
Bruger teknologien til omsorg
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Ældre og sårbare personer på landets plejecentre er blandt de mest udsatte for at blive hårdt ramt af coronavirussen. Derfor lyder opfordringen fra myndighederne, at pårørende skal holde sig væk fra plejecentrene for at skærme beboerne for smitte.
Men både de ældre og de pårørende har behov for at bevare kontakten med hinanden. Her kan teknologien komme til hjælp. I Ringkøbing-Skjern Kommune opfordres de pårørende til at bruge blandt andet Skype for at bevare kontakten. Personalet står klar til at hjælpe de ældre beboere med teknikken.
– Vi vil meget gerne hjælpe med at skabe kontakt mellem beboerne og de pårørende. Vi kan installere en samtale-app på beboernes telefon. Hvis de ikke ejer en smartphone eller en tablet, er de pårørende velkommen til at komme forbi plejecentrene og give det til personalet, der så vil give det videre til den pågældende beboer, forklarer Anja Bach, der er fagchef for sundhed og omsorg til Danske Kommuner.
Personalet kan kontaktes på telefonnumre, der er hængt op på sedler på de lukkede og låste indgangsdøre.
I Aabenraa Kommune er der også adgang forbudt for pårørende på plejecentrene. For at minimere smitterisikoen har store dele af personalet også fået besked på at blive hjemme. Det gælder blandt andet medarbejderne fra træning og forebyggelse.
– Det fungerer fint indtil videre. Det tilbageværende personale hjælper med at sætte medarbejderne og beboerne i kontakt gennem Facetime. Det er også blevet brugt før, men selvfølgelig ikke i samme udstrækning som nu, siger gruppekoordinator Bente Nielsen.
I nabokommunen Haderslev har besøgsvennerne fra Ældre Sagen også fået instrukser både fra kommunen og fra Ældre Sagens kontor i København om, at fysisk kontakt skal undgås. I stedet lyder opfordringen fra begge instanser, at kontakten skal foregå telefonisk eller gennem blandt andet Skype.
– Vores tryghedsopkald foregår som de plejer, men besøgsvennerne kan ikke komme på besøg. For mange af besøgsvennerne er det en udfordring at bruge sådan noget som Skype, for de fleste af dem er selv godt oppe i årene og ikke så vant til at bruge computer, siger Martin Martinsen, der er formand for Ældre Sagens Lokalafdeling i Haderslev.
Besøgsvennerne plejer at tage ud til cirka 40 ældre.
– Det er ofte udsatte ældre uden noget netværk. De har et stort behov for at få besøg af andre mennesker. Det er en forfærdelig situation for dem nu, hvor de er helt afskåret fra omverdenen, lyder det fra Martin Martinsen. masp@kl.dk