
Jeg vil give de værdier videre, jeg fik som barn
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
– Jeg nåede lige akkurat at blive færdig med pædagogstudiet, inden jeg fyldte 40, fortæller Britta Lange, der nu syv år efter arbejder som socialpædagog på en folkeskole i Nykøbing Falster.
Børn og unges opvækstvilkår har hele voksenlivet fyldt meget for den nu 47-årige socialdemokratiske byrådspolitiker, der har taget det sociale ansvar helt hjem i form af en plejedatter på fire år. Men først i en relativ moden alder blev der tid til en ny uddannelse og tid til byrådsarbejdet.
– Jeg er barn af en kommunalpolitiker, så jeg vidste på forhånd godt, at byrådsarbejdet ville komme til at tage meget af min tid. Det kan være svært at få til at passe med familielivet, fortæller Britta Lange, der foruden plejedatteren har en voksen udeboende søn på 23 og en søn på 11 år.
Hun har været aktiv i Socialdemokratiet, siden hun var 17 år, men først ved kommunalvalget i 2017 stillede hun op som kandidat. Rollen som vandbærer og plakatophænger passede hende fint i mange år. Efter gentagne forespørgsler tog Britta Lange i 2016 mod til sig og stillede op til kandidatvalget hos Socialdemokratiet i Guldborgsund, hvor hun til urafstemningen blev nummer to på listen. Til kommunalvalget året efter kvitterede vælgerne med en opbakning på 517 personlige stemmer. Dermed fik Britta Lange næstflest personlige stemmer blandt den seks mand store socialdemokratiske gruppe i Guldborgsund Kommunes byråd, hvor hun for øvrigt er eneste kvinde.
Som næstformand for Guldborgsund Kommunes Kultur, Fritid og Bosætningsudvalg bruger hun mere tid på byrådsarbejdet, end hun havde forventet. Til gengæld kan hun mærke, at hun er med til at gøre en forskel og gøre livet lidt bedre for børnene i kommunen.
Alle kommunens børn
Et af de tiltag, Britta Lange er mest stolt af at have været med til at udarbejde, er et kulturelt tilbud for alle kommunens børn.
– Det er jo ingen hemmelighed, at vi her i kommunen har en stor andel børn, som ikke har de samme muligheder som deres skolekammerater. Så vi er gået sammen med Lolland Kommune om at lave en dannelsesrygsæk, så alle børn får kulturelle oplevelser. Jeg glæder mig over, at jeg kan være med til at give de værdier, jeg selv fik som barn, videre til så mange børn, siger Britta Lange.
Dannelsesrygsækken er en gratis og obligatorisk pakke, der skal sikre, at alle kommunale dagtilbud og skoler i de to kommuner får lige muligheder for at benytte lokale kunst-, kultur- og naturtilbud. Dannelsesrygsækken blev indført i sommeren 2019.
– Nogle børn kommer aldrig en tur i teatret eller i biografen, hvis ikke vi fra kommunens side sørger for det. Den kulturelle dannelse er vigtig. Den er med til at øge trivslen hos børn, der får noget at snakke om i frikvarterne i skolegården. De kulturelle oplevelser smitter positivt af på så mange måder, siger Britta Lange.
Hun har selv været med ude og se dannelsesrygsækken blive gjort til virkelighed.
– Det er en fornøjelse at se børn se teater for første gang. Det gør indtryk at se børnenes glæde og nysgerrighed malet i ansigterne.
Noget for tilflyttere
Guldborgsund Kommunes engagement i kulturen skal i det hele taget få et nøk opad, hvis det står til Britta Lange. For et rigt og aktivt kultur- og foreningsliv er efter hendes mening nødvendig, hvis kommunen skal tiltrække ressourcestærke børnefamilier.
– Der skal være noget at flytte hertil for. Der skal være noget at opleve og aktiviteter at gå til. Ellers bliver det op ad bakke med bosætningen. Vi har en skøn natur, der i sig selv er attraktiv for mange, men vi har også brug for stærke kulturelle tilbud. Her er det vigtigt, at vi fra kommunens side er med til at understøtte kulturlivet og det rige foreningsliv. Vi skal blive bedre til at samarbejde med dem og styrke dem. Det er vigtigt, hvis vi skal fremstå som et attraktivt område for de borgere, der allerede bor her, og overfor mulige tilflyttere, siger Britta Lange.
##ContentBoxStart##256201##ContentBoxEnd##
Efter flere år i København og Slagelse flyttede hun selv tilbage til fødebyen Eskilstrup nord for Nykøbing Falster i 2006 – året før kommunesammenlægningen. Hun har nøje fulgt med i udfordringerne med at skabe en fælles identitet i den nye storkommune. Fra sin plads i byrådet vil hun arbejde for, at landdistrikterne og hovedbyen Nykøbing Falster i højere grad bliver opfattet som én fælles enhed.
– Der har været for meget splittelse mellem dem inde i byen og os ude på landet. Det skal vi væk fra. Borgerne og foreningslivet i de små byer har længe følt et modsætningsforhold til kommunen. Vi skal have alle borgere med ind over vores beslutninger. Ingen skal føle, at de ikke bliver hørt, uanset hvor i kommunen de bor. • masp@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-4-side-36-37.pdf