
Gode betalere snydt for millioner
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Fra hver deres ende af landet råber borgmestre op om det, de betragter som grov forskelsbehandling. I lighed med 44 andre kommuner optog Tønder Kommune og Bornholms Regionskommune i begyndelsen af 1990erne lån i millionklassen til kommunale kulturprojekter. De rente- og afdragsfri lån med en løbetid på 25 år blev optaget hos Arbejdsmarkedets Feriefond (AFF). Alle troede, at lånene kunne forlænges og aldrig skulle betales tilbage.
I 2014 ændrede Folketinget vedtægterne for AFF. Det betød, at lånene skulle betales tilbage. Men først 21. januar i år fandt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og forligskredsen en løsning: De mindste lån blev helt eftergivet, mens de øvrige låntagere fik en rabat på mellem 80 og 90 procent. Men i aftalen blev der ikke taget højde for de kommuner, der allerede havde betalt lånene ud under andre vilkår.
Bornholms Regionskommunes borgmester Winni Grosbøll (S) mener, at hendes kommune dermed er blevet snydt for millioner af kroner. For kommunen har betalt lånet tilbage længe før aftalen i januar blev indgået.
– I 2017 fik vi en henvendelse fra AFF. De tilbød os en rabat på 14 procent, hvis vi betalte lånet tilbage inden det forfaldt i 2020. Det lød som en god aftale, hvor vi kunne spare syv millioner kroner. Så vi valgte at betale. Men nu ser det ud til, at vi i stedet har tabt de 43,1 millioner kroner. Det er ikke retfærdigt, og det er svært at forklare bornholmerne, hvorfor de andre kommuner får eftergivet deres gæld og vi ikke gør, fortæller Winni Grosbøll.
Vil have sagen genåbnet
Samme melding lyder fra Tønder Kommune, der i december 2016 valgte at betale 27,3 millioner kroner tilbage mod en rabat på 14 procent. Borgmester Henrik Frandsen mener ikke, det er rimeligt, at nogle kommuner kan få op mod 90 procents rabat på lånene fra AFF mens hans egen kommune har betalt tilbage under helt andre og mindre fordelagtige vilkår.
– Vi straffes for at have opført os ordentligt, siger Henrik Frandsen, der sammen med Winni Grosbøll og borgmestrene fra Randers og Roskilde kommuner, der også har betalt AFF-lån tilbage før aftalen blev indgået i januar i år, tirsdag 11. februar holdt et fælles møde. Her blev de enige om, at de vil forfølge sagen, så de fire kommuner bliver stillet lige med de kommuner, der i januar fik eftergivet hovedparten af deres gæld til AFF.
– Vi er blevet enige om, at vi vil søge foretræde for beskæftigelsesudvalget for at forklare vores standpunkt, siger Henrik Frandsen.
Borgmestrene ønsker foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg for at forklare hvad de mener er sagens rette sammenhæng.
– Det er ikke sikkert, at aftalen var lavet som den blev lavet, hvis politikerne var bevidste om, at nogle kommuner allerede havde indbetalt lånene før tid og under andre vilkår, siger Henrik Frandsen.
Umiddelbart ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard dog ikke ud til at være villig til komme de fire kommuner i møde. Det viser et skriftligt svar fra ministeren til folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V).
– Den 22. december 2017 indgik min forgænger, Troels Lund Poulsen (V), en aftale med mit eget parti – Socialdemokratiet – Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om afvikling af AFF’s låneportefølje. I den forbindelse blev det aftalt, at en afviklingsmodel alene skulle have virkning for aktive lån, skriver ministeren. masp@kl.dk