Aktuelt
tekst Rudi Holm
Fynske forfatterspirer forkæles
Fyn er fin. Også når de gyldne poter skal danse på tasturet. I forne tider voksede Danmarks største forfatter, H. C. Andersen, op i Odense. Han rejste til hovedstaden for at udvikle sit talent, og det samme gør de fynske forfatterspirer i dag. Men den udvikling skal stoppes, mener Odense Kommune, der 1. april åbner forfatterkurset Skrivemaskinen på kulturhuset Kulturmaskinen. Skrivemaskinen bliver et fællesskab for litteratur og ord, og målet er at skabe et sted for skrivende talenter fra Odense og Fyn, påpeger Odenses kulturrådmand, Jane Jegind (V). Fra 1. april til 30. maj vil otte til 12 skribenter kunne deltage i det første forløb, der byder på workshopundervisning, læsninger, oplæsninger og fordybelse. Desuden vil Skrivemaskinen søge inspiration fra andre kunstarter og lave forskellige samarbejder med for eksempel billedkunst samt teater og film.
358
var ifølge en VIVE-opgørelse antallet af udsatte boligområder i 2015. For 30 år siden var tallet kun 128.
Gakkede cykelstier
Først var det Esbjerg. Så var det Kalundborg. Og nu Aalborg. Departementet for gakkede cykelstier føjer til stadighed nye cykelstier på en liste, der kunne være opfundet af de satiriske folk bag den britiske komediegruppe Monty Python. I Aalborg handler det ikke om lysmaster midt i cykelfeltet, men derimod om fire vejtræer, der var placeret midt på cykelstien, så cyklisterne var nødt til langsomt at sno sig forbi. Aalborg Kommune har erkendt fejlen og rettet den.
Kommunen giver taxien
Tag en taxi og lad kommunen betale regningen. Sådan lyder tilbuddet til unge mellem 15 og 21 år i Mariagerfjord Kommune. Ordningen skal ifølge kommunen hjælpe de unge i et område, hvor der kun er sporadiske busafgange om aftenen og i weekenden. I første omgang er der tale om en forsøgsordning frem til juni, hvorefter kommunen vil tage stilling til om tilbuddet skal fortsætte. Kommunen har sat 200.000 kroner af til forsøgsordningen.
Pasboks højner servicen
En stor, hvid boks ved indgangen til Borgerservice i Odense vil i fremtiden lette kommunens medarbejdere og gøre livet lidt mere fleksibelt for kommunens borgere, der skal have et nyt pas. Fremover kan borgerne nemlig hente deres nyudstedte pas i den nye boks. Boksen kan indeholde 304 pas. Borgerne får fremover mulighed for at hente det rødbedefarvede dokument alle hverdage fra klokken 8 til 21 og i weekenden mellem 10 og 16. På længere sigt er det meningen, at kommunen også vil bruge boksen til borgere, der skal afhente kørekort.
Der fræses for hugormen
Den tåler både frost og salt, trives på en næringsfattig, sandet jord – og giver frugter, der bugner af blandt andet C-vitamin, kalcium og antioxidanter. Det lyder som den perfekte afgrøde. Men det er den langt fra. I den vestjyske klithede er den naturlige flora og fauna sat så voldsomt under pres fra hybenrosen, at Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med en grundejerforening vil bekæmpe hybenrosen. Ved hjælp af en biorotor vil planten og dens vidtforgrenede rødder blive fræset i stykker, så andre hjemmehørende arter langsomt kan gøre deres entré til foråret. Kommunen håber som sidegevinst, at åbne flader med sand også vil øge antallet af firben og hugorme.
Fiks det på caféen
Brug og smid ud. Den tankegang er det slut med i Vejle. Kommunen har nemlig gjort en forsøgsordning om en månedlig såkaldt ”Repair Café” permanent.
På caféen kan Vejleborgere få hjælp til at få fikset defekte dimser – lige fra lynlåse, boremaskiner til legetøj og printere. Under forsøgsperioden i januar havde en enkelt borger sågar en tørretumbler med, oplyser café-idemagerne. Caféen er for alle, og en række frivillige reparatører står klar til gratis at hjælpe borgerne, der dog selv skal medbringe eventuelle reservedele.
Lysskulptur ud af mørket
I 11 år har et kunstværk skabt af William Soya ligget hengemt på et depot i Kolding, men efter 11 år i støv og edderkoppespind skal den 45 år gamle lysskulptur op og hænge igen til glæde for offentligheden. Det mener Kolding Kommune, der er klar til at forære det tonstunge værk væk. Lysskulpturen har hængt på Kolding Bibliotek, men blev i 2008 pillet ned, da biblioteket skiftede adresse.
Værket er ifølge Statens Kunstfond meget sjældent, og fonden har derfor tilbudt 300.000 kroner til en restaurering af det. Kolding Kommune har holdt åbent hus for mulige interesserede, der har fået en frist frem til 3. marts til at sige ja eller nej til kunstværket.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-42-43.pdf