Kort nyt
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Dårlige vejledninger
GDPR /// Myndighederne har ydet en utilfredsstillende indsats for at sikre, at outsourcede fortrolige persondata om borgerne opbevares sikkert hos private it-leverandører. Det konkluderer Rigsrevisionen.
Rigsrevisionen kritiserer også, at Datatilsynets vejledninger til myndighederne om GDPR-regler ikke var gode nok, hvilket KL også har påpeget. Datatilsynets direktør Cristina Angela Gulisano erkender manglerne og understreger, at man arbejder på at forbedre vejledningerne. •
Boet efter Brixtofte
Udligning /// I slipstrømmen på den nye udligningsaftale har et enigt byråd i Furesø sendt et brev til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og bedt om en forhandling om den resterende del af det særlige Furesø-tilskud. I Furesø Kommune sidder man stadig med en milliardgæld – oprindeligt 2,2 milliarder – efter den hedengangne Farum Kommune og borgmester Peter Brixtofte-æraen.
De årlige udgifter til renter og afdrag beløber sig til 123 millioner kroner. Furesøs udgifter til udligning og betaling til den store gæld fra før kommunesammenlægningen udgør samlet cirka 20 procent af Furesøs samlede skatteindtægter. Borgmesteren og byrådet håber nu på at få lavet en aftale med regeringen og Folketinget om kommunens fremtidige økonomi.
– Vi har brug for klarhed over, hvordan den resterende del af tilskuddet til afvikling af gælden fra før kommunesammenlægningen skal udbetales, siger borgmester Ole Bondo Christensen (S). •
Kysten er klar
Kystbeskyttelse /// Ny lov betyder, at klager ikke kan trække større kystbeskyttelsesprojekter i langdrag, hvilket der er set flere eksempler på.
Regeringen og en bred vifte af Folketingets partier er enige om at ændre kystbeskyttelsesloven, planloven og miljøvurderingsloven. Kommuner får dermed – i helt særlige tilfælde – mulighed for at søge om lov til at fjerne klageadgangen, når der gives tilladelse til større kystbeskyttelsesprojekter. Ændringen træder i kraft 20. maj. •
Overvej mere udeservering
Udskænkning /// I sidste uge blev det igen muligt at gå på café, værtshus og restaurant med særlige retningslinjer.
Det har fået transportminister Benny Engelbrecht (S) til at opfordre en række kommuner til at overveje, hvordan de kan bruge vejloven til at udvide udeserveringsområderne, så der bedre kan tages hensyn til afstand, hygiejne og de øvrige centrale sundhedsfaglige retningslinjer.
– Kommunerne kan eksempelvis inddrage fortovsarealer, opholdsarealer, torvearealer, parkeringspladser og lignende foran de pågældende lokaler, hvor det er muligt, står der i et brev, der blev sendt 11. maj til de ti største kommuner og KL. •
Tre kommuner ifinalen om grøn EU-pris
Miljøpris /// Ringkøbing-Skjern, Nyborg og Helsingør er blandt de fem finalister, der kæmper om den europæiske Green Leaf-pris. Prisen uddeles hvert år til en by eller kommune, der arbejder fokuseret på den grønne omstilling og leverer en ekstraordinær indsats for blandt andet at øge borgernes miljøbevidsthed. Der er desuden en belønning på 75.000 euro.
Ringkøbing-Skjerns borgmester, Hans Østergaard (V), mener, at det er helt fortjent, at kommunen er med i opløbet. Her forventer man at være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi og 100 procent fossilfri allerede i 2040. •
600
millioner kroner fra finanslov 2020 bliver med ny aftale udmøntet til psykiatrien. Aftalen løser dog ikke det grundlæggende problem med tomgang på særlige sengepladser, mener KL.
Tilfreds med epidemistyrelse
COVID-19 /// Regeringen vil oprette en helt ny styrelse under Justitsministeriet, som skal styrke Danmarks epidimiberedskab i løbet af coronakrisen og i fremtiden.
I KL er man positivt stemt over den beslutning. KL har tidligere gjort opmærksom på, at der for eksempel er brug for en national koordinering af værnemidler.
– Vi må aldrig igen stå i en situation, hvor frontmedarbejdere i kommunerne må klare sig med fyrværkeribriller og regnslag. Derfor er jeg tilfreds med, at der nu er helt klare rammer for, hvem der har ansvaret, siger KL-formand og borgmester Jacob Bundsgaard (S). •
DF-toppen laver en dødssejler
Partihop /// Nye Borgerlige får tredoblet deres repræsentation i byrådene. To DF’ere i Vordingborg har nemlig valgt at forlade Dansk Folkeparti og i melde sig ind i Nye Borgerlige i stedet for. Det skriver partiet i en pressemeddelelse tirsdag i sidste uge. Da Nye Borgerlige kun har et enkelt mandat – Mette Thiesen i Hillerød – er der tale om en markant forøgelse.
Heino Hahn og John Pawlik, som de to nu tidligere DF’ere hedder, sender via tv2.dk en regulær svada af sted mod DF-ledelsen.
– De er ved at lave en dødssejler derinde (på Christiansborg, red.) Det er jeg ked af. Vi kan bare ikke forene os med Dansk Folkeparti mere, siger John Pawlik til tv2.dk. •
Vikar for Bager
Britt Bager er i dag ordfører for kultur og medier og er medlem af tre udvalg, men Anders G. Christensen ved endnu ikke i hvilket omfang, han skal overtage hendes opgaver.
– Det er noget, Jakob (Ellemann-Jensen, formand for Venstre, red.) bestemmer. Hvis gruppen ved, at man er derinde for en lidt længere periode, laver man typisk nogle omkonstitueringer, men det må vi se på til den tid. Jeg tror ikke, at jeg kommer til at afløse Britt én til én. Men jeg skal nok løse de opgaver, jeg bliver tildelt, siger han til Randers Amtsavis.
Den 58-årige Anders G. Christensen er formand for teknik- og miljøudvalget i Favrskov. Han har tidligere været borgmester i den hedengangne Hadsten Kommune, der blev en del af Favrskov Kommune, hvor han var borgmester frem til kommunalvalget 2009. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-10-side-6-7.pdf