
Borgmestre vil lade småforkølede ansatte arbejde hjemme
tekst Mads Brandsen
Forkølelse, hoste eller en hovedpine, der formentlig går over efter et par tabletter og en lur.
Det er tre eksempler på lettere sygdom, som ikke nødvendigvis behøver betyde en hel sygedag – men hvor man måske godt kunne arbejde nogle timer derhjemme.
Det foreslår en gruppe borgmestre på Sjælland som et eksempel på, hvilken læring, vi kan tage med os fra coronakrisen. Det fortæller de til DR Sjælland.
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) er en af borgmestrene bag.
– Jeg tror, vi alle sammen kender den her med, at man føler sig sløj og måske lidt forkølet, men alligevel tager på arbejde. I den situation var det faktisk bedre, at man blev hjemme, så man ikke smitter kollegerne. I dialog med nærmeste leder kan man så afklare, om man måske kan arbejde et par timer eller tre, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Under coronakrisen har han oplevet, hvordan sygefraværet i Kalundborg Kommune er raslet ned. Mange har arbejdet hjemme, og har derfor ikke smittet kolleger. Det ser han gerne, at man tager ved lære af.
– Vi ved, at der er rigtig mange eksempler på, at syge tager på arbejde alligevel. Og samtidig er det jo ikke altid sådan, at man er for syg til at arbejde, men at man ikke er frisk nok til en hel arbejdsdag, siger han.
Det handler ifølge Martin Damm ikke om at drive rovdrift på medarbejderne – men om at tage ved lære af coronakrisen, hvor hjemmearbejde for mange kommunalt ansatte har været den nye normal.
Det er vigtigt, at der stadig er plads til at være syg, understreger Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S).
– Man skal kun arbejde, hvis man er frisk til det. Så det skal ikke være sådan, at sygedage i udgangspunktet bliver til hjemmearbejdsdage, siger han.
Coronakrisen har vist, at hjemmearbejde i mange tilfælde fungerer, og det bør kommunerne ifølge Mikael Smed tage bestik af.
– Jeg tror, vi kan give folk mere arbejdsglæde, hvis der er mere fleksibilitet. Det er blandt andet i form af muligheden for hjemmearbejdsdage, hvis det passer bedst i den givne situation, siger han.
Hos et af de fagforbund, der organiserer mange af de administrativt ansatte i kommunerne, er begejstringen dog til at overse.
– Jeg synes, det er en glidebane. Selv om man bare er lidt sløj, går der længere tid, inden man bliver frisk, hvis man arbejder imens. Det kan ende med at trække sygemeldingen ud, siger Michael Rosenberg, der er formand for HK Kommunal Sjælland.
Men er det ikke rigtigt, at der er tilfælde, hvor man er sløj, men egentlig godt kan arbejde nogle timer?
– Det vil jeg nødig gøre mig til dommer over. Men jeg mener principielt, at man skal melde sig syg, hvis man er syg, lyder det fra Michael Rosenberg. mdbr@kl.dk