra en klar himmel meddelte Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), at han trækker sig fra posten 1. februar næste år. En enstemmig socialdemokratisk byrådsgruppe har peget på formanden for by- og planudvalget Steen Wrist Ørts (S), der har takket ja til opgaven.
– Det er med stor ydmyghed, at jeg nu vil sætte mig i stolen. Som borgmester vil jeg fortsat knokle for, at Fredericia Kommune er en god, attraktiv og tryg kommune for alle. Børn som gamle, lønmodtager som iværksætter. Vi skal være en kommune for alle, og vi skal holde fast i den udvikling, der allerede er i gang, skriver den kommende borgmester i et opslag på Facebook.
Steen Wrist Ørts har været byrådsmedlem siden 2014 og forlader en stilling som sekretariatsleder i fagforbundet 3F. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-22-side-6-7.pdf