
10. klasse modner og løfter fagligheden
tekst Thomas Kokholm Nielsen
En ny rapport fremhæver folkeskolens 10. klasse som et vigtigt, positivt tilbud. Det er Danmarks Evalueringsinstitut, der har lavet en ny stor undersøgelse blandt landets 10. klasse elever. Den viser blandt andet, at langt de fleste elever oplever, de får løftet deres faglige, sociale og personlige kompetencer. Og at året giver mange den afklaring og modning, der skal til for at fortsætte deres videre uddannelse.
Henning Rasmussen, formand for Landsforeningen af 10. klasser, og næstformand i Skolelederforeningen Dorte Torp Andreas, er begge tilfredse med rapporten om 10. klasse, som EVA har offentliggjort i dag.
– Med denne rapport i hånden vil det være meget vanskeligt for politikere at kræve en nedlæggelse af 10. klasse i kommunalt regi, og/eller en flytning til erhvervsskoler, siger de samstemmende.
Hovedparten af eleverne føler et fagligt løft i 10. klasse, især de fagligt svageste, viser EVA’s rapport. Andelen er større (63 procent), end blandt for eksempel efterskoleelever (53 procent). Konkret ses der en stigning for 10. klasse eleverne i prøvekaraktererne fra 9. til 10. klasse for både dansk og matematik skriftligt.
– Rapporten bekræfter os i, at det er vigtigt, at vi også fremover giver eleverne mulighed for at vælge 10. klasse, som vi kender det. Elever, der går i 10. klasse, oplever et fagligt, personligt og socialt løft og føler sig mere afklaret i forhold til uddannelsesvalg, siger Dorte Andreas, næstformand i Skolelederforeningen.
Styrket til videreuddannelse
Rapporten viser, at eleverne i løbet af 10. klasse oplever, at der sker en øget faglig selvtillid fra 9. til 10. klasse, hvilket styrker deres tro på egne evner og lyst til at gå videre i ungdomsuddannelse.
– Det ser ud til, at 10. klasse gør en positiv forskel for elevernes oplevelse af deres faglige niveau. De føler både, at de er blevet bedre i fagene, og at de har fået større faglig selvtillid. Det kan give dem mod på at starte på en ungdomsuddannelse og øge deres chancer for at gennemføre, forklarer Mia Uth Madsen, der er chefkonsulent hos EVA og projektleder på undersøgelsen.
Hovedparten af eleverne oplever desuden at udvikle sig personligt og socialt i 10. klasse. De oplever årsforløbet som værende en frisk (ny) start med en anderledes varierende skoledag med en inkluderende og differentierende måde at tilrettelægge undervisningen på.
– Jeg er glad for denne positive historie om 10. klasse, hvor det rundt omkring i landet lykkes at få løftet elevernes kompetencer samt få givet eleverne tro på deres evner og lyst til at uddanne sig videre i ungdomsuddannelser på trods af, at en del af eleverne møder op skolemættede og uden overblik over deres interesser og muligheder, siger Henning Rasmussen. tkn@kl.dk