Vil have mere EU-indflydelse til det lokale
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Der var klapsalver og ingen modkandidater, da den græske regionsrådformand fra Centralmakedonien i vinterferien blev valgt som formand for Regionsudvalget – forsamlingen af europæiske regional- og lokalpolitikere. Apostolos Tzitzikostas, som den nye formand hedder, er 41 år gammel og kommer fra den nordgræske by Thessaloniki.
##ContentBoxStart##256385##ContentBoxEnd##
– Tak for tilliden. Jeg er her for at tjene jer, medlemmerne af Regionsudvalget. Jeg er sikker på, at arbejder vi sammen, kan vi løfte udvalget og gøre det stærkere og give det en central rolle i fremtidens EU, sagde Tzitzikostas, umiddelbart efter han blev valgt i Bruxelles i Europa-Parlamentets plenarsal, som de europæiske lokalpolitikere havde lånt til lejligheden.
Lokal stemme skal høres
Den græske formand, der hører hjemme i den konservative centrum-højre-gruppe EPP, pegede på tre hovedprioriteter, som Regionsudvalget – der har ni danske medlemmer – skal arbejde for under hans ledelse.
Han ser det som Regionsudvalgets fremmeste opgave at sikre, at borgerne kommer tættere på EU. Derfor skal Regionsudvalget fokusere på sager, der har størst betydning for borgerne i EU. Det er først og fremmest Samhørighedspolitikken, der fastlægger retningen for, hvordan EU skal bruge de store strukturfonde til regional udvikling.
Tzitzikostas peger også på de store omstillinger, som EU-landene står over for; den grønne omstilling, digitaliseringen og den demografiske udvikling i EU. Her skal Regionsudvalget være i stand til at levere svar på de udfordringer, der følger af de skiftende tider.
Endelig slår den græske formand til lyd for, at Regionsudvalget – der fungerer som høringsorgan for ny EU-lovgivning, der vedrører lokale myndigheder – skal have en mere fremtrædende rolle i EU.
– I de sidste ti år har EU mistet meget af sin tilknytning til både borgere og lokalpolitikere. De næste år bliver ikke nemmere. Men EU skal være tættere på borgerne, og vores institution har en nøglerolle. Vi skal nå hjerterne hos dem, der føler sig glemt og overset. Vi skal sikre, at Regionsudvalget taler højt og tydeligt, og at regioner og byers stemme bliver hørt i Bruxelles og i vores hovedstæder i medlemslandene, siger Apostolos Tzitzikostas.
Positivt
Overordnet set er Erik Flyvholm (V), der er formand for den danske delegation i Regionsudvalget, positivt indstillet over for det nye formandskab, som ud over Tzitzikostas også består af den portugisiske Vasco Cordeiro.
Flyvholm, der også er borgmester i Lemvig og formand for KL’s internationale udvalg, fik lejlighed til sammen med de andre EU-landes delegationsledere at mødes med den nyvalgte formand og hans næstformand i Bruxelles dagen efter valget.
##ContentBoxStart##256386##ContentBoxEnd##
– De virker meget åbne og opsatte på at indgå i dialog med de nationale delegationer. Og på det møde bed jeg også mærke i, at han talte meget for at sikre større indflydelse til det lokale niveau på de beslutninger, der bliver truffet i EU, siger Erik Flyvholm, da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner møder ham i Regionsudvalgets hovedkontor i Bruxelles.
Høringsorgan
Men djævlen ligger som bekendt i detaljen, og Erik Flyvholm og resten af den danske delegation, der består af seks kommunalpolitikere og tre regionsrådspolitikere, er ikke nødvendigvis enige i, hvordan man skal sikre mere indflydelse til lokalpolitikerne.
Det Europæiske Regionsudvalg – eller bare Regionsudvalget i daglig tale – blev etableret som en officiel del af EU’s institutioner med Maastricht-traktaten i 1994. I nu 26 år har Regionsudvalget fungeret som høringsberettiget organ på EU-lovgivning, der har indflydelse på de lokale eller regionale niveauer. Herefter er det så op til Kommissionen, Parlamentet og de nationale regeringer, om de vil lytte til den lokale stemme, der ikke har andre rettigheder end at blive hørt.
Mere indflydelse
Men det er ikke helt nok, lyder det fra både formand Tzitzikostas og næstformand Cordeiro på et pressemøde i Bruxelles, umiddelbart efter de var blevet valgt.
I en tale for de fremmødte journalister slog Apostolos Tzitzikostas fast, at Brexit bør være et wakeupcall for EU. Brexit er nemlig et udtryk for en tillidskrise mellem EU-landenes befolkninger og selve EU, mener formanden. Svaret på den krise er at knytte Europas borgere tættere til EU og ad den vej styrke tilliden. Og her kan Regionsudvalget spille en nøglerolle, mener Tzitzikostas.
– Regionsudvalget har 329 medlemmer, der repræsenterer en million folkevalgte lokal- og regionalpolitikere, som er direkte forbundet med folket. Vi er de folkevalgte, som der er højest tillid til, og det skal med i overvejelserne om at forny EU’s demokrati, siger Apostolos Tzitzikostas.
Men hvordan skal man så bruge Regionsudvalget til at knytte borgerne tættere til EU, blev den nye formand spurgt om på pressemødet.
– EU som et anliggende mellem stater og Bruxelles har fejlet. Vi skal bevæge os mod en ny model, hvor det nationale, det regionale og det lokale niveau arbejder sammen med EU. Hvis der er behov for det, så skal vi også overveje traktatændringer. Det kan tage noget tid, men jeg vil ikke kalde det et tabu at tale om traktatændringer, svarer Tzitzikostas
Senere gav næstformand Cordeiro udmeldingen en tand mere kant, da han spurgte en repræsentant fra den kroatiske regering, der har EU-formandskabet, om de var klar til at gøre Regionsudvalget til fuldt medlem af EU-familien med samme rettigheder som andre EU-institutioner som Parlamentet og Kommissionen.
Hold det lokalt
Ønsket om at give Regionsudvalget mere formel magt i EU-systemet er dog ikke umiddelbart delt i den danske delegation, forklarer Erik Flyvholm, der har sit mandat i Regionsudvalget gennem KL’s internationale udvalg.
– Det er ikke noget, vi har diskuteret i KL, men som udgangspunkt synes vi, at det er fint, at Regionsudvalget har ret til at afgive høringssvar, når der kommer lovgivning, som påvirker det lokale niveau. Men jeg synes, at vi i Regionsudvalget skal være skarpere på at søge indflydelsen og gøre opmærksom på de udfordringer, som EU-lovgivning kan give lokalt, siger Erik Flyvholm.
Så i stedet for at bruge sin stemme på at ændre EU-demokratiets struktur, så bør Regionsudvalget ifølge Erik Flyvholm fokusere på at få mere indflydelse gennem den nuværende struktur. Og på at sikre at nærhedsprincippet forbliver centralt i arbejdet.
– Vi bør holde fast i, at vi skal være store på de store ting og små på de små ting. Så vi i Regionsudvalget arbejder for at skabe gode rammer for de lokale og regionale niveauer i Europa, hvor det er beslutningstagerne tættest på borgerne, der får frihed til at fylde rammerne ud, siger Erik Flyvholm.
Han peger konkret på, at Regionsudvalget skal bruge sin ret til selv at tage initiativ til udtalelser – og altså ikke bare vente på at et stykke lovgivning er på vej – med omtanke.
– Vi skal holde os til at afgive udtalelser inden for vores overordnede prioriteter. Det nytter ikke noget, at vi laver en stor mængde udtalelser om alt muligt, hvis vi gerne vil have, at resten af EU-systemet lytter til os. Hvis vi ikke er skarpe på vores initiativudtalelser, så ender de bare i en stor bunke med input, som parlamentarikerne og Kommissionen er fløjtende ligeglade med og ikke gider bruge tid på, siger Erik Flyvholm og fortsætter:
– Så det er da en god tanke at søge mere indflydelse, men det kan sagtens praktiseres i det system, som vi har nu.
Mere opmærksomhed
Kirstine Bille (SF), der er byrådsmedlem i Syddjurs og medlem af Regionsudvalget, tror ikke, at det nye formandskab kommer til at lykkes med at sikre Regionsudvalget mere formel magt. Og hun er også fint tilfreds med Regionsudvalgets rolle som høringsorgan frem for en lovgivende del af EU.
Til gengæld ser hun lysere tider for den lokalpolitiske indflydelse i EU-systemet.
– Jeg synes, jeg kan mærke en anderledes stemning i parlamentet, hvor de har opdaget, at kommuner og regioner faktisk er vigtige medspillere i at få gennemført den politik, som parlamentet arbejder for. For de har opdaget, at det jo er os ude i kommunerne, der skal sørge for at udføre politikken i virkeligheden, siger Kirstine Bille. • jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-36-38.pdf