
Rådmand i spidsen for modstandsbevægelsen
tekst Mads Brandsen
Normalt er det emner som mad på plejecentre, standarder for ældreplejen og samarbejde med pårørende, der fylder i ældre- og handicaprådmand Søren Windells (K) hverdag, men på det sidste har det planlagte og nu mislykkede salg af Fjernvarme Fyn fyldt en hel del i kalenderen.
Sammen med Enhedslisten er det nemlig særligt Det Konservative Folkeparti, der har været den drivende kraft i modstanden mod salget af fjernvarmeselskabet, og derfor er det da også et medlem af partiet, som Energistyrelsen adresserer sin udtalelse i sagen til.
Idéen om at sælge Fjernvarme Fyn opstod under forhandlingerne om budgettet for 2020, hvor Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti blev enige om at undersøge mulighederne for et salg. Dengang betonede Det Konservative Folkeparti vigtigheden af, at et salg ikke var endegyldigt besluttet, men snart stod det ifølge Søren Windell klart, at processen gik for stærkt, og at overvejelserne ikke var grundige nok.
– Vi holdt nogle borgermøder, hvor der kun kunne deltage få borgere grundet coronarestriktionerne, og vi lavede en Facebook-gruppe, der ret hurtigt fik 10.000 medlemmer. Da vi i løbet af et byrådsmøde fik over 3.000 nye medlemmer, var vi ikke i tvivl om, at vi havde befolkningen bag os, siger Søren Windell.
Hvorfor var I egentlig imod salget?
– Fjernvarme Fyn har en af landets laveste priser. Vi har et godt, veldrevet selskab, der gennem generationer har leveret billig varme. Det er ejet af forbrugerne. Ved at sælge ville forbrugere, der ikke bor i Odense, få medbestemmelse, fordi Fjernvarme Fyn bliver en del af en større koncern. Det, synes vi ikke, er rimeligt, og så er der også det ved fjernvarme, at man ikke bare kan skifte leverandør. Man er så at sige lænket til sin radiator, forklarer Søren Windell.
##ContentBoxStart##260700##ContentBoxEnd##
Ganske lille opbakning
Efterhånden viste det sig, at en paragraf i varmeforsyningsloven, 23f, kunne være den sten, der kunne kastes i maskineriet, så et salg ikke kunne gennemføres. De konservative græsrødder danner foreningen Fionia Fjernvarme og søger råd hos advokat Pernille Aagaard Truelsen. Formålet med foreningen var at kunne lave et søgsmål for at afprøve, hvorvidt forkøbsretten var gældende.
I september bringer TV 2/Fyn en Megafon-måling, der viser, at hele 65 procent af odenseanerne er imod salget. Blot 14 procent svarede, at det var en god idé. Megafon spurgte samtidig odenseanerne, hvad de vil stemme, hvis der var valg i morgen. Her kunne Socialdemokratiet konstatere et fald i opbakningen på 11,5 procent.
Noget, der sikkert også spillede ind for borgmesteren, der i november endte med at droppe salgsplanerne helt. Søren Windell og de andre aktive i foreningen Fionia Fjernvarme havde ventet et noget mere langstrakt forløb.
– Vi havde lige fået leveret 20.000 flyers, som vi skulle have husstandsomdelt, og vi havde andre ting planlagt, som vi nu har droppet. Foreningens medlemmer har været helt formidable til at bakke op, dele materiale ud og samle underskrifter ind. Det var meget overvældende, siger han.
Forude venter en fejring af sejren i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling, hvor foreningen Fionia Fjernvarme skal nedlægges. Men Søren Windell tænker ikke, at han har tænkt sig at glemme sagen i kampagnen frem mod KV21.
– Jeg tror, vi vil leve op til Liva Weels ord om ”glemmer du, så husker jeg”, siger han. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-21-side-41.pdf