
Bekymret over corona i kolonihaver
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Der er cirka 3.300 kolonihaver i Ballerup Kommune, men kun de 2.500 af dem er ejede af kommunens egne borgere. Fra 1. april har kolonisterne lov til at flytte ud i deres kolonihaver. Med ægtefælle og medfølgende familie kan der ifølge Ballerup Kommune befinde sig op mod 5.000 borgere fra andre kommuner i kolonihaverne.
Men mange af kolonisterne er ældre og en del af dem har ret til hjemmehjælp i deres kolonihaver, fordi deres hjemkommune har givet dem betalingstilsagn. Dermed er det Ballerup Kommunes opgave at sørge for hjemmehjælp til kolonisterne fra andre kommuner.
Men nu frygter kommunen, at mange af de udefrakommende kolonister vil tage coronavirus med sig ud i kolonihaverne og dermed til Ballerup Kommune. Og ikke alle kolonisterne har fået betalingstilsagn med sig fra deres hjemkommune af den simple grund, at de hidtil ikke har været plejekrævende. Men det kan coronavirusen vende op og ned på.
Derfor kommer Ballerup Kommune nu med en opfordring til andre kommuner.
– Vi vil gerne opfordre kommunerne til at være opmærksomme på, om de har borgere i risikogrupperne, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, at de tager ophold i deres kolonihave netop nu, da det kan blive svært at sikre den fornødne hjælp og pleje, siger Eik Møller, der er kommunaldirektør i Ballerup Kommune.
Ballerup håber, at regeringen kan iværksætte en midlertidig ordning, hvor ansvaret for praktisk og personlig bistand til borgere med indikation på eller påvist coronavirus påhviler hjemkommunen og ikke opholdskommunen. Det kan ifølge Ballerup også være en fordel for store sommerhuskommuner.
– Vi vil gerne undgå, at der kommer syge borgere i klemme ude i kolonihaverne, der har brug for hjemmehjælp fra os, men skal vente på et betalingstilsagn fra deres hjemkommune. Samtidig vil vi også gerne gøre opmærksom på, at et stort antal smittede i kolonihaverne kan udgøre en særlig belastning for både hjemmeplejen og sygeplejen i kommuner med mange kolonihaver, siger Eik Møller. masp@kl.dk