Dansk Folkeparti bløder: Næsten hvert tiende byrådsmedlem har forladt partiet
tekst Mads Brandsen
Der er gang i svingdøren hos Dansk Folkeparti for tiden.
Først var det byrådsmedlemmerne Heino Hahn og John Pawlik fra Vordingborg, der havde fået nok. De meldte sig 19. maj ud af Dansk Folkeparti og ind i Nye Borgerlige.
Seks dage senere forlod Tina-Mia Eriksen fra Ringsted partiet. Hun meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti. 30. maj meddelte Henrik Kjølby fra Sorø, at han fremover repræsenterer Venstre.
Tirsdag i sidste uge sagde Githa Nelander fra Næstved Byråd farvel og tak til Dansk Folkeparti og trak i en hvid vindjakke fra Nye Borgerlige – og det endda efter ti års medlemskab.
– Jeg deler ikke alene holdninger og værdier med Nye Borgerlige, men også energi og kampgejst, som både partiet og lokalforeningen udstråler i store mængder. Jeg er helt klart landet et sted, hvor der er modige politikere, og det tiltaler mig i høj grad, forklarede Githa Nelander i en pressemeddelelse.
Ni procent har skiftet parti
De fem byrådsmedlemmer på Sjælland er langt fra de seneste, der har droppet Dansk Folkeparti. Siden kommunalvalget i 2017 har partiet mistet i alt 20 byrådsmedlemmer, viser en kortlægning, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget. Det svarer til, at ni procent af de 223 indvalgte i 2017 er hoppet over i andre partier eller er blevet løsgængere.
Den udvikling ærgrer Steen Thomsen, der er organisationskonsulent i Dansk Folkeparti på Christiansborg – og en af de medarbejdere, der bliver sendt ud, hvis der er ballade i en lokalforening.
– Vi mener, at der er brug for et stærkt Dansk Folkeparti på landsplan og i kommunerne. Derfor er det her drønærgerligt. Jo tættere vi kommer på valget, desto flere stridigheder kan der komme, fordi vi går ind i sæsonen med opstillingsmøder. Kombinationen af det og dårlige meningsmålinger gør, at der er nogle, der frygter, at der bliver færre pladser i byrådene, siger han.
Siger du, at det alle steder handler om stridigheder?
– Det gør det i hvert fald i Vordingborg, Ringsted og Næstved. Vi har været alle tre steder for at prøve at løse de interne konflikter mellem byrådsmedlemmerne. I Vordingborg skændtes de tre, så det stod efter, og i Næstved var de heller ikke i stand til at holde gruppemøder.
Lokale beslutninger
Burde I blive bedre til at screene jeres byrådskandidater?
– Det er sådan hos os, at det er de lokale partiforeninger, der godkender byrådskandidaterne. Det er ikke noget, som vi på Christiansborg blander os i modsat folketingskandidaterne, som godkendes centralt.
Er det godt nok?
– Jeg mener stadig, at det må være op til de lokale foreninger at afgøre, hvem der skal stille op. Kristian Thulesen Dahl har været rundt på baglandsturnéer, der er lavet møder i nogle fora for folkevalgte, og der er lavet et tillidsmandsforum. Der er ansat nye folk til sociale medier i vores presseafdeling. Der er gang i en række tiltag. Enhver kan jo se, at med sådan et nederlag vi fik, skal der gøres noget.
Nu nævner du selv jeres massive tilbagegang ved folketingsvalget. Har den aktuelle flugt fra byrådene noget med det at gøre?
– Det kan jeg ikke afvise. Men som sagt gør vi en masse for tiden.
Påvirker det her jeres ambitioner for kommunalvalget næste år?
– Vi sætter ikke procentsatser eller andre tal på. Men vi vil gøre, hvad vi overhovedet kan for at få et så godt resultat som muligt. Det gælder bare om at kæmpe, siger Steen Thomsen. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-11-side-8.pdf