Den gennemsnitlige kommune kom ud af 2019 med sorte tal på bundlinjen
tekst Mads Brandsen
Det er faktisk ikke noget nyt.
Siden 2011 har den gennemsnitlige kommune herhjemme afsluttet regnskabsåret med et overskud. Nogle år kun lige med nød og næppe, men tendensen er klar, og den fortsatte sidste år.
I 2019 lød overskuddet i gennemsnitskommunen på 700 kroner pr. indbygger.
Det viser en ny rapport fra VIVE, hvor forskerne Mads Thau og Jonatan Kjældgaard Jensen har gennemgået kommunernes regnskaber og beregnet en række nøgletal for gennemsnitskommunen – et uvægtet gennemsnit af alle 98 kommuner.
Nyt er det til gengæld, at gennemsnitskommunen var finansielt bedre stillet ved udgangen af 2019, end den har været i flere år.
Den samlede skattefinansierede formue er steget betragteligt siden 2013, hvor den var på -8.800 kroner pr. indbygger, så den ved udgangen af 2019 var på 6.700 kroner pr. indbygger. Forbedringen er sket over en bred kam, men der er dog stadig markante forskelle kommunerne imellem, påpeger VIVE.
Når det gælder om at ramme budgetrammen præcist, indkasserer gennemsnitskommunen topkarakter.
VIVEs opgørelse viser, at regnskabet for serviceudgifterne kun afviger fra budgettet med 0,1 procent. Det er den mindste gennemsnitlige budgetafvigelse siden kommunalreformen i 2007. mbdr@kl.dk