Nordjylland er godt på vej med nærhedsreform og opfordring til regeringen
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Et enigt Nordjylland er på vej med en opfordring til regeringen om at gøre lempelserne på arbejdsmarkedsområdet, som de har arbejdet med i fire år, permanente og dermed skabe den nærhed, som regeringen selv har bebudet er nødvendig i den offentlige sektor.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt i oktober sin åbningstale i Folketinget, hvor hun fremlagde planerne for en nærhedsreform, der skal mindske bureaukrati og kontrol i den offentlige sektor, hvor detailstyring oppefra efterhånden er blevet for omfattende. Det var samtidig startskuddet til et nyt frikommuneforsøg, hvor syv danske kommuner i de kommende tre år får fuldstændig frihed fra statslig regulering og lovgivning inden for tre forudbestemte velfærdsområder – nemlig folkeskole, dagtilbud og ældre.
De 11 nordjyske har allerede gjort sig deres erfaringer med, hvordan det er at arbejde med færre regler, men på et andet område. Under frikommuneforsøg II, har de nordjyske kommuner, de seneste fire år kunnet arbejde med langt færre statslige regler, hvor medarbejdere har kunnet sætte det i værk, der gav mening for borgeren frem for blot at skulle levere en bestemt indsats, fordi loven foreskrev det.
– Vi har arbejdet med frikommuneforsøg, som i sit indhold er alt det, som regeringens Nærhedsreform sigter efter, nemlig mindre statslig styring og mere faglighed ud i kommunerne. Og vores resultater og erfaringer viser, at vi faktisk kan lykkes med en god kommunal beskæftigelsesindsats uden de mange statslige proceskrav, siger borgmester i Hjørring og formand i KKR Nordjylland Arne Boelt(S).
Lav permanent ændring
KKR Nordjylland har netop behandlet frikommuneevalueringerne på deres møde den 13. november og sender en række anbefalinger af sted til Christiansborg med opfordring til at ændre i reglerne. De mange forsøg hos de nordjyske jobcentre fremviser nemlig betydelige muligheder for mindre bureaukrati, færre statslige proceskrav og mange flere meningsskabende indsatser for borgerne. Resultaterne fra undersøgelsen viser, at de friere rammer enten har skabt forbedringer i beskæftigelsesindsatsen eller ligger på samme niveau som før forsøgene.
– Kommunerne i Nordjylland har gennem Frikommuneforsøg II vist, at de kan forvalte den større frihed – endda med succes og til glæde for borgere. Derfor går netværket også skridtet videre og opfordrer til, at de oprindelige ansøgninger, der ikke blev godkendt af regeringen, genbesøges, da der her ligger endnu flere meningsfulde forslag til forenklinger og fleksibilitet i beskæftigelsesindsatsen, siger Borgmester Jammerbugt Kommune og næstformand i KKR Nordjylland Mogens Christen Gade (V).
KL-formand bakker op
Erfaringer peger på, at det ikke nødvendigvis giver mening, at borgerne skal møde op til fysiske møder, når et digitalt møde kan være lige så godt eller bedre. Evalueringen peger også på, at flere bureaukratiske regler burde droppes, og rejser spørgsmål om, hvorfor kommuner skal over-sagsbehandle borgernes sag. Kommunerne nævner i deres evaluering for eksempel, at de skal indhente unødvendige lægelige blanketter, som selv lægerne ryster på hovedet af – blot for at opfylde lovgivningens krav.
Kommunerne mener selv, at de med 17 konkrete forsøg på beskæftigelsesområdet har vist nye veje samt skabt mening og nærhed for rigtig mange nordjyske borgere.
Borgmester i Aalborg og samtidig formand for KL’s Arbejdsmarked og Borgerserviceudvalg Thomas Kastrup-Larsen (S) vil sørge for at erfaringerne fra Nordjylland bliver kendt på Christiansborg. tkn@kl.dk