
Demente bør tilbydes test for Covid-19
tekst Gitte Johansen
To tredjedele af beboerne på landets plejehjem lider af en demens sygdom, og netop den gruppe giver særlige udfordringer under corona-epidemien.
– Det er en gruppe, som stiller store krav til personalet. De har svært ved forstå og overholde reglerne om god håndhygiejne og afstand og kan derfor uden at ville det udsætte både sig selv og andre for smitte, siger Helle Linnet, der er formand for Foreningen af Social, Sundheds og Arbejdsmarkedschefer.
Hun peger på, at det er nødvendigt både at tænke på hensynet til den smittede og hensynet til de øvrige beboere.
– Det er en svær balance. Beboere, som ikke er smittet, skal naturligvis skærmes fra smitte, men det er vanskeligt at isolere mennesker med svær demens, som ikke forstår, hvad der foregår omkring dem. Det er svært at drage den rigtige omsorg for dem, når de er isoleret, og derfor skal vi helst ikke isolere flere demente end nødvendigt, siger Helle Linnet,
For at undgå den situation håber Helle Linnet, at myndighederne åbner op for, at demente kan blive testet, hvis de har symptomer som hoste eller feber.
– Jeg har virkelig prøvet at appellere til, at vi får lov til at teste, hvis vi har mistanke om, at en borger med demens er smittet med corona. Det vil være så synd, hvis vi laver en masse særlige tiltag overfor en dement beboer, hvis en test kunne vise, at tiltagene er overflødige. Jeg håber derfor, der bliver etableret en mobil enhed, som kan teste den her meget sårbare gruppe, siger Helle Linnet.
Måske er der hjælp på vej i Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for testkriterier, som blev opdateret i går aftes. Her fremgår det, at sundhedsvæsenet skal prioritere mistanke om smittespredning på eksempelvis plejecentre, og at særligt sårbare personer med lette til moderate symptomer kan henvises til en vurderingsenhed ud fra et forsigtighedsprincip. Den særligt sårbare gruppe omfatter blandt andet ældre over 80 år. gij@kl.dk