Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
3.585
adresser i 36 forskellige kommuner har fået tilsagn om støtte fra bredbåndspuljen til at installere hurtigt internet.
To fluer med et smæk
Sæt tænderne i en omgang snegletatar eller en sortmundet kutling. “If you can’t beat them – eat them” hedder den nye kogebog, der er lavet af Hotel- og Restaurantskolen i København i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet. Fælles for alle opskrifterne i bogen er, at de laves af invasive arter fra hele landet. Kogebogen indeholder 31 opskrifter, der alle lægger op til en tur ud i naturen, da de invasive arter – som for eksempel plettet voldsnegl eller armensk brombær – sjældent kan købes i det lokale supermarked. Derved slår man to fluer med et smæk, fordi man får lækker mad, samtidig med at man hjælper med udryddelsen af invasive arter.
Nytårsforsæt i naturen
”I år vil jeg leve sundere” – nytårsforsættet, der gang på gang bliver brudt. Men fra 2020 hjælper Naturstyrelsen og Holstebro Kommune dig. De tilbyder til nytår en ny, anderledes og inspirerende måde at blive røgfri på. Tilbuddet er et rygestopkursus i naturen sammen med en rygestoprådgiver og en naturvejleder. Kurset starter med en personlig før-samtale, hvor rygestoprådgiveren kan bygge videre på erfaringer og rådgive i forhold til eventuel rygestopmedicin. Derudover mødes deltagerne seks gange à halvanden time ved Husby Klitplantage. Her vil rygestoprådgiveren og naturvejlederen tage deltagerne med ud på oplevelser i naturen, så der bliver sat godt gang i det røgfrie liv. Der er sparring at få til rygestoppet, motion, højt til loftet og ny inspiration til at leve røgfrit.
Højt til hest
I år markeres 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. I Aabenraa Kommune tog de forskud på fejringen i slutningen af 2019, hvor man ved to lyskryds erstattede den klassiske grønne og røde mand med en grøn og rød silhuet af Kong Christian X til hest. Han var konge, da man for 100-år siden i Nord- og Mellemslesvig afholdt afstemningerne, der endte med, at Danmark fik en stor del af sit tidligere område tilbage.
Klimatilpasning og kulturarv
Når regnen falder, og vandet stiger voldsomt i Storå, skal et klimatilpasningsprojekt med sluser og dæmninger holde vandmasserne tilbage fra at oversvømme Holstebro midtby. Det øger til gengæld risikoen for, at det fredede Tvis Kloster fra 1163 bliver ekstra påvirket af søvand. Kommunen og staten er blevet enige om, at der skal tilsyn og overvågning af tilstanden af det kulturhistoriske minde ved højvande.
Kulthyvator
I seks fællesskabsbyer i Thisted Kommune har børn, unge, ældre og midaldrende kunne deltage eller følge med fra sidelinjen, når nye kunstprojekter er sprunget op i deres nabolag. Under projektet KulTHYvator har lokale kunstnere omdannet byrummet og forskønnet det med forskellige kunstformer. Det er også grunden til, at projektet nu vinder prisen for ”Kommunale Ildsjæle” af Statens Kunstfond Legatudvalg for Billedkunst. Thisted Kommune får årets pris for sit omfattende og vellykkede samarbejde med borgerne, der sikrer, at kunsten er forankret hos de mennesker, der skal leve med den i hverdagen. Indtil videre har seks landsbyer i kommunen haft besøg af forskellige kunstnere, hvor borgerne har kunnet bidrage med små bider af lokalhistorie, meninger og ideer, som input for kunstnernes kreativitet. De øvrige tre kommuner, der blev indstillet, var Esbjerg, Vejle og Helsingør.
Pakkeomdeling på rejsekort
Trafikken sander til, og en del af trængslen skyldes de mange biler, der leverer varer. En ph.d.-studerende vil nu teste en løsning, hvor pendlere tager varer med og som belønning får rabat på rejsen. I projektbeskrivelsen fremgår det, at danskerne forventes at bruge 198 milliarder kroner på e-handel i 2022, sammenlignet med 123 milliarder i 2017. En tredjedel udgøres af fysiske varer, og dette øger efterspørgslen på billig og fleksibel levering. Fra januar måned testes løsningen i praksis i samarbejde med DSB, Postnord og en række kommuner. Roskilde tester som den eneste kommune også en løsning til oplandsbyer.
Der vil blive opstillet en pakkeboks ved et relevant busstop i en mindre by og en anden pakkeboks ved et centralt stop i Roskilde.
O-høj Frederikshavn
Nu får Frederikshavn endnu en ting at skrive i historiebøgerne, når man taler om kommunens maritime historie. Fra 2020 har undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil givet Frederikshavn Gymnasium og MARTEC lov til at uddanne folk til Maritim Student, STX. Maritim Student-uddannelsen kombinerer en studentereksamen med den praktisk orienterede maritime erhvervsuddannelse som skibsassistent og giver de unge en helt unik mulighed for at gennemføre en afvekslende, aktiv og anderledes uddannelse med skumsprøjt. Uddannelsen inkluderer et togt med Skoleskibet DANMARK ud i den vide verden. Det næste togt går til Tokyo, hvor eleverne ombord bidrager til at promovere dansk søfart i Japan under de Olympiske Lege.
Udsatte unge fodrer løverne
Rengøring i parken, slagtning af heste til løvefoder eller produktion af pynt til parkens julemarked. Vilde dyr, gode kolleger og fællesskab er opskriften på succes for en lille gruppe unge fra Syddjurs Kommune, der ellers har haft svært ved at finde fodfæste i enten uddannelse eller på arbejdsmarkedet. De er lige nu en del af Ree Park Safaris Ungeteam – et unikt partnerskab mellem Syddjurs Kommune og Ree Park Safari, der skal hjælpe de unge med at genfinde troen og håbet på enten uddannelse eller arbejde. En af projektets styrker er, at de unge er samlet i en gruppe og ikke er alene i hver deres virksomhed. Det skal blandt andet være med til at forhindre angst.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-1-side-48-49.pdf