
Revisorrapport kommer med kras kritik af Odenses økonomistyring
tekst Mads Brandsen
Børn- og ungeforvaltningen i Odense har over en årrække brugt flere penge, end der var afsat i budgettet på det specialiserede børneområde.
Det konkluderer en revisionsrapport fra BDO, som kommunen har bestilt.
Forvaltningens budget er alene i år overskredet med omkring 70 millioner kroner, og rapporten tegner et billede af en forvaltning, der ikke evner at styre sin økonomi.
Der er ifølge rapporten skabt en kultur, ”hvor underfinansiering bliver en årsagsforklaring”. Med andre ord bruges der flere penge med det argument, at budgettet var sat for lavt.
Forvaltningen bruger i følge rapporten penge uden at skele til budgettet, hvilket betyder at budgettet nærmest ikke spiller nogen rolle for styringen af økonomien.
Det er højst usædvanligt for en kommune af Odenses størrelse, påpeger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
– Jeg har ikke set noget lignende i nyere tid. En kommune på Odenses størrelse er mere kompleks at styre økonomisk end en mindre kommune, men netop på grund af størrelsen har den også bedre ressourcer til den styring, siger han.
Netop det specialiserede børneområde har som det specialiserede socialområde for voksne været en stor udfordring for mange kommuner. Men efterhånden er der kommet styr på det, hvilket ifølge Per Nikolaj Bukh skyldes, at kommunerne er bedre til at lægge budgetter efter antallet af forventede sager, ligesom man løbende holder øje med, hvor mange penge der er blevet brugt år til dato. Det har Odense ikke gjort.
Rapporten bidrager ikke til at placere noget ansvar. Det er hele styringsstrukturen, den er gal med.
– Man kan ikke med rapporten i hånden pege fingre ad en chef eller en afdeling. I en kommune er det selvfølgelig til syvende og sidst politikerne i børn- og ungeudvalget, der har ansvaret, siger Per Nikolaj Bukh.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) erkender over for DR Fyn, at rapporten ikke er ”rar læsning”, og at der burde have været større fokus på økonomistyring i forvaltningen. Hun afviser, at rapporten får personalemæssige konsekvenser.
– Det er vigtigere at rette op på de ting, der er at rette op på. Og så betrygge børn og voksne i kommunen om, at de får den hjælp, de har brug for og ret til. De, der betaler skat, kan være sikre på, at de politikere, de har valgt, har et solidt grundlag at træffe beslutninger ud fra. Det har de ikke haft, men det får de nu, siger hun.
Også forvaltningens konstituerede direktør, Camilla Nowak, lægger i en pressemeddelelse op til at se fremad.
– Vi har nu fået en vigtig viden, i form af et eksternt blik, som vi ikke havde tidligere. Det ændrer ikke ved, at vi ser ind i et større merforbrug på området, men jeg kan konstatere, at vi har haft nogle blinde pletter på bl.a. delegering af budgetansvar og rollefordelinger. Her skal vi blive dygtigere, og jeg har tænkt mig bruge rapportens anbefalinger aktivt, så vi kan blive bedre til at budgettere, kontrollere og forudsige vores udgifter, end vi er i dag, siger hun.
Odenses børn- og ungeforvaltning har et samlet budget på lidt over tre milliarder kroner. mdbr@kl.dk
Læs hele rapporten her.