
Ny ghettoliste: 13 boligområder er ude af listen
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Antallet af boligområder på regeringens ghettoliste er næsten halveret. Det er konklusionen, efter regeringen netop har offentliggjort den årlige opgørelse over boligområder, der kan klassificeres som ghettoer.
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) glæder sig over udviklingen.
– Det er fantastisk positivt, at det går fremad i så mange områder, og vi allerede nu ser effekten af parallelsamfundspakken. Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse. Det store fald i antallet af udsatte områder er især et klap på skulderen til de boligorganisationer og kommuner, der de senere år har knoklet for at sikre blandede boligområder, så alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op, siger boligminister Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.
Sidste år opfyldte 28 boligområder ghettokriterierne. I år er antallet faldet til 15. 16 boligområder er nemlig ude af listen, mens et nyt er kommet til.
Boligministeriet skriver i sin pressemeddelelse, at årsagen til det faldende antal boligområder på ghettolisten skal findes i primært to af ghettokriterierne. Dels er der er et fald i andelen af beboere, der er uden for arbejdsmarkedet, dels er der færre dømte i boligområderne.
På den såkaldt hårde ghettoliste, det vil sige boligområder, der har været på ghettolisten i fem år, er der også et fald i antallet. Fire boligområder udgår, mens to nye er kommet til. For de hårde ghettoer gælder, at de skal udarbejde en udviklingsplan, der blandt andet skal reducere andelen af almene familieboliger i området.
– Det er positivt, at der er færre områder på det, der i lovgivningen hedder den hårde ghettoliste. Men de enkelte udviklingsplaner fortsætter for at sikre, at vi får skabt blandede byer, og ikke parkerer de svageste borgere i én bydel. Man har stadig en skæv beboersammensætning, når 39,7 % af beboerne er uden arbejde, siger Kaare Dybvad Bek og fortsætter:
– Solbakken i Odense og Nørager i Sønderborg skal nu lave en udviklingsplan for deres områder, da de har været på listen fem år i træk. Jeg ved, at det er en stor udfordring, men jeg håber boligorganisationer og kommuner vil gå til opgaven med ambitionen om at skabe planer, der er tilpasset lokalsamfundet og skaber mere blandede bydele.
De forskellige lister over hårde ghettoer, ghettoer og udsatte boligområder kan findes på boligministeriets hjemmeside. jki@kl.dk