København får gode idéer fra borgerne
tekst Mads Brandsen
Flere toiletter i byrummet. Koncerter med musikkonservatorierne på plejehjemmene. Og loppemarkeder samme sted.
Fælles for de tre idéer er, at de kommer fra borgerne i Københavns Kommune, der gennem et års tid har kunnet komme med input til byens social- og omsorgsforvaltning via hjemmesiden godide.kk.dk.
I den anden ende sidder projektleder Marie Schack, der sammen med nogle kolleger forsøger at give så mange idéer som muligt luft under vingerne.
Indtil videre er to idéer blev gennemført. Der er indkøbt el-rickshaws til hjemmeplejen, så ældre på klippekortsordningen kan få en tur, og det er blevet muligt for kor at låne lokaler på hovedstadens plejehjem. Her kan de ældre enten deltage i korsangen eller være tilskuere til koncerter med korene.
– Jeg synes, det er ret flot, at der er to idéer, der er blevet til noget. Det er jeg stolt af, siger Marie Schack, der kan berette om ganske stor variation i de indkomne idéer.
– Det er alt fra at bruge toiletbørster med langt skaft til at fylde en af Søerne op og lave et rekreativt
område, siger hun.
Sorterer sammen med borgerne
Mange idéer viser sig at høre hjemme i en anden forvaltning. Derfra bliver de sendt videre til den pågældende forvaltning. Det er teknik- og miljøforvaltningen, der har ansvaret for Søerne, og som ville skulle finde pengene til et så vidtløftigt projekt som at fylde en af dem op.
Men der er også mange snitflader, fortæller Marie Schack.
Det gælder for eksempel et forslag om flere bænke i parkerne, hvor sundheds- og omsorgsforvaltningen har et budget til netop det, selv om parkerne hører under teknik- og miljøforvaltningen.
– Vi har ikke på forhånd bestemt, hvad vi gerne vil arbejde med. Vi ser alle idéerne igennem, sorterer de bedste fra og folder dem ud. Det gør vi på idéudviklingsmøderne med borgerne, hvor vi løber igennem tre idéer på en time. Det har været meget givende, også fordi borgerne har kunne give input til hinandens idéer, siger Marie Schack.
En af de idéer, hun og forvaltningen stadig arbejder med, handler om at give øget adgang til byens trapper. Ud over den gode udsigt fra toppen er trappetræning sundt, som forslagsstilleren skriver.
– Vi vil gerne hjælpe med at gøre opmærksom på steder i det offentlige rum, hvor man kan få ekstra motion. Derfor arbejder vi videre på den idé. Men der er mange, der arrangerer forskellige vandreture, og derfor skal vi lige se, hvad vi som kommune kan bidrage med der, og hvad vores rolle kan være, siger Marie Schack.
Kommunen har reklameret for siden i ældreklubberne, i lokalaviser, på Go-Cards og på Facebook for at forsøge at få borgerne i taler. Via Facebook kommer der mange gode idéer til sundhedsområdet, men siden er også et svar på den udfordring, det kan være, at få de ældre med. En gruppe, der ikke har det helt let med at komme til et borgermøde.
På Roskilde Universitets School of Governance har professor Eva Sørensen forsket i borgerinddragelse – og hun tager hatten af for Københavns initiativ.
– Udfordringen ved sådan en model er ofte at få lavet en velfungerende proces, hvor man sorterer i idéerne og får fat i de bedste. Men når man inviterer borgerne ind, så de kan være med til at finde de bedste idéer og sortere i dem, kan det godt komme til at fungere. Der skal bare den videreudvikling og kvalitetstest til, før man kan gå videre med idéerne, siger hun. mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-11-side-40-41.pdf