
Kolding har brug for mere Merete og mindre Venstre
tekst Mads Brandsen
Grænsebomme, smykkelov, håndtryk og tørklædeforbud.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Det er alt sammen ingredienser i den politiske cocktail, som byrådsmedlem Merete Due Paarup fra Kolding ikke længere gad drikke.
I december brød hun med det Venstre, hun havde været medlem af siden 2012, som hun har repræsenteret i byrådet fra 2013 og senest har været gruppeformand for. I stedet meldte den selvbeskrevne skarpskytte og spredehaglsgenerator sig under Morten Østergaards magentafarvede faner.
Dermed røg borgmester Jørn Pedersens (V) absolutte flertal i byrådet.
Efter at have holdt en kras tale under andenbehandlingen af budgettet for 2020, hvor hun advarede mod, at Kolding Kommune risikerer at komme under administration af Social- og Indenrigsministeriet, hvis man ikke bliver ved med at stramme op, forlod hun gruppeformandsposten.
Uden dramatik, bedyrede hun dengang. Hun trængte til luft i kalenderen, fortalte hun til lokalpressen. I dag er hendes udlægning lidt anderledes. Det er først og fremmest landspolitikken, der førte til hendes beslutning.
– Det har været undervejs noget tid, hvor jeg var mere og mere frustreret over Venstres nationale linje. Jeg har protesteret nogle gange, når Inger Støjberg var ude med riven. På et tidspunkt bliver man nødt til at spørge om man kan forsvare sig selv og det rygmærke, man har på, siger Merete Due Paarup.
Venstre har ført rød politik
I den aktuelle situation, hvor økonomien i Kolding mildt sagt er udfordret, har Merete Due Paarup efter eget udsagn hørt til strammerne.
##ContentBoxStart##255703##ContentBoxEnd##
– Jeg følte et behov for at melde klart ud, hvilket jeg ikke kunne som gruppeformand. Men fakta er, at Venstre i Kolding har ført rød politik og har stået i spidsen for skattestigninger. Det har været turbulent, og jeg har ikke altid været enig, siger hun, der heller ikke tøver med at placere sig selv i sit nye parti, der pludselig fordoblede sin byrådsgruppe.
Hidtil udgjorde Jesper Elkjær en radikal enmandshær i byrådet.
– Jeg er nok den blå i partiet, men hos Radikale Venstre er der plads til at være uenige. Og det har vi allerede været, griner Merete Due Paarup.
Allerede på første byrådsmøde stemte hun og Jesper Elkjær nemlig forskelligt i en sag om, hvorvidt der må optages lyd og video ved byrådsmøderne.
Hos Radikale Venstre oplever Merete Due Paarup, at der er højt til loftet og langt til døren, som der også oprindeligt var i det højskole-Venstre, hun meldte sig ind i. Siden blev det erstattet af mere og mere topstyring, hvor hun som gruppeformand for alt i verden skulle forhindre, at JydskeVestkysten kunne udkomme med en forside om uenighed i Venstre i Kolding.
– Jeg har brug for frit lejde til at være mere Merete og mindre Venstre, siger hun, så man tydeligt kan høre lettelsen i hendes jyske stemme.
– Jeg kan stadig godt købe ind på Venstres program, men jeg synes bare ikke partiet gør, hvad det selv skriver. Der er sket et skred til højre og skruet op for den hårde retorik. Når 25 procent af danskerne vil smide muslimer ud af landet, mener jeg faktisk, det er politikerne, der har skabt problemet. Ikke kun Venstre, selvfølgelig. Men jeg har fået nok af den polarisering, siger Merete Due Paarup.
Upopulært, men rigtigt
Aktuelt er det stadig økonomien, der fylder i koldingensisk politik.
– Det er ikke særlig radikalt, men vi skal have styr på det, så vi har råd til at udvikle tingene igen. Det gælder eksempelvis på kulturområdet, siger Merete Due Paarup, der også har et forslag til, hvor der skal findes nogle penge til området, som er hendes hjerteblod.
Situationen kræver nemlig, at man tænker anderledes. Derfor lægger hun op til at reducere den kommunale bygningsmasse med mellem fem og ti procent.
– Vi har voldsomt mange bygninger, og hver kvadratmeter koster 600 kroner i drift om året. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Det kan godt være, det betyder, at nogle foreninger må dele lokaler med andre, men det er åbenlyst det rigtige at gøre, selv om det ikke bliver populært, siger hun.
Heller ikke det synspunkt kunne hun give udtryk for som medlem af Venstre, fordi der ikke var intern enighed. Og selv om hun har smidt et ret sikkert Venstre-mandat til fordel for et noget mere usikkert radikalt mandat – ved sidste valg fik partiet 4,5 procent af stemmerne – ser hun alligevel frem mod næste valg, hvor hun er klar til at stille op igen.
Større indflydelse i små partier
– Jeg kan se, at de små partier tit har større indflydelse i byrådet end det store Venstre. Men jeg tager da en kæmpe risiko. Heldigvis har jeg fået 99 procent positiv feedback. Mange har skrevet til mig, at de stemte på mig på trods af, at jeg stillede op for Venstre. Jeg er klar til at tage en tørn til, for jeg tror, Kolding har brug for Merete, siger hun.
Men det bliver ikke nødvendigvis en ny tørn for Jørn (Pedersen, red.). Han skal ikke vide sig for sikker i borgmesterstolen.
– Hvem Radikale Venstre peger på, handler om, hvor vi kan få mest mulig indflydelse. Det handler om, hvilke poster, vi kan få. Men lige nu er der jo ikke noget alternativ til Jørn Pedersen, fastslår hun, der ikke nærer nogle landspolitiske ambitioner.
Hos Socialdemokratiet vil 23-årige Elvis Comic være spidskandidat, men uanset om han bliver det, er der langt fra partiets opbakning ved sidste kommunalvalg – 19,5 procent – til at kunne danne et flertal. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-02-side-40-41.pdf