Kommune vil have lovændring for at hjælpe bandetruede udsatte
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Hver femte socialt udsatte i Odense har i en undersøgelse svaret, at de føler sig presset af bander og kriminelle i byen. Det viste en undersøgelse tidligere på året, og nu har beskæftigelses- og socialudvalget i kommunen udmøntet en pose penge, der blandt andet skal bruges til at etablere et exitprogram for socialt udsatte. Det skal hjælpe dem ud af byen og bandernes kløer.
Det sociale exitprogram skal ifølge dagsordenen til det næste udvalgsmøde have tilført 3,5 millioner kroner om året i de næste tre år. Pengene skal bruges til at betale for ophold på forsorgshjem eller krisecentre i andre byer, så de socialt udsatte, der for eksempel kan have narkogæld til bandemedlemmer eller have vidnet i retsager, kan komme ud af byen og i sikkerhed.
I øjeblikket spænder lovgivningen dog ben for en løsning, som Odense Kommune gerne vil arbejde med; nemlig at hjælpe socialt udsatte videre til et helt nyt og permanent liv uden for kommunen.
– Som det er nu, spænder lovgivningen lidt ben for os. Det, vi gerne vil, er at kunne hjælpe en Odense-borger med at flytte til en anden by. Altså betale indskud, hjælpe med at flytte ind og få en start i anden kommune, siger Brian Dybro (SF), der er rådmand for beskæftigelses- og socialområdet, til TV2 Fyn.
Hans forvaltning arbejder med tre risikoniveauer – høj, mellem og lav. Hvilket risikoniveau, en person befinder sig på, skal vurderes af kommunen og Fyns Politi i fællesskab.
I det laveste risikoniveau er der tale om personer, der måske har narkogæld til bandemedlemmer men umiddelbart godt kan blive i byen. På mellemniveauet er der tale om personer, der i en begrænset periode har brug for at komme ud af byen for så at vende tilbage, når der er kommet ro på. Og endelig i niveauet høj, personer, der har brug for at forlade byen og formentlig aldrig vil kunne vende tilbage. Det er typisk personer, der har vidnet i straffesager mod bandemedlemmer og andre kriminelle og derfor er truet på liv og lemmer.
De personer vil Odense Kommune gerne kunne hjælpe til et helt nyt liv i en anden kommune, hvor Odense så vil betale for bolig og eventuel misbrugsbehandling. Men i øjeblikket forhindrer lovgivningen, at kommunen hurtigt kan få de socialt udsatte ud af byen til et nyt liv, mener kommunen.
Hvis loven bliver ændret, så vil puljepengene til exitprogrammet blive brugt til at betale for netop bolig og eventuel behandling til de truede social udsatte personer.
Da social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i oktober var på besøg i Odense, åbnede hun op for, at Odense kan få lovgivningshjælp til at løse udfordringerne.
– Man er lykkedes med at hjælpe nogle af de her borgere i Odense, men nu støder man på nogle forhindringer. Og jeg har lovet at få afdækket, om det er lovgivning, der står i vejen og skal ændres, eller om det er forståelsen af lovgivningen. Vi skal se, om vi kan være med til at sørge for, at man kan give den hurtige hjælp, man gerne vil, sagde ministeren til Fyens Stiftstidende i oktober.
Udvalget tager stilling til forslaget om exitprogrammets udformning på tirsdag i næste uge. jki@kl.dk