
Frivillige er vigtige for velfærden, mener danskerne
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Besøgsvenner, lektiehjælpere, fodboldtrænere, hjerteløbere, indsamlere, mentorer og bestyrelsesmedlemmer. Fire ud af ti danskerne udfører frivilligt arbejde. Og frivillighed er afgørende for den danske velfærd, mener seks ud af ti danskere.
Det viser nye tal fra TrygFonden, der har undersøgt frivillighed i Danmark. Samtidig mener flere end hver anden dansker, at frivillighed bliver vigtigere i fremtiden for at løse velfærdsopgaver. Resultaterne fra TrygFondens Frivillighedsundersøgelse overrasker ikke professor i sociologi på Roskilde Universitet, Thomas P. Boje.
– Frivillighed er blevet vigtigere end førhen, fordi den betalte velfærd er blevet rationaliseret og effektiviseret. Der er simpelthen ikke tid nok til, at for eksempel plejehjemspersonalet kan sidde og tale med beboerne 20 minutter ad gangen. De frivillige har tiden, og de går til opgaven med ønsket om at gøre noget for et andet menneske, siger Thomas P. Boje.
Det bekræftes af TrygFondens undersøgelse, som viser, at syv ud af ti frivillige motiveres af at hjælpe andre mennesker. Thomas P. Boje påpeger dog, at der er en vigtig skelnen mellem velfærdssektorens rolle og de frivilliges rolle. For frivillige er gode til at skabe sammenhængskraft i samfundet, men de skal og kan ikke løse de sociale og sundhedsmæssige problemer.
– Man skal huske på, at frivillighed aldrig må overtage velfærdsområderne. De skal varetages af professionelle. De frivillige må udelukkende være et supplement til at løse kerneopgaven, siger Thomas P. Boje.
Hunde i velfærdens tjeneste
TrygFondens besøgshundekorps er et af eksemplerne på engagerede frivillige, der tilfører en ekstra dimension til mere velfærd for ældre og udsatte borgere. Hvert år er mere end 200.000 ældre og udsatte i kontakt med et af de i alt 800 frivillige besøgs-teams, der består af nøje udvalgte ejere og deres hunde. Det bliver til 39.000 frivillige timer på blandt andet plejecentre hvert år, hvor hundene vækker glæde, mindsker ensomhed og giver lys i øjnene hos de ældre.
Trine Christensen, der er områdeleder på Arresø Plejehjem i Halsnæs, er enig med danskerne i, at frivillige er et vigtigt element for den danske velfærd. Plejehjemmet har været en del af TrygFondens besøgshundeordning i seks år.
– Hundene har stor betydning for de ældre og er et kæmpe lyspunkt i deres hverdag. Det er tydeligt at se, at de frivillige besøgshunde-teams har betydning for især de ældres mentale velfærd. Vi ser glæde og smil i beboernes øjne, siger Trine Christensen.
TrygFonden stiller en række krav til de frivillige, som skal have evnerne og viljen til at omgås sårbare borgere. Det kræver derfor en optagelsesprøve at blive en del af TrygFondens Besøgshunde.
– Det er afgørende, at både hund og ejer er godt rustet til at møde de ældre og sårbare mennesker – både fysisk og mentalt. Derfor gør vi os umage med at udvælge vores besøgshunde-teams, siger Trine Heidemann, underdirektør i TrygFonden. • tkn@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-20-side-33.pdf