
Affaldsplan på plads: Liberalisering bliver ikke til noget
tekst Mads Brandsen
I sidste øjeblik har regeringen droppet en plan om, at de kommunale forbrændingsanlæg skal laves om til aktieselskaber og konkurrere mod hinanden. En plan, der blev kritiseret hårdt af både eksperter, affaldsbranchen, socialdemokratiske borgmestre og regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten.
Det fremgår af en politisk aftale om fremtidens affaldssystem, som regeringen har indgået med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Liberal Alliance og Enhedslisten.
Formålet med liberaliseringen var at få lukket nogle af de nuværende 23 forbrændingsanlæg, da der i dag er en betydelig overkapacitet, hvilket betyder, at der bliver importeret affald fra andre lande til forbrænding. Noget, regeringen ikke har lagt skjul på, at den vil have stoppet.
I stedet for en liberalisering kommer KL nu til at lave en liste over de miljømæssigt dårligste anlæg, der kan lukkes ned, så kapaciteten passer til affaldsmængden. Med aftalen bliver der samtidig oprettet en pulje på 200 millioner kroner til at kompensere kommunerne for strandede omkostninger.
Det overordnede mål er, at affaldssektoren er klimaneutral i 2030, og at 80 procent af al plast samtidig genanvendes frem for at blive brændt.
– Vi tager nu et stort skridt mod at få genanvendt mere plastik i stedet for, at det ender i naturen eller går op i røg i forbrændingsanlæggene og udleder CO2. Det har der været tilløb til i årtier, men nu har vi en konkret aftale om, at vi skal sortere mere af vores affald. Det kommer til at kræve noget af os alle sammen, og på den måde er vi alle med til at gøre en forskel for vores klima, natur og miljø. Samtidig giver det nye grønne arbejdspladser herhjemme, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Et andet af elementerne i aftalen er, at alle husstande fremover skal sortere affaldet i ti fraktioner. Det fremgik også af regeringens udspil til en affaldsplan. Partierne har lyttet til borgmestre i sommerhuskommuner, eksempelvis Varde, som har påpeget, at indsamling ved de enkelte husstande ikke er optimalt i sommerhusområderne. Det vil således fortsat være muligt at indsamle de forskellige fraktioner via mini-miljøstationer.
Umiddelbart var der lagt op til stigende affaldsgebyrer for forbrugerne som følge af den øgede sortering, men her lægger partierne nu op til, at sektoren skal forsøge at reducere omkostningerne, så det som minimum svarer til de øgede udgifter ved sorteringen i ti fraktioner.
Hvor den planlagte liberalisering af forbrændingsanlæggene ikke bliver til noget, skal de nuværende kommunale anlæg til behandling og sortering af genavendeligt affald omdannes til selskaber. De skal konkurrere på markedsvilkår, fremgår det af aftalen. mdbr@kl.dk