
Trafikselskaberne får fuld kompensation for coronatab
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Hjulene på bussen kører fortsat rundt, uagtet coronakrisen. Sent onsdag indgik Regeringen, KL og Danske Regioner en aftale om, at trafikselskaberne får fuld kompensation for merudgifter og indtægtstab. Coronakrisen har haft store konsekvenser for trafikselskaberne, der ud over de tabte billetindtægter har haft en række udgifter til ekstra rengøring med videre.
Aftalen betyder, at staten kompenserer trafikselskabernes konstaterede og realiserede COVID-19-merudgifter og mindreindtægter. Det gælder især de mistede passagerindtægter, men også merudgifter til øget kapacitet, ekstrakørsel i flextrafikken, mv. Kompensationen udmøntes direkte til trafikselskaberne på baggrund af opgjorte regnskabstal. I juni måned kan dette gøres for regnskabstal for marts måned.
Nødvendig mobilitet
Aftaleparterne er enige om, at den kollektive trafik har været en vigtig forudsætning for, at samfundet blev holdt i gang trods COVID-19. Gennem hele nedlukningen har det været muligt at tage den offentlige transport for at sikre den nødvendige mobilitet i samfundet og for at sikre, at personer med samfundskritiske funktioner kunne komme til og fra arbejde.
– Trafikselskaberne har leveret en solid drift gennem hele foråret. Det har været med til at holde de vitale funktioner i samfundet i gang, men det betyder også, at der er en regning, som samfundet har påtaget sig at betale. Jeg er glad for, at vi nu sammen med Danske Regioner og KL har fundet en model, så pengene kan komme tilbage i den kollektive trafik, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.
Formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), glæder sig på kommunernes vegne over, at man har landet en aftale om en model, der holder hånden under trafikselskaberne resten af året.
– Aftalen betyder, at den kollektive trafik vil kunne fungere som hidtil, og at borgerne derfor ikke kommer til at mærke forskel i den service, de møder i busser, tog, flextrafik med videre. For KL er det afgørende, at man snarest også finder en løsning for kommuner, hvor en del af driften er påvirket af manglende indtægter fra færgedrift, siger Jacob Bundsgaard.
Regningen er som sagt ikke gjort op endnu, men det er formentlig et milliardbeløb, vi taler om. Trafikselskaberne bløder under Coronakrisen. I maj måned blev borgmester Jacob Bundsgaards egen kommune, Aarhus, anmodet om at skyde 154,8 millioner kroner ind i Midttrafik samt 67 millioner kroner i 2021, skrev Århus Stiftstidende. Midttrafik forudser et underskud på 420 millioner kroner i år. Midttrafiks likviditet strækker sig frem til 1. juli, derfor bad selskabet ejerne - region og kommuner - om økonomisk hjælp. Lignende meldinger kommer fra de andre trafikselskaber.
Danske Regioner glæder sig også over, at de regionale trafikselskaber får dækket deres tab og fortsat kan levere offentlig transport i hele landet.
– Vi ser også frem til de kommende drøftelser om løsninger for 2021, da der fortsat forventes færre passagerer som følge af coronakrisen. Vi har en fælles opgave i at sikre, at passagererne vender tilbage til den kollektive trafik igen, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.
Regeringen, KL og Danske Regioner mødes efter sommerferien til en drøftelse situationen i 2021. tkn@kl.dk