
Nye retningslinjer for coronainddæmning: Det betyder det for kommunerne
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
På et pressemøde i går tirsdag præsenterede Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for medarbejdere i sundheds- og ældresektoren. Retningslinjerne skal styrke inddæmningen af smitterisikoen for coronavirus. Det får konsekvenser for den kommunale sektor, hvor en række arbejdspladser nu skal tage bestik af de nye retningslinjer.
Sundhedsstyrelsen kræver, at alle ansatte i sundheds- og ældresektoren, som har været på rejse i områder, hvor der er særlig udbredt risiko for smitte med coronavirus, skal blive hjemme i karantæne, indtil der er gået 14 dage, siden de kom hjem. Det gælder kun for medarbejdere, der er kommet hjem efter den 18. februar.
Risikoområderne er indtil videre hele Kina, hele Iran, fire regioner i Norditalien og dele af Sydkorea.
På det kommunale område vil de nye retningslinjer omfatte ansatte på plejehjem, i hjemmeplejen, sundhedshuse, sygeplejeklinikker, sundhedsplejen, tandplejen, genoptræningscentre, rehabiliteringscentre, senhjerneskadecentre og lignende. Desuden gælder retningslinjerne en række servicefunktioner som madservice og indkøb, hvor personale leverer mad eller varer til borgeres hjem, ligesom personer, der er ansat til at køre borgere frem og tilbage, er omfattet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at personale, der ikke arbejder i sundheds- og ældresektoren, men som er kommet hjem fra et risikoområde efter den 2. marts, bliver hjemme fra arbejde i 14 dage. Det er dog ikke et krav fra Sundhedsstyrelsen, men en anbefaling.
Kommunernes forening, KL, oplyser i en pressemeddelelse, at de er i dialog med Sundhedsstyrelsen og ministeriet om konsekvenserne af de nye retningslinjer.
– Vi tager de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen meget alvorligt, og KL og sundhedsmyndighederne vil skrue op for kommunikationen i den kommende tid. Kommunernes medarbejdere på sundheds- og ældreområdet er dagligt i direkte kontakt med mange borgere, og det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at forebygge, at smitten spreder sig – især til de udsatte borgere, siger direktør Christian Harsløf,
Der er endnu ikke overblik over, hvor mange ansatte der skal i hjemmekarantæne. Men KL's direktør for sundhedsområdet siger, at det vil have betydning for driften ude i kommunerne.
– Det her vil uden tvivl have implikationer både for driften af ældreplejen, men også for kommunernes drift generelt. Der er tale om en ekstraordinær situation, vi som samfund skal håndtere, og vi håber, at alle er med på at bakke op om den her situation. Formålet er at sikre vores sårbare medborgere imod smitte, siger Christian Harsløf.
Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer her.
I Danmark er der indtil videre registreret 10 tilfælde af smitte med coronavirus. jki@kl.dk