
Virksomhedspraktik kan få indvandrerkvinder i arbejde: "Virkelig positivt og lidt overraskende"
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Hvis virksomhedspraktik bliver brugt rigtigt, så kan det få flere flygtninge- og indvandrerkvinder i arbejde. Det viser en ny rapport fra VIVE, der har evalueret to forskellige integrationsprojekter.
VIVE når frem til, at for flygtninge- og indvandrerkvinder kommer 14 procent i arbejde, hvis virksomhedspraktikken bliver brugt målrettet i samarbejde med brancher, der mangler arbejdskraft, og hvor opkvalificering kan give adgang til arbejde i branchen. I kontrolgruppen, der har været i virksomhedspraktik uden branchefokus, er det kun otte procent, der kommer i arbejde. Det vil sige, at 73 procent flere kom i arbejde med branchefokuseret virksomhedspraktik end med almindelig virksomhedspraktik.
Manden bag undersøgelsen, seniorforsker Frederik Thuesen, kalder resultaterne bemærkelsesværdige.
– Kvinder med flygtninge- eller indvandrerbaggrund er den gruppe, der historisk set har haft allersværest ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Men den rigtige brug af virksomhedspraktik har altså især succes med at få kvinder i arbejde. Så det her resultat er virkelig positivt og lidt overraskende, siger han.
Også blandt mændene kom flere i arbejde med branchefokuseret virksomhedspraktik, dog i mindre grad end kvinderne. Blandt mændene kom 27 procent i arbejde mod 19 procent i kontrolgruppen.
– Vores evalueringer tyder altså på, at en brancheorienteret tilgang med et struktureret og målrettet træningsforløb kan give især kvinderne den viden og motivation og de kompetencer, der skal til for at hjælpe dem videre i job, siger Frederik Thuesen.
Han peger dog på, at det stadig er en meget stor andel, der ikke kom i arbejde, og at der derfor stadig er udfordringer med integrationen på arbejdsmarkedet.
VIVE er på baggrund af evalueringen kommet med fem anbefalinger til kommunernes integrationsindsats på beskæftigelsesområdet.
De lyder som følger:
- Analyser meget nøje, i hvilke brancher i kommunen målgruppen har de bedste chancer for job.
- Arbejd på at etablere et godt og gensidigt forpligtende samarbejde med relevante virksomheder i brancherne om at sætte virksomhedspraktikker og integrationsgrunduddannelse (IGU) i gang til målgruppen.
- Tilrettelæg forløbene, så de er gennemskuelige og med klare mål for deltagerne.
- Arbejd målrettet på at styrke målgruppens branchespecifikke kvalifikationer og erfaring ved at bruge veltilrettelagte praktikforløb på virksomhederne.
- Overvej, hvordan en brancheorienteret tilgang eventuelt kan bruges som en træningsbane til at komme i gang med en IGU.
Analysen kan læses i sin helhed på VIVEs hjemmeside. jki@kl.dk
Virksomhedspraktik kan få indvandrerkvinder i arbejde: "Virkelig positivt og lidt overraskende"