
Lyden af god kemi i Struer
tekst Sidsel Boye
Struers borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) lægger ikke skjul på, at hans ønskescenarie ville være, at den nyansatte kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller bliver så begejstret for sit nye lokalområde, at han beslutter sig for at flytte fra Grejs ved Vejle og rykke til Limfjorden.
– Alt andet lige vil vi gerne have, at kommunaldirektøren bor i kommunen. Men vi vil hellere have den rigtige person end at have bopælspligt, så vi tager ikke bare en lokal af den grund, siger Niels Viggo Lynghøj diplomatisk.
Derfor bliver han simpelt hen glædeligt overrasket, da Jesper Thyrring Møller springer med nyheden, da de mødes over en kop formiddagskaffe på borgmesterkontoret fjorten dage efter, at han officielt er Struers nye kommunaldirektør.
##ContentBoxStart##255386##ContentBoxEnd##
– Vi flytter til Struer, og min kone, Else-Marie, siger, at hun glæder sig allerede, og hun har set sig varm på et bestemt boligområde. Så vi flytter, når vores datter er student om halvandet år, og Else-Marie, som arbejder på jobcenter, har allerede set på eventuelle jobmuligheder i de omkringliggende kommuner, siger Jesper Thyrring Møller.
Borgmesteren er begejstret:
– Det er breaking news, siger han glad.
Og i løbet af et øjeblik er de to i gang med at diskutere konkrete interessante muligheder for en direktørbolig med fjordudsigt, og borgmesteren er klar med detaljeret viden om ledige grunde og byggeprojekter.
I dag balancerer regnskabet for til- og fraflyttere i kommunen, men det er ikke nok til at kompensere for demografien. Så ingen tvivl om, at Struer-borgmesteren i det hele taget er glad for tilflyttere. Og Jesper Thyrring kan forvente at få en gave den dag, det sker.
– Vi erkendte, at vi havde forsømt at gøre noget for, at folk skal føle sig velkomne. Så første skridt var, at vi hver måned fik en liste med navne, og i starten lavede vi en aftale med den lokale blomsterhandler om at bringe buketten ud og sende regningen til os, forklarer Niels Viggo Lynghøj.
##ContentBoxStart##255387##ContentBoxEnd##
Mulepose
I dag får tilflytterne en hel mulepose med billetter og andet godt, og kommunens dygtige bosætningskoordinator har et netværk af borgere rundt om, som hun aktiverer, så det er den nærmeste nabo, der ringer på med kommunens hilsen.
Kommunaldirektøren er begejstret. Det er vigtigt, at der er liv i lokalområderne, siger han. Hans nuværende kommune, Hedensted, arbejder sammen med et borgerdrevet initiativ, Sager, der Samler, i Aarhus.
– Vi er ved at udvikle et fællesskab af borgere og virksomheder. Det er der et stort potentiale i i dag, men vi har bare glemt at spørge, om vi kunne hjælpe hinanden. Folk vil jo gerne. Det er helt vildt så positivt, det virker, siger han.
Struers politikere har også vist, at de prioriterer livet i kommunens fire lokalområder og har afsat fire millioner kroner til hver.
– Centralisering er godt på nogle områder, men folk har andre forventninger. De kan godt lide det lokale sammenhold og den lokale købmand. I dag ser vi for eksempel en stor efterspørgsel på nedlagte landejendomme i Langhøj-området. I den sammenhæng passer Jesper med sine erfaringer også fantastisk godt, siger borgmesteren.
Borgmesteren fremhæver kommunaldirektørens profil som den erfarne og sikre.
– Jesper kan fra dag ét kaste sig over vores projekter med Struer som lydens by og det nye velfærdshus. Vi har haft held med nogle projekter, men han kan komme med friske øjne der, hvor vi andre har dannet vores meninger og har vores måder at handle på, siger han.
Det nye velfærdshus samler fem centrale fagområder og 400 medarbejdere, så der fra 1. april bliver arbejdet tværfagligt og med en fælles indgang for borgerne.
Huset er en ombygning af en tom bygning, som det lokale B&O havde til salg for en god pris.
– Ideer kan komme af forskellige grunde, men en tom bygning er skidt for en by som Struer, og da bygningen var der, var der pludselig en sammenhæng til ønsket om at arbejde på tværs, som efterhånden er målet mange steder. Det bliver en kæmpe proces, for der er vaner og måder at gøre ting på, som skal testes, siger borgmesteren.
Og Jesper Thyrring Møller trækker på sin erfaring:
– En af de første forudsætninger for at lykkes er, at der er en klar politisk profil. Det har I, og det er en gave for alle os medarbejdere, siger han.
Rimelig udligning
Kun få dage forinden har en række storkøbenhavnske borgmestre skrevet en kronik, som anbefaler de jyske kommuner at lave en udligningsordning mellem sig i stedet for at gå efter en større udligning mellem Øst og Vestdanmark.
Men den idé afviser Struers borgmester.
– Det er en helt forkert tankegang. Det handler om, at vi får en fair og ordentlig udligningsordning i hele Danmark, så vi får nogle rammer og vilkår, der er ens. Vi kan se af nøgletallene, at de kommuner, der bruger flest kroner og ører og har det højeste serviceniveau, også er dem, der samtidig har den laveste skatteprocent, siger Niels Viggo Lynghøj.
Og Jesper Thyrring Møller nikker:
– Vi har i ”Rimelig udligning”, som er et samarbejde mellem seks østjyske kommuner, arbejdet intensivt med det her, og det kan være vanskeligt politisk set, men det er ikke en umulig opgave at lave et mere rimeligt udligningssystem, lyder konklusionen.
##ContentBoxStart##255385##ContentBoxEnd##
Pædagogmedhjælper
Hedensted og Struer kommuner ligger i hver sin ende af Region Midtjylland, så de to kender til hinanden fra netværket. I borgmesterens forkontor er der også medarbejdere, som kender Thyrring, fra han har været bestyrelsesformand for journalsystemet, SBSYS.
Og mens fotografen stiller udstyret op, får det kommende makkerpar også lige tid til at høre lidt mere om hinandens baggrund.
Borgmesteren har som helt ung siddet ved samlebånd i B&O, og Jesper Thyrring Møller har ønsket sig nogle lækre B&O hovedtelefoner i julegave – og har allerede gættet, at han vil få dem af sin kone. De har begge arbejdet som pædagogmedhjælpere. Og de har også samtalestof på skoleområdet.
Borgmesteren er læreruddannet. Kommunaldirektøren var som ung en efterspurgt lærervikar, fordi han havde bil og kunne dække et stort opland i Aalborg.
Når det kommer til Struer som lydens by, kan kommunaldirektøren prale af at være garvet festivalgæst. Sidste år var det Jelling Musikfestival og Vesterland på Fanø. Borgmesterens seneste musikoplevelse er fra Høloftet i Thyholm med Per Worm.
Arbejdsdeling
Jesper Thyrring Møller regner med, at han til september skal deltage i Struers lokale løb, Run To The Beat, hvor der er dj’s langs ruten.
Borgmesteren er mere til golf end til løb, men er godt tilfreds med den arbejdsdeling, at han så kan være den, der skyder løbet i gang.
Er jeres respektive job blevet hårdere over tid?
Nej, tværtimod, mener Jesper Thyrring Møller: – Jobbet er sjovt. Men der er måske sket det inden for de seneste ti-tyve år, at vi i kommunerne er blevet mere opmærksomme på, at vi skal være i jævnlig dialog med virksomheder og borgere.
Og Niels Viggo Lynghøj, som i dag sidder på borgmesterkontoret for 3. gang, har ikke oplevet, at hans job har ændret sig væsentligt, mens han har været ude og inde af rådhuset.
– Selv da jeg rykkede ind på borgmesterkontoret i 2018 efter at have været ude i fire år, havde jeg det som om, jeg bare var gået hjem om fredagen. Men jeg har da skiftet billederne ud, siger han med et glimt i øjet. • sib@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-1-side-52-55.pdf