
Borgmester vil være leder af Alternativet
tekst Frederikke Stoustrup
Mange politiske kommentatorer så det som kulminationen på Alternativets nedgang, da Josephine Fock den 14. november meldte ud, at hun stopper som politisk leder efter ni måneders kamp for at samle tropperne i partiet. Nu har Franciska Rosenkilde (Alt.), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Borgerrepræsentation, meldt sit kandidatur til posten, og hun tror på, at det er et ansvar, hun kan løfte.
– Jeg har igennem mine mange år i Alternativet arbejdet for at fremme Alternativets politik og visioner. Både som frivillig aktivist, og nu også på kommunalt plan, efter jeg blev valgt ind i borgerrepræsentationen i København i 2017, og senere som Kultur- og Fritidsborgmester. Nu føler jeg mig klar til at løfte mere ansvar, og det er med stor ydmyghed, at jeg melder mig som kandidat til ny politisk leder for Alternativet, skriver hun på Facebook.
Franciska Rosenkilde blev medlem af Alternativet i 2015, og blev valgt til Borgerrepræsentationen i 2017. I sit opslag på Facebook nævner hun også det kommende kommunalvalg og hendes håb for, at det kan hjælpe med at få partiet samlet igen.
– Vi står overfor et valgår, og er i gang med at opstille dygtige kandidater i hele landet. Samtidig er vi lige nu tæt på spærregrænsen, og der har det seneste år været meget uro i partiet og udskiftning i centrale poster. Jeg forstår godt, at det kan virke splittende og uklart for mange medlemmer og tilhængere, hvor vi i Alternativet er på vej hen. Alt dette, ser jeg dog på med optimisme. Jeg er fuld af håb og gejst på vores alles vegne, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi sagtens kan få samlet partiet igen, blandt andet om vores vigtige politik, skriver hun.
Hun påpeger også, at det grundlag, som Alternativet blev stiftet på, ikke er forsvundet, og hun vil som politisk leder arbejde for at vende tilbage til partiets oprindelige fokus.
– Alternativet står på det mest ambitiøse politiske grundlag, jeg kender til. Og selvom vi har bidraget til at flytte næsten alle partier på det grønne område, er de stadig milevidt fra at matche vores ambitioner. Det gælder, når vi taler om 100 procent økologisk landbrug, udfasning af konventionelt dyrehold, 30-timers arbejdsuge, afvikling af al olie- og gasproduktion, borgerlønsforsøg, kulturklippekort, natur/kultur på recept, kontanthjælp uden modkrav, 20 procents natur i landet og meget andet af den politik, vi sammen har udviklet. Al den politik skal vi have støvet af, videreudviklet og præsenteret for danskerne, så vi igen kan være dem, der rykker alle de andre partier mod et mere bæredygtigt samfund.
Selvom det er en stor opgave, der venter hende, forholder Franciska Rosenkilde sig fortrøstningsfuldt over for partiets fremtid.
– Trods de nedture, vi har været igennem, er vi stadig flere tusinder Alternativister landet over. Vi har ikke forladt partiet. Det har vi ikke, fordi vi stadig tror på projektet Alternativet – fordi vi stadig mener, at vi har en væsentlig rolle at spille, og at vi kan gøre en forskel sammen.
Den næste forperson bliver fundet på et landsmøde efter nytår, oplyser forperson for hovedbestyrelsen i Alternativet, Bente Holm Villadsen.
– Alternativets medlemmer er indkaldt til ekstraordinært landsmøde søndag den 7. februar med henblik på at vælge ny politisk leder, oplyser hun til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. frst@kl.dk