Kort nyt
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Borgmester vil nedlægge flyrute
Klima /// Barcelonas borgmester, Ada Colau, foreslår, at man nedlægger Europas travleste flyrute for at få folk over i tog. 2,3 millioner flypassagerer benyttede i 2019 indenrigsruten mellem Barcelona og Madrid.
De 483 kilometer mellem de to byer kan tilbagelægges med højhastighedstog på 2 timer og 30 minutter. Flyveturen tager 1 time og 20 minutter plus de to timer, du skal være i lufthavnen inden afgang og efterfølgende til centrum. •
Målet er fuldtid
Deltidskultur /// KL og Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 565.000 ansatte i kommuner og regioner, er enige om, at langt flere kommunale medarbejdere skal op i tid eller ansættes på fuldtid for at fremtidssikre det kommunale arbejdsmarked. I dag arbejder omkring 40 procent af medarbejderne i den kommunale sektor på deltid. På nogle områder er deltidsarbejdet langt højere. Således arbejder 80 procent af de ansatte i ældre- og sundhedssektoren på deltid. Parterne tager nu i fællesskab fat på at finde løsninger på deltidskulturen med respekt for, at en så stor forandring kræver tid.
– Vi skal ganske enkelt lykkes med at få flere kommunale medarbejdere op i tid, hvis vi skal løse udfordringen med mangel på hænder. Det kræver, at alle parter har vilje til og mod på at ændre vores praksis og kultur samt afprøve nye veje, siger formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler (K). •
Rejsehold skal få sygefraværet ned
Sygdom /// Offentlige arbejdspladser kan nu få hjælp til at få sygefraværet ned af et nyt rejsehold, som er nedsat af Beskæftigelsesministeriet.
Rejseholdet står klar til at rykke ud til arbejdspladser, som ønsker ekstra hjælp til at øge trivslen og nedbringe
deres sygefravær.
Kommunalt ansatte har i gennemsnit 12,8 sygedage årligt. Til sammenligning har privat ansatte 6,8. Det viste en rapport baseret på tal fra 2017. •
Nationale test evalueret
Evaluering /// VIVE har gennemført en omfattende evaluering af de nationale test i grundskolen. Evalueringen indeholder en række analyser af både indholdet af de nationale test og af, hvordan de anvendes af lærere, skoleledere, kommuner og på politisk niveau.
Evalueringen viser blandt andet, at de nationale test i grundskolen er usikre, når det gælder den enkelte elevs resultater. Den viser også, at elevernes resultater i nationale test i høj grad hænger sammen med karaktererne ved afgangsprøven i 9. klasse.
Lærerne er generelt skeptiske over for testene som pædagogisk redskab, mens de kommunale forvaltningschefer vurderer, at de nationale test styrker deres mulighed for at følge skolernes udvikling. •
358 udsatte boligområder i 2015
Antallet er vokset på 30 år fra 128 i 1985, viser VIVE-rapport.
Justitsministeren har lyttet
Overvågning /// Justitsminister Nick Hækkerup (S) har fremsat et lovforslag, der skal udvide kommunernes mulighed for overvågning i det offentlige rum. Det er en modificering af det tidligere forslag, der gav kommunerne lov til at overvåge ved restaurationer. Det nye forslag giver mulighed for at overvåge alle offentlige områder, kommunerne oplever som utrygge. Det gælder for eksempel parkeringspladser, stier med mere.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner afdækkede i en rundspørge i oktober, at det var et klart ønske fra kommunerne at få øgede muligheder for overvågning. Her svarede 71 procent af borgmestrene, at kommunerne burde have øget adgang til overvågning. •
Dropper forskning i FGU
Uddannelse /// Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) dropper følgeforskning af den Forberedende grunduddannelse, FGU. I stedet vil ministeren nøjes med en evaluering af uddannelsen til tre millioner kroner over de næste fire år.
Det vækker massiv kritik fra interessenterne omkring uddannelsen, der står over for en større omstilling.
Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, mener, det er problematisk, fordi forskningen skulle understøtte udviklingen af den nye profession og give viden om det forberedende område som særskilt fagligt felt. •
Furesø bedst i test
Pris /// Furesø Kommune har vundet prisen ”Bedste kommune på nettet”, som blev uddelt på konferencen ”Den Digitale Borger”, hvor analysefirmaet UserGap på baggrund af ekspert- og brugervurderinger havde nomineret furesoe.dk og 19 andre kommunale hjemmesider.
Stine Boeck er Furesø Kommunes projektleder på udviklingen af det nye furesoe.dk. Hun ser prisen som en rigtig stor anerkendelse af visionerne for furesoe.dk.
– Selv om vi er stolte af hjemmesiden – som ikke engang har et år på banen – har vi stadig store ambitioner for, hvor vi gerne vil hen med den, og vi er slet ikke færdige, siger hun. •
Der er faneflugt fra Alternativet
– Det er med blødende hjerte, at jeg skriver denne opdatering. Men samtidig et afklaret et af slagsen, skriver byrådsmedlemmet på Facebook.
– Jeg kan ikke længere stå på mål for partiets ageren, tilføjer han.
Til Fyns Amts Avis lod han forstå, at det er formandsskiftet i partiet, der var anledningen, men han fastholder sin plads i byrådet.
– Nogle vil måske også spørge, hvorfor jeg ikke bare trækker mig. Men jeg er hverken syg eller har fået nyt job. Jeg ville ikke kunne trække mig uden at lyve om årsagen, og det vil jeg ikke.
– Jeg er stadig mig, og jer, som har stemt på mig, vil forhåbentlig opleve, at jeg mener det samme, som jeg altid har gjort. Vi skal have omstillet vores samfund til at være bæredygtigt på alle parametre, forklarer han. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-4-side-6-7.pdf