
Odense dropper salg af fjernvarmen – og må nu finde en halv milliard kroner
tekst Mads Brandsen
Odense Kommune sælger alligevel ikke sin majoritet i Fjernvarme Fyn.
Det står klart efter et pressemøde tirsdag eftermiddag, hvor de tre partier bag salget, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre, samtidig fortalte, at de nu skal ud og finde den halve milliard kroner, som salget ville have indbragt.
– I dag har forligskredsen indgået en tillægsaftale, så vi friholder børn, ældre og medarbejdere for konsekvenserne af det indstillede salg. Vi kommer til at mangle en halv milliard kroner i 2024, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Planen var at bruge pengene fra salget på nybyggerier og renoveringer af den kommunale bygningsmasse. De penge skal nu findes på anden vis, og det lagde Peter Rahbæk Juel ikke skjul på sin frustration over.
– På baggrund af rådgivning fra vores eksterne advokater i Horten var vi blevet stillet i udsigt, at der var en klar juridisk vej til et salg. Siden blev der rejst tvivl i offentligheden om forbrugernes forkøbsret, hvilket fik os til at rette henvendelse til Energistyrelsen for at få en retningsgivende udtalelse fra dem for at komme usikkerheden til livs, sagde han.
##ContentBoxStart##260373##ContentBoxEnd##
Mandag kom styrelsens svar, som til borgmesterens overraskelse ændrede præmissen for salget totalt.
– Energistyrelsen vil ikke svare klart på egen praksis. Derfor er svaret for os ubrugeligt, fordi det stiller salget og flere andre allerede gennemførte salg i en helt umulig og uklar juridisk situation. Energistyrelsen er ganske ikke enkelt sin opgave voksen som lovfortolkende myndighed, tordnede han.
SF’s politiske leder i Odense, beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro, kalder Energistyrelsen og Horten for nogle ”hundehoveder.” Heller ikke borgmesteren havde megen ros til Horten.
– Vores eksterne rådgivning burde have været håndteret anderledes fra starten. Vi burde have fået en langt tidligere fornemmelse for risikoen. Det skulle have været trukket langt skarpere op. Vi vil ikke ud i langvarige juridiske slagsmål. Det skaber usikkerhed. Derfor stopper vi salget, sagde Peter Rahbæk Juel.
Odense Kommune har betalt 1,8 millioner kroner for at få advokatfirmaet Horten til at rådgive om salget. Horten skriver i en mail til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at man står inde for sin rådgivning af Odense Kommune, men at juraen er tynd på området.
– Den meget begrænsede praksis er naturligvis blevet påpeget fra vores side. Derfor anmodede vi 20. oktober 2020 Energistyrelsen om at bekræfte, om styrelsens meget klare udtalelse fra 2003 stadig afspejlede deres fortolkning af reglerne, skriver Horten blandt andet i svaret.
Kontorchef i Energistyrelsen Trine Sannem Mønsted skriver i en mail til Danske Kommuner, at Energistyrelsen har taget henvendelsen fra Odense Kommune meget seriøst.
– Det er forståeligt, at Odense Kommune gerne vil have et klart juridisk svar, men det har ikke været muligt, da lovbestemmelsen er uklar, og der ingen praksis er fra tilsyn, klagenævn og domstolene, som kvalificerer anvendelsesområdet for forkøbsretten. I svaret til Odense Kommune henviser vi til en tidligere udtalelse fra 2003, men understreger, at bestemmelsen er uklart formuleret, og at der ingen praksis er hos bl.a. domstolene. Derfor henviser Energistyrelsen til, at domstolene afgør sager om forkøbsret. Energistyrelsen vil tage initiativ til at undersøge, om lovbestemmelsen bør ændres, så der skabes mere klarhed på området, skriver hun i mailen. mdbr@kl.dk