
Søren i kamp for syvende gang
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Der er kun tre partier i kommunalbestyrelsen i Vallensbæk – og de to af dem er ikke så meget som i nærheden af magten. Medmindre der sker noget helt uventet inden kommunalvalget næste år, vil borgmesteren stadig hedde Henrik Rasmusen (K), når vælgerne har afgjort valget.
Det ved Søren Wiborg (S) godt. Alligevel har han takket ja til endnu en tørn som spidskandidat.
– Det er ikke en beslutning, der har krævet lange overvejelser. Jeg vil gerne. Mine partifæller har opfordret mig til at stille op igen, og medlemmerne har valgt mig enstemmigt, siger han.
Som 64-årig er han klar til at overdrage depechen til sin efterfølger, når han er klar til det. Det skal bare ikke være lige nu.
Det gør ikke Søren Wiborg noget, for selvom Det Konservative Folkeparti har absolut flertal, er det ikke lig med absolut ingen indflydelse til Socialdemokratiet. Tværtimod får partiet den indflydelse, man kan forvente af et parti, der får hver fjerde stemme.
– Jeg oplever ikke, at Det Konservative Folkeparti tromler så meget. Borgmesteren vil gerne have os med i stort set alt. Vi har kun været udenfor budgettet ét år, og vi har de sidste tre år haft held med at få sat ekstra penge af til pædagoger og dagtilbud, fortæller Søren Wiborg.
Selvstændigheden tilbage
Det skyldes nok, at Socialdemokratiet har været klar til at tage ansvar, når det brændte på. For år tilbage var økonomien så dårlig, at Vallensbæk var ganske tæt på at blive sat under administration.
– Vi ville gerne være med til at rette skuden op. Den linje har vi holdt fast i, og nu har vi faktisk en relativt stor kassebeholdning på omkring 150 millioner kroner. De skal bruges på at renovere skoler og på en ny svømmehal, siger Søren Wiborg.
Helt aktuelt er det udligningen, der har fyldt i debatten i den lille vestegnskommune. Med aftalen, som S-regeringen har indgået sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre og Alternativet, kommer Vallensbæk til at aflevere netto 12 millioner kroner ekstra til andre kommuner. Det svarer til en skattestigning på 0,37 procent – og det er den model, Søren Wiborg foretrækker.
– Jeg tror, at det kommer til at gå for meget ud over serviceniveauet for vores børn og ældre, hvis vi finder pengene på driften. Men hvis nogen kan finde pengene, hvor det ikke gør ondt, tager vi da gerne det med. Vi har dog lave driftsudgifter, så jeg tror, at det er begrænset, hvor meget vi kan finde ad den vej, siger han.
Med udligningsaftalen fik Vallensbæk også en bid mere selvstændighed. Borgmester Henrik Rasmussen (K) kaldte i en pressemeddelelse datoen 5. maj, hvor udligningsaftalen blev præsenteret, for ”Vallensbæks befrielsesdag.”
Fremover er Vallensbæk ikke tvunget til at samarbejde med nabokommunen om beskæftigelse, genoptræning, det sociale område, specialundervisning og natur- og miljøbeskyttelse. Vallensbæk driver beskæftigelsesområdet, mens resten varetages af Ishøj – og det har ikke været til Vallensbæks tilfredshed.
– Ishøj har en anden økonomistyring, end vi har, og vi har desværre oplevet ekstraregninger to-tre år i træk. Samtidig har vi nogle ret forskellige borgere, hvor Ishøj ikke har været tilfredse med vores måde at drive jobcentret på, siger Søren Wiborg.
Fremover ser han for sig, at kommunerne kan samarbejde om eksempelvis genoptræning og det grønne område, men ellers vil Vallensbæk være herre i eget hus.
Der er forskel på S og K
Også her er Socialdemokratiet altså ganske enige med Det Konservative Folkeparti. Spørgsmålet trænger sig på igen. Er der egentlig nogen stor forskel på de to partier og i så fald: Skal man have fat i en lup for at se den?
– Altså der er nok ikke noget, vi vil lave helt anderledes, hvis vi fik magten. Men vi er nu uenige nogle steder. Tag nu bare folkeskolen, svarer Søren Wiborg.
Her er Socialdemokratiet tilhænger af, at Vallensbæk Kommune indgår en lokalaftale med Danmarks Lærerforening. Det vil Det Konservative Folkeparti ikke være med til.
– Vi tror, at rekrutteringen af lærere er sværere i Vallensbæk, fordi der ikke er nogen lokalaftale. For år tilbage kunne vi også se, at der var et stort forbrug af vikarer og mange vakante stillinger. Vi må have lærerforeningen ind i folden, siger han.
Også de nationale tests deler partierne. Konservative vil beholde dem, mens Socialdemokratiet vil droppe dem.
– Vi vil gerne tilføre flere ressourcer til overbygningen og til inklusion, som kræver mange lærerkræfter i klasserne, siger Søren Wiborg.
##ContentBoxStart##258207##ContentBoxEnd##
Søren Wiborg sætter en ære i at tale med borgere, der føler sig klemt i systemet.
– Jeg bruger en del tid på at være bisidder. Det foregår ofte i Ishøj, fordi de løser mange af de opgaver for os. Det er noget, vi prioriterer, siger han.
Det udkrystalliserer sig dog ikke i endeløse rækker af forslag og spørgsmål på kommunalbestyrelsesmøderne.
– Nej, vi har ikke et behov for at blive krediteret for det ved at rejse enkeltsager. Det er ikke noget, vi bruger populistisk eller politisk. Det overlader vi trygt til Dansk Folkeparti, siger Søren Wiborg.
Dansk Folkeparti er med 9,1 procent af stemmerne det tredje og mindste parti i byrådet. Ved sidste valg blev både Kenneth Kristensen Berth og hans hustru valgt ind. Det er ikke et parti, som Søren Wiborg har meget til overs for.
– DF i Vallensbæk er ikke til at samarbejde med, hvilket de har demonstreret ved mange lejligheder. I Vallensbæk er situationen, at DF aldrig bliver stuerene med Kenneth Kristensen Berth i spidsen. Dertil er hans menneskesyn ikke tilstrækkeligt favnende. mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-11-side-24-25.pdf