
Bundsgaard: Situationen er presset, men kommunerne kan håndtere den
tekst Mads Brandsen
Kommunerne kan i disse dage glæde sig over, at de alle har udarbejdet kriseberedskaber.
Det betyder, at man på landets rådhuse er rimelig godt klædt på til at håndtere den nye virkelighed i det kommunale Danmark fra på mandag, hvor der er i bestræbelserne på at bremse spredningen af coronavirus er flere kommunale institutioner, der har lukket end der har åbent.
Det vurderer KL’s formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), dagen efter meldingen om nedlukningen fra statsministeren.
– Der er pres på derude i øjeblikket. Vi har et godt grundlag, men samtidig befinder vi os i en situation, vi ikke har stået i før. En situation, hvor der er brug for, at alle hjælper til, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Han forstår godt bekymringen blandt de kommunale medarbejdere og kommer med en opfordring til dem, der er i tvivl om hvordan og hvorledes.
– Brug det hierarki, der er i organisationen. Kan du som medarbejder ikke finde informationer, så gå til din nærmeste leder, siger han og fortsætter:
– Jeg vil gerne bakke op om alle de kommunale medarbejdere, der kommer til at løbe stærkt i den kommende tid grundet færre kolleger på arbejde. De mange medarbejdere, der løser kritiske situationer i vores samfund, kommer til at have brug for al den opbakning, vi kan give dem.
Han vurderer, at kommunerne er godt med, når det kommer til at etablere nødpasning af børnene i daginstitutionerne.
– Jeg har selvfølgelig bedst overblik over, hvordan det går i Aarhus, men det er mit indtryk, at alle kommuner er i fuld gang og også har et rimeligt klart billede af, hvad det er, der skal til. Der vil fortsat skulle passes en hel del børn, selv om mange kommer til at blive hjemme, siger Jacob Bundsgaard.
Takket være kriseplanerne er der styr på kommunikationen og på, hvem der skal træffe beslutningerne.
– Det gør, at vi kan få mange af de her ting til at falde hurtigt på plads, og medarbejderne ved, hvilke roller de skal indtage og hvem, der skal gøre hvad, siger Jacob Bundsgaard.
Samtidig bliver kommunerne helt skarpe på, om alt i kriseplanerne nu også fungerer hensigtsmæssigt.
Jacob Bundsgaard forventer, at den hastelovgivning, som Folketinget er ved at gennemføre, løser de udfordringer, som kommunerne ellers står med. Eksempelvis har kommunerne brug for afvige fra visitationen på ældreområdet og sætte klagereglerne ud af kraft, så personalet kan fokusere på de mest syge og ikke på rengøring og praktisk bistand.
– Vi har brug for, at Folketinget træffer nogle beslutninger her og nu, og så kommer der en masse andre diskussioner om blandt andet økonomi, vi skal tage stilling til bagefter. Der bliver noget oprydning bagefter, siger Jacob Bundsgaard.
Hvordan forventer du, det vil gå med økonomien?
– Vi skal selvfølgelig have et øje på de omkostninger, der er forbundet med det her, men det vigtigste her og nu er at få begrænset smitten, og det indebærer, at vi lukker ned og drosler al unødig aktivitet ned til et minimum. Så må vi kigge med åbne øjne ind i en meget stor regning, der kommer bagefter. Det vil være en ny situation, vi skal forholde os til, lyder det fra KL-formanden. mdbr@kl.dk