
Hovedstadskommuner protesterer over udligningsreform
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Udligningsreformen, der efter planen skal vedtages inden sommer, betyder, at hovedstadskommunerne skal aflevere penge til den fælles kasse. Som bekendt er Gentofte Kommune den, der skal aflevere mest. 164 millioner kroner ekstra om året lød beregningen, da reformen blev præsenteret.
Men ifølge Gentoftes borgmester Hans Toft (K) er regningen meget større. Der skal lægges 212 millioner årligt, som Gentofte mister, fordi andre tilskudsordninger udløber. Det betyder, at man må sætte Danmarks laveste kommuneskat op. Det kan så betyde, at man bliver straffet for at sætte skatten op. Hans Toft fortæller til Berlingske i dag, at kommunen risikerer at skulle betale et engangsbeløb på 1,1 milliarder kroner, som er en straf, der skal betales til staten, for at sætte skatten op med mere, end det er påkrævet.
– Det er urimeligt og ikke en ordentlig måde at gøre det på over for borgerne i Gentofte, siger Hans Toft.
I værste fald vurderer man, at skatten må sættes op med 2,8 procent.
Urimelig straf
Sammen med 11 andre borgmestre i hovedstadsområdet har Gentofte nu sendt et brev til social-og indenrigsminister Astrid Krag (S) og finansminister Nicolai Wammen (S). Gruppen ”Stop forskelsbehandlingen nu” opfordrer til, at kommunerne får lov til at foretage de nødvendige skatteforhøjelser, uden at det samtidig medfører store økonomiske sanktioner fra staten.
Gruppen tæller borgmestre fra både Konservative, Venstre og Socialdemokratiet – blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen (S), Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) og Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).
I den nye udligningsordning kan de kommuner, som skal betale mere, frit hæve skatten svarende til det, som de ifølge regeringen bliver belastet med. Hæver kommunerne skatten mere, udløser det sanktioner på 75 procent af provenuet det første år, derefter med 50 og 25 procent. Hovedstadskommunerne mener, at regningen kan blive større end den er udregnet af regeringen, fordi en række tilskudsordninger udløber og ændres. Og for at dække det, må man sætte skatten så meget op, at det vil udføre sanktioner. Det er den sanktion, som man i Gentofte mener, kommer til at beløbe sig til 1,1 milliard over de næste fire år.
Borgmestrene mener det er urimeligt, at de ikke kan justere skatten uden at blive straffet.
– De kommuner, der bliver ramt, skal have en værktøjskasse, så de kan handle i situationen og derfor har muligheden for at sætte skatten op. Det skal regeringen og Folketinget ikke blokere for, siger borgmester i Albertslund Steen Christiansen (S) til Berlingske. tkn@kl.dk