
Nyborg er bedst til at få folk i arbejde, men er alligevel under øget opmærksomhed
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
I hele 2018 var der i gennemsnit 1.810 personer på offentlig forsørgelse i Nyborg Kommune. Det er markant bedre end det forventede antal. Faktisk burde der være 2.000 personer på offentlig forsørgelse. Dermed topper Nyborg listen over kommuners resultater i beskæftigelsesindsatsen ifølge de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
Kommunen er dog alligevel karakteriseret som en opmærksomhedskommune, fordi Nyborg ikke er lige så gode til at leve op til de såkaldte fokuskrav. Fokuskravene handler om, at ledige skal have et bestemt antal samtaler i starten af deres ledighedsperiode og et bestemt antal aktiveringstilbud.
Formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), kritiserer fremgangsmåden, hvor han oplever stort fokus på proces frem for på kommunernes resultater.
– Det er stærkt kritisabelt. Vi vil gerne måles på, hvilke resultater vi leverer for borgerne, altså om vi får ledige i arbejde eller i uddannelse. Men det bliver blandet sammen med det store fokus på proceskrav. Så selvom en kommune som Nyborg får mange ledige videre, så skal de alligevel udpeges som en kommune, der skal være øget opmærksomhed på. Det er en ærgerlig måde at gøre det på, siger Thomas Kastrup-Larsen, der også er borgmester i Aalborg Kommune.
Han har nu sendt et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
– Jeg har skrevet til ham, at hvis vi bliver ved med at holde fokus på proceskrav, så ender vi med en beskæftigelsesindsats, hvor der er en bureaukrati- og tjeklistekultur. Så har man fokus på at holde et bestemt antal samtaler, uanset om de giver mening. Eller at man giver en borger et aktiveringstilbud, selvom en anden indsats kunne være bedre, siger han og fortsætter:
– Det kan godt være, at det er vejen til succes for nogen kommuner at følge procesmål slavisk. Men den bedste og vigtigste vej til succes med indsatsen er at tage udgangspunkt i, hvad der giver mening for den enkelte borger.
Han peger desuden på, at beskæftigelsesområdet i årevis har været præget af for stort fokus på proces.
– Men det hjælper ikke flere mennesker igang med arbejde eller uddannelse. Vi bliver nødt til at have fokus på resultaterne, for vi har set alt for mange eksempler på, at borgerens behov glider i baggrunden, mens man har opmærksomhed på at afholde en samtale på en bestemt dato, siger Thomas Kastrup-Larsen.
Du kan se hele STARs rangliste her. jki@kl.dk