Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Brunch med vanter
Nu kan man godt finde flyverdragten, vanterne og huen frem, hvis man skal ud at spise på café eller restaurant i Aalborg Midtby. Havemøblerne kan nemlig blive ude lidt længere. Alle restauratører i Aalborg Midtby, der har haft tilladelse til udeservering i 2020, får nu mulighed for at benytte samme areal i perioden 1. november 2020 til 31. marts 2021 til udeservering. Det sker for at imødekomme byens restaurationer under covid-19-restriktionerne. Ordningen med tilladelser til udeservering hen over vinteren er kommet i stand efter aftale med Nordjyllands Politi. Hen over vinteren kan udeserveringen ske efter de kendte principper som sommerens udeservering. Dog må der ikke foregå salg på arealet, blot servering.
79%
færre udenlandske gæster overnattede i 2020 i Billund Kommune. Billund er ifølge Danmarks Statistik den kommune, der har haft den største procentuelle nedgang tæt efterfulgt af Lolland og Silkeborg med henholdsvist 72 og 70 procent.
Kryds får Facebook-side
I Kolding Kommune kan man godt se, at borgerne er mere på de sociale medier end kommunens hjemmeside. Derfor har man nu oprettet en Facebook-gruppe om udvidelsen af Seest Bakke-krydset.
– Det kan ikke undgås, at et så stort og langvarigt projekt kommer til at berøre både trafikanter og naboer i perioder. Vi vil selvfølgelig gøre vores bedste for at mindske generne, og så vil vi prøve løbende at informere om, hvad der er på vej, så folk kan tage deres forholdsregler, hvis vores arbejde for eksempel påvirker trafikken. Vi har i forvejen en temaside på kommunens hjemmeside, men rigtig mange mennesker får deres information fra sociale medier i dag, og derfor opretter vi nu også en gruppe på Facebook, hvor folk kan følge med i projektet, forklarer projektleder Lene Pilt fra Kolding Kommune.
Stop de skidtfisk
En række fisk skal snart se sig over skulderen i Hostrup Sø. Aabenraa Kommune har nemlig fået tildelt 6 millioner kroner af Miljøstyrelsen til at forbedre vandkvaliteten i søen. Projektet skal gennemføres ved en såkaldt biomanipulation, hvor der skal opfiskes 45 ton skidtfisk i form af skalle, brasen og små aborrer de næste to-tre år. Baggrunden er en stor ubalance i søens fiskesammensætning. Søen har et lavt næringsstofindhold, og søen burde derfor være mere klarvandet. Når vandet alligevel er uklart, skyldes det en meget stor bestand af de omtalte skidtfisk, som holder de organismer væk, der skulle ”græsse” på søens alger. Efter projektets gennemførelse forventes det, at rovfisk som gedder, sandart og store aborrer kan holde mængden af skidtfisk på et lavere niveau, så vandet forbliver klart.
Muslingeskaller i glaseret beton
Udsmykning af loft og søjler eller muslingeskaller i glaseret beton. I Aalborg Kommune bliver der noget at kigge på, når borgerne kommer ud at køre med Plusbussen, som er Aalborgs nye svar på Metroen i København eller Letbanen i Aarhus. Bistået af Statens Kunstfond kunne Aalborg i foråret invitere 10 kunstnere til at komme med forslag til kunst langs ruten for byens kommende Plusbus. Nu har kommunen valgt fem af forslagene ud.
Det er Aalborg Kommunes Kunstfond, der er tovholder på hele kunstprojektet, og forude venter et større arbejde med at rejse den nødvendige økonomi til at realisere værkerne.
Ekstra senge til de kolde måneder
Vinteren nærmer sig, og det betyder, at flere hjemløse søger indenfor for at sove. Det giver ekstra pres på Københavns herberger og natcaféer, og derfor har Socialudvalget i Københavns Kommune nu valgt at oprette 20 ekstra sovepladser til vinteren. Derudover vil forvaltningens hjemløseenhed fra midten af november også have mandskab på gaden i morgen- og aftentimerne og her opsøge hjemløse, der sover udenfor i kulden. Fordi det kan være svært for de hjemløse at vide, hvor de ledige pladser er, og at komme hen til dem, er der bevilget penge til, at Kirkens Korshær nu skal koordinere, hvor der er plads, og til en transportordning, som kan køre folk hen, hvor de ledige pladser er.
Delebil i bymidten
Det er ikke sjovt at bruge 20 minutter på at parkere, når man bor inde i en by. Men selvom man bor tæt på midtbyen, så kan man stadig godt have brug for en bil en gang i mellem. I Roskilde er det i et nyt byggeri tæt på banegården derfor blevet en integreret del, at beboerne bliver medlem af en delebilsordning, når de flytter ind.
– Når vi bygger tæt på bymidter og kollektiv trafik, kan vi tilsvarende nedsætte normen for, hvor mange p-pladser beboerne skal have. Her kommer delebilerne så ind som et naturligt supplement til cykel, bus og tog, siger formand for Roskilde Kommunes klima- og miljøudvalg, Karim Friis Arfaoui (S).
Fodboldspillere i trøjen
Mange danskere er igennem tiden trukket i soldatertrøjen for deres fædreland. Det vil F.C. København, Danmarks Idrætsforbund og Københavns Kommune gerne anerkende. Byens Hold, som FCK også bliver kaldt, hev derfor i anledning af opgøret mod Lyngby Boldklub i veteranweekenden i starten af november i en speciel kamptrøje, der var en hyldest til Københavns soldaterveteraner. Markeringen er en del af et nyt samarbejde, hvor sport, fællesskaber, anerkendelse og netværksdannelse skal hjælpe veteranerne i deres kamp for at vende tilbage til et godt civilt liv.
Aftensmad foran skærmen
Nogle vil måske mene, det er en dårlig vane at spise aftensmad foran skærmen, men nu kan man gøre det i en god sags tjeneste. Folkebevægelsen mod Ensomhed har i samarbejde med Mary Fonden endnu en gang sat fokus på ensomhed og vil minde os alle om vigtigheden af at række ud til hinanden. Danmark Spiser Sammen hedder det, når man virtuelt spiser sammen. Det er et initiativ, der bakkes op om i Esbjerg Kommune.
– At være en del af et fællesskab er et vigtigt led i livskvaliteten for de fleste, og lige nu er der mere end nogensinde brug for, at vi rækker ud til hinanden, siger formand for sundhed og omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF).
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-20-side-46-47.pdf