
Byrådsmedlem klar til at tage over efter Elbæk
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##255684##ContentBoxEnd##
Det kræver en ændring af partiets vedtægter – og 100 medlemmer, der vil bakke hende op.
Men viljen skorter det ikke på. Alternativets eneste medlem af Skanderborg Byråd, 47-årige Mira Issa Bloch, er helt klar til at blive partiets næste politiske leder efter, at grundlægger Uffe Elbæk i december meddelte, at han vil gå af.
– Jeg synes, jeg har en masse af de kvaliteter, der vil være gode at have som politisk leder. Jeg er en ildsjæl, jeg er god til relationer, god til at skabe en god stemning omkring mig og også god til at sætte ord på det, ingen ellers siger. Og så er jeg en god leder, siger hun selvsikkert.
Ved sidste folketingsvalg var hun opstillet i Skanderborgkredsen, men var 52 stemmer fra at blive valgt. Østjyllands Storkreds’ alternative mandat gik til Torsten Gejl. Heldigvis for Mira Issa Bloch tog han orlov en måneds tid i efteråret 2019, hvor hun fik lov til at prøve kræfter med arbejdet på Christiansborg.
Det kom der også en hel konkret idé ud af. I en situation som den nuværende, hvor Alternativet har fem folketingsmedlemmer, er der mildt sagt rigeligt med ordførerskaber til hver. Det betyder, at der må prioriteres benhårdt. Og her kunne medlemmerne godt komme mere på banen, mener Mira Issa Bloch.
– Jeg synes godt, folketingsmedlemmerne kunne bruge en lille del af deres tid på forslag, der kommer direkte fra medlemmerne. Man kan forestille sig en form for brainstorm, hvor medlemmerne vælger de emner, de finder vigtigst, foreslår hun.
Medlemmerne skal på banen
Ifølge hende kan Alternativet stadig blive meget bedre til at inddrage medlemmerne.
– Det er noget, vi har haft fokus på, men som vi stadig kan blive bedre til. Landsmøderne skal i endnu højere grad være stedet, hvor medlemmerne kan give deres holdning til kende, og vi mener, det er på tide at indføre et borgerting. Det kan vi starte med at gøre selv i partiet, siger hun.
– Og så vil jeg gerne have noget mere liv inde på den grønne gang, tilføjer hun.
Det er nemlig ikke bare en gang med kontorer i den yderste del af Ridebanen på Christiansborg. Det skal også være et sted, hvor medlemmer og fagfolk skal komme og bidrage med nye idéer og kvalificering af politikken.
Mira Issa Bloch mener ikke, det er nogen ulempe, at hun ikke har sin daglige gang netop der. Bliver hun valgt, må hun gøre som Søren Pape Poulsen (K) gjorde, da han som nyvalgt partiformand ganske vist fik en hverdag på Christiansborg, men måtte overlade det parlamentariske arbejde til sine folkevalgte kolleger.
##ContentBoxStart##255685##ContentBoxEnd##
– De fem, der er medlemmer af Folketinget, har så sindssygt travlt. Det kan kun være positivt, at der kommer en ekstra stemme ind, der kan aflaste dem lidt, siger hun, der også gerne så en politisk ledelse, der bestod af to personer.
– Så kunne vi have både en mandlig og kvindelig leder. Det tror jeg, ville være berigende.
Tromlet af administrationen
Den model vil samtidig give begge ledere mulighed for at sætte politikken mere i spil – og det er tiltrængt, mener hun.
– Vi skal stadig være et supergrønt parti, men vi har meget andet politik, der trænger til at komme i spil. Vi har et Danmark i ubalance, og vi skal gå fra kontrol til tillid. En del af ubalancen består i, at så mange er ensomme, deprimerede og stressede, og at de derfor tager lykkepiller. Det er, som om vi bare har accepteret, at det hele skrider, siger Mira Issa Bloch.
Gennem den måned, hun var medlem af Folketinget, bemærkede hun særligt én forskel på byråds- og folketingsarbejdet.
– Det er politikerne, der bestemmer i Folketinget. Der er ikke noget med, at administrationen også bestemmer. Det oplever jeg som byrådsmedlem, og det er på mange planer. Vi holder en del borgermøder om Skanderborg, men det handler ofte om døde ting som byplanlægning. Jeg ville gerne holde et om jobcentret. Det var der ingen, der ville være med til i udvalget, for var det nu en god idé? Kun Enhedslistenm som ikke sad i udvalget, ville være med. Vi holdt mødet, og der kom 20 borgere og gav os en masse input, siger Mira Issa Bloch.
Hun har skullet vænne sig til at komme ind i en politisk kultur, hvor det ikke var almindeligt at stille forslag i byrådssalen, og hvor det mødte en del modstand, men hvor flere partier i løbet af de forgangne år har taget ved lære af Alternativet.
– Jeg har været med til at forandre kulturen. Jeg ser mig heller ikke som en del af en flertalsgruppe, der altid stemmer sammen – men mener, at jeg blot har peget på en borgmester sammen med en kreds af partier. Det er der lidt delte meninger om, siger hun.
Hun vil – hvis hun bliver valgt – stå vagt om noget af det helt centrale i Alternativets tanker om en ny politisk kultur.
– Min farmor sagde altid til mig, at hvis man ikke havde noget godt at sige om andre, skulle man hellere holde sin mund. Derfor var det meget naturligt for mig at arbejde ud fra den værdi, vi har i Alternativet om netop det. Jeg blev så glad, da et borgerligt byrådsmedlem skrev til mig, at han havde bemærket, at jeg aldrig talte dårligt om andre – og at han beundrede den evne.
Alternativet vælger sin nye politiske leder på et ekstraordinært landsmøde 1. februar. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-02-side-34-35.pdf