
Efter borgmesters forslag: Økonomiudvalg overtager tøjlerne fra byrådet i Rebild
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Corona bremser mange ting for tiden, men ikke den politiske behandling af sager i Rebild Kommune. Et stort flertal på 23 ud af 25 medlemmer i byrådet har besluttet at lade økonomiudvalget overtage byrådets opgaver og kompetencer indtil videre.
Beslutningen er truffet med afsæt i de retningslinjer for afholdelse af politiske møder under coronakrisen, som social- og indenrigsministeriet meldte ud mandag. Her blev der i en ny bekendtgørelse givet tilladelse til at afholde byrådsmøder på nye måder. Det kan være ved at holde møderne i en stor hal, som et Skypemøde eller lade kommunernes økonomiudvalg overtage byrådets funktion. Borgmester Leon Sebbelin (R) har foreslået den sidste løsning.
– Mit valg skal ses i lyset af, at vi har dårlige erfaringer med at arrangere Skypemøder med mange deltagere. Social- og indenrigministeriet lægger også op til at gøre brug af muligheden for midlertidigt at lade et økonomiudvalg overtage de stående udvalgs arbejde. Men mit forslag til de øvrige medlemmer af byrådet går alene på, at økonomiudvalgets syv medlemmer overtager byrådets beslutningsgrundlag midlertidigt, siger Leon Sebbelin.
Dermed overtager økonomiudvalgets syv medlemmer midlertidigt beslutningskompetencerne fra de 25 byrådsmedlemmer. Eneste ændring i det politiske set-up er, at økonomiudvalget træder i stedet for byrådet og dermed er det øverste beslutningsorgan i kommunen. De fem fagudvalg fungerer som de plejer – bortset fra at møderne formentlig bliver holdt virtuelt.
Det er i hvert fald den linje, borgmesteren lægger op til. Økonomiudvalget skal formelt nikke til, at fagudvalgene fortsætter, og der er derfor indkaldt til et ekstraordinært møde torsdag 26. marts. I forlængelse af det møde behandler økonomiudvalget så dagsordenen fra det nu aflyste byrådsmøde torsdag.
Ikke alle byrådets medlemmer er tilfredse med at blive kørt ud på et sidespor. Kim Edberg Andersen (DF) mener, at der burde have været fundet en anden løsning.
– Det er min overbevisning, at bekendtgørelsen er blevet læst forkert. Som jeg læser den, er der kun givet tilladelse til, at økonomiudvalget kan overtage byrådets beslutningskompetencer, hvis alle andre muligheder er blevet udtømt. Og det er de ikke. Vi kunne sagtens have holdt byrådsmødet i en stor hal, siger han.
Kim Edberg Andersen er bekymret for, at demokratiet bliver sat under pres.
– Det er jo mildest talt uheldigt, at økonomiudvalget er et lukket udvalg, hvor der ikke bliver lavet et offentligt tilgængeligt mødereferat. På den her måde kan man køre nogle svære i sager igennem, uden borgerne kan se beslutningerne bag. Det er et stort demokratisk problem, siger han.
Anna Oosterhoff (V) stemte også nej til at lade økonomiudvalget være det øverste politiske organ i Rebild Kommune. Hun stemte nej overvejende ud fra en betragtning om, at de tekniske muligheder er til stede for at afholde byrådsmøderne som Skypemøder.
– Jeg køber ikke argumentet med, at det er besværligt at have 25 byrådsmedlemmer til at deltage i et møde online. Når store virksomheder holder møde online, er der ofte endnu flere mødedeltagere med. Og det fungerer fint hos dem, siger hun.
Anna Oosterhoff mener, at kommunens tekniske personale burde kunne håndtere opgaven med at klæde byrådsmedlemmerne på, så alle kan finde ud af at bruge Skype. masp@kl.dk