
Kommuner kommer nødlidende foreninger til hjælp
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Idrætsforeninger landet over står i en vanskelig situation på grund af nedlukningen under Covid-19. Kun nogle udvalgte udendørsidrætter har aktiviteter under helt særlige vilkår, mens for eksempel al indendørsidræt er lukket ned ved lov.
Heldigvis har adskillige kommuner af egen drift lavet hjælpepakker og dermed kommet de lokale idrætsforeninger til undsætning.
Ifølge en optælling fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), har 15 kommuner lavet hjælpepakker til idrætsforeningerne, og flere kommuner er på vej med lignende hjælpepakker.
– Jeg vil gerne rose disse kommuner for at komme deres nødlidende foreninger i møde. Idrætsforeningerne betyder rigtig meget for sundheden og sammenhængskraften i lokalsamfundene, og hvis foreningerne ikke får hjælp i denne tid, så kan de få store konsekvenser for både foreninger og kommuner, siger Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i DIF.
Økonomisk undsætning
Idrætsforeninger er pressede på flere fronter. Når de ikke kan tilbyde idrætsaktiviteter, begynder medlemmerne at opsige deres kontingenter, hvilket har store negative konsekvenser for indtægterne. Det samme har det faktum, at foreningerne ikke længere har mulighed for at tjene penge på at afvikle stævner eller tjene penge ved at arbejde ved de nu aflyste festivaler, kræmmermarkeder og byfester.
I de forskellige kommunale hjælpepakker er der blandt andet elementer som fremrykning af tilskud, økonomisk støtte for tabte fortjenester, folkeoplysningstilskud trods manglende aktivitet og generelle økonomiske tilskud. Alt sammen noget, der kan være afgørende for, om kommunen også har velfungerende idrætsforeninger på den anden side af coronakrisen. Derfor opfordrer Poul Broberg alle kommuner til at komme i gang med hjælpepakker – og gerne hurtigst muligt.
– Konsekvensen kan være konkurser, og at foreningerne forsvinder. Der er en risiko for, at der går meget lang tid, inden for eksempel den lokale håndbold-, basketball-, eller floorballklub får lov til at sætte gang i deres aktiviteter, og hvis kommunerne ikke hjælper til nu, så risikerer de, at deres foreningsliv tager permanent skade, understreger Poul Broberg.
Støttepulje er ikke nok
Regeringen og Folketingets partier har vedtaget en støttepulje, som giver 44 millioner kroner til landets idrætsforeninger, men behovet ude i foreningerne er større, og desuden er der en anden årsag til, at den kommunale støtte er så vigtig.
– I modsætning til på det statslige niveau kan man på kommunalt niveau indgå i en tæt dialog med de enkelte foreninger og afdække deres særlige behov. Dermed har kommunerne bedre mulighed for at målrette hjælpen, end staten har, siger Poul Broberg. tkn@kl.dk
Kommunale hjælpepakker
Disse kommuner har lavet særlige hjælpepakker: Faaborg-Midtfyn, Holbæk, Kolding, København, Middelfart, Norddjurs, Odense, Roskilde, Slagelse, Struer, Tønder, Viborg, Aalborg, Horsens. Vesthimmerland. * Flere kan være kommet til.
En god hjælpepakke
Forsikring om fortsat udbetaling af aktivitetstilskud og lokaltilskud
Fremrykning af tilskud for at styrke foreningernes likviditet
En plan for evaluering af pakken og løbende undersøgelse af foreninger og faciliteter behov.
En RIGTIG god hjælpepakke
Ekstraordinære midler
Økonomisk støtte for tabte fortjenester.
Dække der hvor de nationale hjælpepakker ikke er tilstrækkelige
Kilde: DIF