
Gladsaxe har landets laveste sygefravær
tekst Mads Brandsen
Mens kommunernes social- og sundhedspersonale generelt har et højt fravær, er der én kommune, der stikker ud i den anden ende af skalaen.
Det er Gladsaxe, der i 2018 havde landets laveste sygefravær på 12,2 dagsværk pr. fuldtidsansat. Til sammenligning var fraværet i 2013 på 18,2 procent.
Det viser et nyt notat, som den borgerlig-liberale tænketank CEPOS har udarbejdet. Notatet viser samtidig, at sygefraværet blandt plejepersonalet i Solrød er næsten dobbelt så højt – 23,3 dagsværk pr. fuldtidsansat.
CEPOS påpeger i notatet, at der er et stort besparelsespotentiale at hente, hvis alle kommuner nedbringer sygefraværet til gennemsnittet for de fem kommuner med det laveste sygefravær. I alt ville kommunerne kunne spare 318,5 millioner kroner – svarende til 799 social- og sundhedsassistenter.
Men hvordan gør man så i praksis? Det har Herle Kliforth, der er chef for sundhed og rehabilitering i Gladsaxe Kommune svaret på.
For seks år siden hyrede kommunen et konsulentfirma til at vurdere medarbejdernes sygefravær. Her blev det hurtigt tydeligt, at der intet problem var med langtidsfraværet.
– Til gengæld kunne vi få meget bedre styr på korttidsfraværet, og det er nøglen til at knække koden. Vi indførte konsekvent, at medarbejdere kommer til samtale, når de har haft fire fraværsperioder indenfor et år. Uanset om det er perioder på en, to eller flere dage. Vi holder også samtaler efter 15 fraværsdage, fortæller Herle Kliforth.
På møderne bliver det aftalt, hvad næste skridt er, ligesom medarbejderne bliver gjort opmærksomme på, at fravær kan have konsekvenser for ansættelsen. Der er ikke noget, der hedder øv-dage, og selv om man hoster lidt, er man ikke nødvendigvis for syg til at udføre sit arbejde.
– Det handler meget om mentalitet og kultur. Selvfølgelig er man syg, hvis man er syg, men alt andet fravær har vi kunnet reducere, siger Herle Kliforth.
På en enkelt arbejdsplads i kommunen er sygefraværet nu helt nede på 3,8 procent, og selv om 2019 endnu ikke er endeligt opgjort, regner Herle Kliforth med, at social- og sundhedspersonalets samlede fravær i Gladsaxe havner lige omkring 5 procent. Forhåbentligt under, siger hun. mdbr@kl.dk