
Lukkelisten tager form
tekst Mads Brandsen
Danmarks 23 forbrændingsanlæg kan forbrænde flere hundredetusinde ton mere affald, end de gør i dag. Samtidig med planer om mere affaldssortering har regeringen og et bredt flertal i Folketinget derfor vedtaget, at nogle af forbrændingsanlæggene skal lukkes.
Ikke nogen nem opgave, anerkender formanden for KL’s miljø- og forsyningsudvalg Jacob Bjerregaard (S).
– Alternativet ville skabe endnu flere udfordringer – både i forhold til klimaet og samfundsøkonomien, siger han.
I arbejdet med at lave listen har KL allieret sig med Ea Energianalyse, der har årelang erfaring med netop forsyningsområdet.
Her har det vist sig, at det ikke er nok at lave en liste. Faktisk laver man både en liste A og en liste B. Liste A er en såkaldt indikativ liste, mens liste B er den liste, der ligger klar til nytår. Det vender vi tilbage til.
– Det fremgår af aftalen, at de miljømæssigt dårligste anlæg skal lukkes, de mindst effektive skal lukkes, men også at der skal ske en effektiv fordeling af affaldet til de resterende anlæg, fortæller Hans Henrik Lindboe, der er partner og civilingeniør i Ea Energianalyse.
En liste er ikke nok
På baggrund af tal fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har Ea Energianalyse først ”oversat” værkernes miljøpåvirkning til økonomi. Forskerne ved DCE har regnet ud, hvad udledningen af forskellige stoffer koster samfundet i skader på miljøet.
– Det koster omkring 25 kroner pr. ton affald i miljøskadeomkostninger. Sammenligner man med brændeovne og personbiler, er det ikke meget, bemærker Hans Henrik Lindboe.
Dernæst regnes på, hvor effektivt det enkelte værk kan brænde affald, hvis det får lov at udnytte sin fulde kapacitet og sælge el og varme efter de lokale forhold. Derefter rangeres alle 23 anlæg, og dermed har man liste A.
Det er bare ikke nok. For at sikre, at affaldet også fremover fordeles effektivt, må der også skeles til geografi.
– Hvis alle anlæg på Sjælland lukkes, og det så viser sig, at det koster 300 kroner at transportere affald fra Sjælland til Jylland, skal det også regnes med. Derfor har vi lavet en model, der medregner omkostningerne til transport – og som også indregner, at affaldsmængderne falder, siger Hans Henrik Lindboe.
##ContentBoxStart##260645##ContentBoxEnd##
Til det har Ea Energianalyse brugt et særligt optimeringsværktøj, som er videreudviklet til denne opgave. Resultatet bliver liste B, der har fire elementer med: Miljø, økonomisk effektivitet, lokalt behov for at investere i alternativ varmeproduktion og transport af affaldet.
– Udover kravene i den politiske aftale indebærer vores plan også begrænsninger af omkostningerne til transport, så affaldshåndteringen fortsat er billig. Desuden er det afgørende, at vi garanterer borgerne et alternativ til den affaldsenergi, der bliver udfaset, så der stadig vil være varme i hjemmene til rimelige priser, siger Jacob Bjerregaard.
Planen fremlægges for miljøministeren inden nytår. Her må regeringen måske til lommerne, lyder det fra KL-udvalgsformanden.
– Det er afgørende, at kommunerne får dækket alle omkostninger i forbindelse med de anlæg, der skal lukke – de såkaldt strandede omkostninger. Lukning af forbrændingsanlæg må ikke have negative konsekvenser for kommunernes økonomi og velfærden.
Når liste B ligger klar før nytår, går der en proces i gang, hvor listen skal politisk behandles, og først til sommer vil listen være endegyldig. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-21-side-17.pdf